Wandelroutes

Wandelen in Bakkeveen en omgeving.

  • Met paaltjes of pijltjes uitgezette wandelroutes in de natuurgebieden ten oosten en westen van Bakkeveen
  • De knooppunten volgen. Paaltjes met nummers en pijltjes wijzen je de weg (koop overzichtskaartje bij TIP-kiosk)
  • Je kunt kiezen om aan georganiseerde wandeltochten mee te doen. Dan kom je vaak ook langs plaatsen waar je anders nooit zou mogen komen. klik hier.
  • Je zoekt je eigen weg (alleen daar wandelen waar het is toegestaan !).

Op deze pagina de met paaltjes (pijltjes) uitgezette/bewegwijzerde routes.

Oostkant van Bakkeveen: natuurgebied ’t Mandefjild
Het natuurgebied wordt hoofdzakelijk beheerd door It Fryske Gea en door Staatsbosbeheer (en deels particulier terrein). Het ligt ten Noordoosten van Bakkeveen op de grens van Drenthe en Friesland. Er is toegang via verschillende punten. Er zijn verschillende routes die gemakkelijk met elkaar te combineren zijn. Het gebied is vrij toegankelijk via wandel- en fietspaden. Er zijn verspreid over het gebied bankjes en picknicktafels.
Groene route: 8,2 km
Gele route: 4,1 km
Rode route: 3 km
Blauwe route: 1,2 km

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

Kenmerkende gebieden onderweg

Landweer (groene en gele route):
Een speciaal gebied voor It Fryske Gea want het is het eerste gebied dat zij onder hun beheer kregen. Het werd in 1930 geschonken door Jarich van der Wielen. Het is een oude verdedigingswal uit de vijftiende eeuw. Er is nog een kilometer van over maar deze linie was oorspronkelijk veel langer. De landweer is vooral begroeid met berkenbomen.

Heide van Allardseach (groene en gele route):
Door verkeer van vroeger is hier de weg tussen Friesland en Drenthe uitgesleten tot op de leemlaag. Het verstoven zand is langzamerhand vastgelegd door begroeiing, vooral veel struikheide. Hier en daar ziet men een vrijstaande berk of een grove den die prachtig afsteekt tegen de lucht.

Bakkefeansterdunen (blauwe, rode en groene route):
Een kaal, zanderig gebied omzoomd met bomen. In de zandvlakte staat een prachtige eik waarvan de wortels zijn bloot komen te liggen door de zandverstuivingen. Boven op een duin is het gebied met glooiende heideheuvels goed te zien. Het Fryske Gea maakt melding van maar liefst veertien soorten Bekertjesmos, waaronder enkele bedreigden.

Harmsdobbe (blauwe, rode en groene route):
Dit is een pingo-ruïne uit de laatste ijstijd. Het is een gebied waar een verscheidenheid aan planten en dieren voorkomt, zoals Slangewortel, dat in Friesland zeldzaam is. Hier groeit ook de cranberry. In het water van de dobbe leven larven van verschillende libellen.

Ald Bakkefean (geen paaltjes route, helaas):
Dit is een bosgebied met rechte lanen met verschillende boomsoorten zoals Amerikaanse eik, Beuk en naaldbomen. Het bos is een broedgebied voor diverse vogelsoorten, waaronder spechten die zwakke bomen uitzoeken om hun hol in uit te hakken.

 

Westkant van Bakkeveen: natuurgebied Slotplaats (Natuurmonumenten) en achterliggende Oude Bosch en Duurswouderheide (beide Staatsbosbeheer).

De Slotplaats
De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis met rabatten, pingoruïnes en een sterrenschans. De wandelroute op landgoed De Slotplaats in het Friese Bakkeveen leidt je door het dal van het Koningsdiep. Ontdek wat pingoruïnes zijn en hoe een sterrenschans er uit heeft gezien.

IMG_1341_k

Klik hier voor een beschrijving van de route op de site van Natuurmonumenten. (6 km)

Bakkeveen ligt in een veenkolonie. De Bakkeveense Vaart is in de zeventiende eeuw gegraven voor de ontwatering van het veen en de afvoer van turf. De Slotplaats is intensief ontwaterd ten behoeve van de bosbouw. En daar is ook het bos op ingericht. Grote stukken zijn gekapt en de rechte, brede paden moeten de afvoer van hout zo gemakkelijk mogelijk maken. Bij de vorige eigenaren stond de productie van hout voorop. De Slotplaats is een van de weinige, grotere bosgebieden van Friesland, die in 1997 met hulp van de leden van Natuurmonumenten kon worden aangekocht.

De wandelroute
De wandelroute start naast de ingang van het TIP gebouw. Het TIP gebouw ligt aan de parkeerplaats naast Theehuis De Slotplaats. De wandelroute is verder aangegeven met groene pijltjes op de paaltjes.

Nieuws

21-10-2023 1e fase renovatie fietspaden start 30 oktober
05-09-2020 Fietspad Slotleane weer…
25-07-2020 Fietsspeurtocht 01
14-07-2020 Fietsspeurtocht 03
04-07-2020 Waldsang Zomerwandeltocht
11-06-2020 Fietsspeurtocht 08
11-06-2020 Fietsspeurtocht 09
25-07-2019 Opsterland: enquete over fietspaden
14-05-2019 Opsterland wandelgemeente 2019
30-11-2018 Natuurwandelen
27-11-2018 Renovatie fietspad vertraagd
05-03-2018 Meinsma Fietsen provinciaal winnaar
02-07-2017 Foto’s 3PF3D 2017
01-08-2016 Geocaches in Bakkeveen? Jazeker!!
11-04-2015 Wandelen rond Roden en …. Bakkeveen
15-07-2012 Fietsen langs de Fryske spreuken…..
02-07-2012 Impressie excursie Allardsoog
03-06-2007 Wandel- en fietsroutes