Hart van Nederland: gezond Bakkeveen

Dinsdagavond kwam in het kader van stijgende zorgpremies in Nederland de aanpak van Bakkeveen in “Hart van Nederland”; het nieuws van SBS6.

Kijk hier naar de reportage uit Bakkeveen.

Hieronder de tekst uit de reportage:

Zorgverzekeraar DWS verhoogt de zorgpremie voor hun basisverzekering in 2024 met 11,50 euro, de hoogste stijging ooit. De verwachting is dat alle zorgpremies flink zullen stijgen en dat de komende jaren blijven doen door de hoge zorgkosten. Is dat tij nog te keren?

Volgens het Friese Bakkeveen wel. “Dat de zorgpremie stijgt is onvermijdelijk. We maken heel veel gebruik van de zorg en we worden steeds ouder, waardoor we meer zorg nodig hebben”, zegt Jon Brouwers. Ze is huisarts in Bakkeveen en is daar een project begonnen om mensen gezonder te krijgen.

Want als we met z’n allen minder gebruik hoeven te maken van de zorg, wordt deze goedkoper. “Toen ik in 2008 als huisarts hier begon viel mij op dat heel veel mensen overgewicht hadden: 1 op de 2. Daarnaast heeft 1 op de 4 mensen een hoge bloeddruk en 1 op de 14 suikerziekte.”

“Daar slikken mensen een scala aan pillen voor. Je zal dat maar iedere dag moeten doen om deze klachten terug te dringen en je gezonder te voelen”, vertelt Brouwers. Maar dan komt het gekke: “Ik merkte dat dat mensen zich helemaal niet fitter voelden. De klachten werden soms wel minder, maar ze voelden zich niet gezonder.”

‘Gezond gedrag is besmettelijk’
Ze wilde ervoor zorgen dat Bakkeveen een zogenoemde Blue Zone zou worden. Dat zijn gebieden op de wereld waar mensen meetbaar langer leven, waarschijnlijk doordat ze een bepaalde levensstijl met elkaar delen. Dat is ook het geheim van Bakkeveen: verbinding.

“Het samenzijn en het samen doen”, legt Brouwers uit. “Als je hoort van je buurman dat hij successen behaald heeft door op een bepaalde manier te eten of te bewegen, werkt dat beter dan als je huisarts het zegt. Gezond gedrag is besmettelijk.” Daarom doen de Bakkeveners ook heel veel samen.

“Laatst hadden we bijvoorbeeld een walking dinner”, vertelt Jennifer Plein. Ze is diëtiste in het dorp en helpt mensen bij een gezondere levensstijl. “Mensen gaan bijvoorbeeld ook wekelijks bij elkaar aan de keukentafel zitten en leren zo samen om gezonder te leven. Ik kom dan eens in de maand langs om vragen te beantwoorden en ze krijgen iedere week een onderwerp om mee aan de slag te gaan.”

Dorp en de stad
Een van de initiatieven is een wekelijkse boswandeling, waar mensen erg enthousiast over zijn. “Het is fantastisch hier”, zegt Jan, die de rondleiding organiseert. “We wandelen vooral met mensen die de deur niet zoveel meer uitkomen. Het is heel gezond. We willen hier allemaal honderd jaar worden, maar daar moet je wel wat voor doen.”

Annemarie Bongers zorgt ervoor dat ze iedere dag buiten wandelt. “Ik woon op de rand van het bos dus het is heel makkelijk om naar buiten te gaan. Dat gun ik iedereen in Nederland.” Maar ja, niet iedereen woont in een klein dorp als Bakkeveen waar veel gemeenschapszin is en zoveel mogelijkheden om buiten te bewegen.

Dat erkent Brouwers ook. “We hebben hier een perfecte omgeving inderdaad, maar in een stad kan het ook. Je moet alleen klein beginnen. Kijk eerst in je straat: misschien zijn buren bereid om mee te doen? Bijvoorbeeld door iedere zaterdag een grote pan groentesoep voor de straat te maken en samen op te eten.”

“Zo kun je met elkaar kijken hoe je kunt zorgen dat je zelf minder zorg nodig hebt. En dan kunnen we hopelijk die zorgpremies stabiliseren”, aldus Brouwers. De inwoners van Bakkeveen zijn het met haar eens. “Je kan wel zeggen dat het allemaal anders moet”, zegt Annemarie. “Maar je moet bij jezelf beginnen.”

 

Geplaatst in: Bloeizone Bakkeveen

Geef een reactie