Wapencontainer Allardsoog

Allardsoog,  Jarig van der Wielenwei, BN 230,    1946

Hier ligt een wapencontainer uit de oorlog ‘40 / ‘45 . Deze container werd met nog 11 identieke exemplaren gedropt ergens in november 1944. Ze kwamen ‘s nachts verspreid terecht op de heide van Allardsoog. De containers moesten zo snel mogelijk geleegd en verborgen worden en het ven op het terrein van de volkshogeschool leek een ideale plek daarvoor. De wapens waren bedoeld voor het verzet in Groningen.

De container op deze foto ligt op het erf van Bonne de Jong. Deze boerderij is rond 1956 afgebroken. ( stond tussen J v/d Wielenwei 7 en 9)

1 reactie op “Wapencontainer Allardsoog

  1. van Os Wybren zegt:

    Toen ik deze foto in het archief van de volkshogeschool vond kon ik de locatie niet plaatsen. Eerst dacht ik dat het op het erf van Klaske en Hendrik de Haan aan de Jarig van der Wielenwei 25 zou kunnen zijn. Maar deze boerderij had niet zo’n zijgevel met schuurdeuren herinnerde ik me. Het moest wel in de buurt van de Volkshogeschool zijn, maar waar? Vorig jaar kwam ik- mede door het historisch archief Bakkeveen- in contact met de kleinzoon van Jan Jans, de architect die veel gebouwen op het Allardsoog heeft ontworpen. Hij heeft mij geattendeerd op nog andere kwaliteiten van zijn grootvader. Jans was behalve architect ook ontwerper van meubels en schilderde en tekende hij.
    Zo tekende hij de boerderij aan de Tsjerkewâl waar de familie Geertsma ooit woonde, de “Scheperij “ aan de Mjûmsterwei en ook de boerderij van Bonne de Jong aan de Jarig van der Wielenwei. Dit boerderijtje was wel een dankbaar object voor Jans, ik heb er in ieder geval toch wel een stuk of vijf tekeningen van gezien. Het is kort na m’n geboorte afgebroken en heb er eigenlijk geen herinnering aan.
    Ik ga proberen om die tekeningen nog eens op dit archief te plaatsen.

Geef een reactie