Schaakclub Bakkeveen

De Slûswachter van maart was overvol. Daarom deze keer de verslagen van de Schaakclub via de website.

Contactpersoon: D. Müller, tel 0512-302226. Voor meer info: www.schaakclub-bakkeveen.nl

Wedstrijden verslagen: Leeuwarden-Bakkeveen en Bakkeveen-Drachten

Onverwachte nederlaag schakers Bakkeveen in Leeuwarden
Leeuwarden – In zalencentrum Priyas in Leeuwarden liepen de schakers van Bakkeveen-1 tegen  Philidor-4 tegen een even verrassende als verdiende nederlaag aan. Het werd 5-3 voor de thuisclub en dat betekende het eerste verlies voor de Opsterlandse schakers dit seizoen.

De ‘koninklijken’ uit Leeuwarden, die 3 plaatsen onder schaakclub Bakkeveen in de stand stonden, schoten gelijk flink uit de startblokken. Binnen twee uur was het al 4-1 voor de thuisclub. Van de drie nog lopende partijen stonden er twee goed en 1 slecht, wat van het nog binnenhalen van tenminste één matchpunt voor schaakclub Bakkeveen al een hele moeilijke klus maakte.

Het eerste punt was wel voor Bakkeveen. Op bord 5 had Jaap Weidema voordeel gehaald uit zijn niet-alledaagse witte opening. Dat was niet de eerste keer. Zijn tegenstander Leo van Maanen kon de eigen koning relatief snel al niet meer verdedigen en liep in een mat; 0-1. Daarna liepen de partijen van Robin Baines (bord 3), Anne van Streun (bord 4), Bauke Hoogstra (bord 6) en Gerrit Meppelink (bord 7) allen naar een nederlaag. De Bakkeveen-spelers zagen hier toch wel goede en meer belovende  beginstellingen snel in hun nadeel veranderen. Philidor nam hierdoor al vroeg in de wedstrijd een 4-1 voorsprong.

Op bord 1 was Dirk Müller met wit tegen Jolle Lont goed uit de opening gekomen. Hij koos in het middenspel voor een ruil van zijn twee torens tegen de zwarte dame en een zwarte pion met het idee dat de beweeglijkheid van zijn koningin de doorslag zou geven. Die hoop kwam niet uit. Lont sloot de witte dame op aan de rand van het bord en had voor matdreigingen met  zijn paarden en torens zo goed als vrijspel. Het witte loperpaar van de Bakkeveen-speler bleek daarbij evenmin werkzaam. Op bord 2 speelde Menno-Peter van der Meer met zwart een prima partij tegen Erik van der Lee. Hij bezorgde zijn tegenstander met dameruil een zwakke pion maakte zich op weg naar de overwinning. Op bord 8 had Ben de Vries met zwart tegen Henk van Wilgenburg het betere van het spel gekregen Zijn loperpaar was oppermachtig tegen paard en loper van de Philidor-speler en met een ondersteunde vrijpion in het centrum stonden zijn kansen meer dan goed.

De slotfase van de wedstrijd werd overschaduwd door een incident. Één van de spelers van de thuisclub wees de tegenstander van Dirk Müller op een winnende zettencombinatie. Dat is niet toegestaan bij schaken en heeft in andere gevallen geleid tot ongeldig verklaren of overspelen van de partij. Hiertoe besloot de wedstrijdleider van de Leeuwarders echter niet. Dit beduidde voor de Bakkeveners, naast  overwinningen op bord 2 en 8, een, qua spel terechte maar gezien de hele gang van zaken omstreden, nederlaag op bord 1. De eindstand kwam hiermee op 5-3 voor Philidor.

Dit betekent in de stand van de FSB 1e klasse B voor Bakkeveen nu een plek in de middenmoot. Op 21 maart a.s. spelen de schakers een thuiswedstrijd tegen de nieuwe koploper uit de klasse, Schaakwoude-2.

Verslag: Dirk Müller

 

Tweede team van schaakclub Bakkeveen nestelt zich steviger aan kop.

Jack Zeilstra moest het aan bord 1 opnemen tegen Albert Althuis van DSC 3 uit Drachten. Jack speelde onstuimig en snel de stukken werden over en weer snel afgeruild een beetje te snel door Jack, hij kwam in het middenspel een pionnetje achter wist dit toch weer goed te maken zodat er in het eindspel bij beide spelers een remise stand ontstond; koning pion tegen koning pion.½-½

Fons Joormann speelde een solide partij tegen Albert Jan Meyer hij kwam twee pionnen voor en speelde de partij uiteindelijk keurig in zijn voordeel uit 1½-½

Jelle Bergsma  aan bord 3 maakte het Jaap te Velde moeilijk kwam al gauw een paard voor. De overmacht in het eindspel met een toren en een dame tegen dame was te groot en het werd 2½-½

Sieb Hazenberg speelde tegen Ad van der Berk op bord 4. Tot en met het middenspel gaven beide spelers elkaar geen duimbreed toe tot met het veroveren van een paard de hele stelling van Ad in duigen viel en mat het vervolg was, zodat de eindstand 3½-½ werd

Geplaatst in: Schaken

Geef een reactie