Impressie vlooienmarkt 18 juli

De eerste vlooienmarkt van 2020 zit erop. Het was natuurlijk wel spannend hoe het zou verlopen in relatie tot de corona maatregelen.

 • Zouden mensen echt wel reserveren?
 • Zouden bezoekers echt wel de stands aan hun rechterhand houden?
 • Zouden bezoekers zich wel aan de 1,5 m houden?
 • Zou het eigenlijk wel mooi weer zijn?
 • Zouden bezoekers wel durven komen?
 • Zou er nog iets zijn, waar niet aan gedacht was?

Het weer
In de aanloop naar deze zaterdag was er elke dag wel wat regen of een bui in de verwachting. Maar voor zaterdag 18 juli werd steeds mooi zomerweer verwacht. En dat werd het ook. Rond 12 uur werd het op de plekken-in-de-zon-en-luwte eigenlijk al te warm. Temperaturen lagen tussen 12 graden om 6 uur ’s ochtends tot 25 graden rond het einde van de markt. Gelukkig stond er nog wat wind.

Reserveren
Het reserveren op zich verliep goed. Van dinsdagochtend 7 juli tot zondagochtend 12 juli hebben zich 353 deelnemers ingeschreven en 4 hebben zich weer afgemeld. Tijdens het oprijden van het marktterrein zijn alle reserveringen grondig gecontroleerd en zijn nog een “handvol” standhouders niet toegelaten omdat ze niet gereserveerd hadden.
Op een normale markt waren er ca 700 standhouders geweest (omdat de markt van 4 juli grotendeels verregend zou zijn geweest): dus nu een halve markt.

De afstand
Er was voor gezorgd dat de looppaden extra breed waren (minimaal 5 m) zodat bezoekers steeds aan de “goede” kant zouden blijven lopen. De regel was en is “stands aan rechterhand”. 7 spandoeken op de markt moesten dit de mensen helpen herinneren. Dit ging op de meeste looppaden vrij goed. Echter op de paden met maar aan 1 kant stands was het wat rommelig. Op de volgende markt moet het aantal rijen per terrein zoveel mogelijk een even aantal zijn, dan zal het 1-richtingsverkeer langs de stands ook beter verlopen.
Waar mensen in de rij stonden te wachten werd wel duidelijk afstand gehouden, maar niet altijd de volledige 1,5 m. Dit was bij de toiletten en horeca.
Een erg druk stukje markt was de oversteek bij de hoofdingang. Hier moet eigenlijk een volgende keer ook wat meer ruimte gezocht worden. Als het tenminste dan weer zo druk wordt. Want ….

Belangstelling
Het mooie weer, de eerste markt van het jaar, bijna geen andere evenementen, de eerste dag van de bouwvak: het is erg druk geweest. Niet alleen bezoekers met de auto, maar later op de ochtend ook op de fiets en wandelend. Wat wil je, alle campings in Bakkeveen en omgeving zitten helemaal vol. Als de markt nog wat groter was geweest, hadden de bezoekers zich ook wat meer verspreid.
Men kwam al erg vroeg. Om 8 uur is het nog nooit zo druk geweest met bezoekers. Na 9 uur nam de instroom van automobilisten af en van de fietsers en wandelaars juist toe. Dit gaf toch wat spreiding over de tijd gezien. Er waren ook enkele bezoekers die na aankomst meteen weer vertrokken: het leek hen te druk.

Evaluatie
Mensen waren blij dat er weer markt was; ook al waren er wat beperkingen. Voor het dorp Bakkeveen zijn er dan weer wat inkomsten, want alle standgelden en de 1 euro’s van het parkeren gaan in de “dorpspot”. Iedereen die in onze omgeving op vakantie is, had even de kans op een relatief corona-veilige buiten activiteit. En dat geldt natuurlijk ook voor de inwoners van onze regio. Men kon weer even sneupen…. En voor de (horeca)-ondernemers: voor sommigen beste dag van 2020…. Minder goed nieuws natuurlijk voor de mensen die een hekel aan de vlooienmarkt hebben.

Voor wat betreft de directe organisatie: een vlottere controle op de reserveringen, meer toiletten met toezicht/desinfectie en wellicht nog een paar puntjes. Het zal natuurlijk de vraag zijn of op de volgende markt van 1 augustus weer zoveel bezoekers afkomen. Wat dat betreft zat alles deze keer mee om veel bezoekers te trekken …..

Regionale krant Sa! heeft ook een artikel over de markt gepubliceerd: klik hier.

Hieronder een impressie van de markt van 18 juli 2020. Foto’s en timelaps zijn van martijnvandervaart.nl (tenzij anders vermeld).

De timelaps van de markt:

Geplaatst in: vlooienmarkt_2020

10 reacties op “Impressie vlooienmarkt 18 juli

 1. Anneke Boorsma zegt:

  Dag
  Het zou goed zijn als de marktkooplui ook mensen herinneren aan de looprichting. Ook in hun eigen belang. Pijlen op de stenen? Een aantal mensen hield zich niet aan de rechterhand regel.
  Verder een leuke markt. !
  Mvgr Anneke

 2. Bewoner Bakkeveen zegt:

  Ik snap het al helemaal niet dat ze het allemaal maar in Bakkeveen organiseren. Totaal 6000 mensen op de markt geweest. En dan weer twee party’s. Ik kan er niet bij. Nu in de vakantie tijd komen de mensen uit het hele land om in ons Bakkeveen vakantie te vieren. Dit is volgens mij is het vragen om problemen..

 3. T. v.d. Werf zegt:

  Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik heb in de naaste omgeving geprobeerd er iets over te zeggen, maar dat valt niet in goede aarde. Zwijgen dan maar en de consequenties afwachten?
  Ik zou ook niet weten waar je officieel kunt protesteren. Mogelijk helpt het dat er ook landelijk gewaarschuwt wordt met de nieuwe besmetting cyfers.

 4. j de boer zegt:

  Het is spannend om in deze tijd een dergelijk evenement te organiseren.. en ik denk zelf dat het heel goed gegaan is. Vergeet niet dat we in de open lucht waren, dat scheelt heel veel. Inderdaad de toiletten en de looprichting, wellicht nog iets ruimere looppaden, dingen om strakker te organiseren. We kunnen ons niet altijd blijven opsluiten, ons “normale” leven moet weer een beetje op gang komen. En wat de (on) mogelijkheden zijn, daar moeten we voorzichtig met elkaar achter komen… Hopen dat er uit dit evenement geen coronabesmettingen voortkomen.. en dat zal ook een volgende keer weer gemonitord moeten worden…..

 5. Ron Huisma zegt:

  Met jullie eens…kleinere aantallen zou kunnen…het Noorden loopt in op het zuiden…

 6. Joris Thinke zegt:

  Goed dat jullie de markt weer organiseren. Dat jullie dit proberen met de juiste maatregelen. Ik ben het dan ook niet eens met bovenstaande kritische reacties. Het risico tijdens een buitenactiviteit waarbij geen luid geschreeuw of iets dergelijks is nihil. Alle winkelstraten zijn dan ook veel risicovoller. Mensen die toch al geen voorstander waren van een rommelmarkt, lijken nu Corona te willen gebruiken om hun zin door te drijven.

 7. Herman Uijthof zegt:

  Tegen zoveel dommigheid is niets opgewassen, ik blijf maar thuis.

 8. Stefan Huisman zegt:

  Was goed georganiseerd ! Ruime looppaden met 1 looprichting, de meeste mensen hielden zich aan de regels, lekker in de buitenlucht dus risico of Corona is zo goed als nihil. Lees toch wat paranoia reacties. Besmettingen vinden niet op buitenmarkten plaats, maar binnen gezinnen, in publiek transport, cafe’s en in volle bedrijfskantines, drukke kantoorpanden etc. Mijn advies aan de organisatie: zorg dat er ook standhouders komen op het laatste veld. Stel er waren nu 5.000 bezoekers verdeeld over 3 delen/velden en volgende keer 5.000 bezoekers over 4 velden geeft meer ruimte, bezoekersaantallen blijven toch hetzelfde. Maar ik zal al dat komende markt iets meer standhouders komen dus waarschijnlijk wisten jullie dit al. Succes en bedankt voor de goed zorgen !!!!!!

 9. Hippe Toekan zegt:

  Waarom Een limit van 400 standhouders?
  Het aantal bezoekers zal niet kleiner worden bij minder stands. Gevolg dat er dus meer mensen bijelkaar in de buurt lopen.

  Gewoon geen limit op stands zodat bezoekersstromen zich meer verspreiden.
  Beter voor iedereen.

 10. Hans Meilink zegt:

  Ik vind al het commentaar niet juist, Bakkeveen is altijd een leuke markt en probeert daar ook gehoor aan te geven, maar als de mensen niet willen luisteren en achteraf gaan klagen, zou ik zeggen klaag niet blijf thuis.
  Het is al een mooi gebaar dat het door is gegaan, maar het probleem ligt bij onze regering die met maatregelen komt waar niemand iets van begrijpt, net als toen in Amsterdam waar zelfs de burgemeester Halsema bij stond.
  Zij had als burgemeester meteen maatregelen moeten nemen wat ze heeft nagelaten en de raad had haar naar huis moeten sturen, zo simpel als wat.
  En zover ik het begrijp is de limiet door de gemeente ingesteld, maar ik heb alleen maar lof voor al die medewerkers van de markt en zou zeggen ga zo door en trek niet teveel aan wat er allemaal gezegd word

Geef een reactie