Impressie vlooienmarkt 20 juli

De weersverwachting “heeft ons de kop gek gemaakt”, aldus een standhouder. Al bij het eerste drupje regen is het snel inpakken bij sommigen.

Wat is de weersverwachting: er komt zaterdag een warmtefront en koufront over met stevige buien, hagel, onweer, etc. Allemaal zaken waarbij je dan niet op een openluchtmarkt wilt staan. ’s Ochtends kan in het oosten de zon nog even schijnen. Code geel. Dus “iedereen” staat op scherp. Een standhoudster vertelde: “Mijn man heeft gebeld: om 11 uur gaat het echt regenen, dan moet je weg wezen“. Tja, breng daar dan maar wat tegen in: dus voor 11 uur inpakken en wegwezen.

Wat gebeurt er?
Om 4 uur is het bewolkt en een graad of 17. Er zijn tegen de 30 standhouders. Bijna niemand heeft “uitgepakt”, omdat bijna niemand weet wat het weer gaat doen. De buienradar laat stevige buien vlak voor de kust zien. Maar wie goed oplet, ziet dat de buien in hoofdzaak naar het noorden bewegen en het vaste land redelijk ongemoeid laten. Pas tegen 6:45 uur zijn de verharde terreinen en het gras voor de tennisbanen bezet en ook de rijen langs het voetpad richting centrum.

Vervolgens nemen we het eerste weiland P1 in gebruik: Dit wordt uiteindelijk met 9 rijen helemaal vol. Dan is het al tegen 8 uur.  Op dat moment is ook P2 vol en wordt er op P3 geparkeerd. Op P3 deze keer geen standhouders. Uiteindelijk zijn er 358 standhouders en nog erg veel bezoekers. Dat duidt op een goede markt.

Rond half 10 komt er een donkere wolk vanuit het west langs scheren. Ook vallen er een paar drupjes. De eerste standhouders pakken snel in en een aantal vertrekt (stuk of 10). Sommigen blijven ingepakt staan: “we hebben goed verkocht, maar durven niet weer uit te pakken”, aldus 1 van hen. “Dan de markt maar even over.” Later komen er nog een paar kleine buitjes. Het deert nu de meeste standhouders en bezoekers niet; bezoekers blijven nog steeds komen. Pas de spetters van ca 11:30 uur doet meerdere mensen inpakken en vertrekken. Ook bezoekers zoeken dan massaal de auto op. Tegen 12:30 uur is bijna iedereen weg; terwijl het tot dan toe nog steeds niet veel heeft geregend (0,2 mm). Pas om 13 uur valt de echte regen: “maar liefst 2 mm heeft code geel opgeleverd”.
Een aantal standhouders (en bezoekers) is dus te vroeg vertrokken; daar zullen ze zelf ook wel spijt van hebben….

Op bijgaande screenshots de radarplaatjes van zaterdagochtend 20 juli. De toch wel redelijk heftig uitziende buien op de Noordzee bewegen meer naar het noorden dan naar het oosten. Hierop afgaande zou de regen pas tegen 13 uur vallen. Later in de ochtend ontwikkelen zich voor dit front uit ook buitjes: dat wordt vanaf 8 uur zichtbaar.
Tussen 13 en 14 uur valt de meeste neerslag: dik 2 mm.

Onderstaande nog een paar foto’s.

Geplaatst in: vlooienmarkt_2019

1 reactie op “Impressie vlooienmarkt 20 juli

  1. christa zegt:

    Ja, als je 2 uur moet rijden om bij de markt te komen en er is deze weersverwachting? Ik durfde het niet aan. Volgende keer beter. Fijn voor de standhouders die er waren dat er goede handel was.

Geef een reactie