Nieuwe adverteerder: Bessenboerderij Allardsoog

Bessenboerderij Allardsoog

Hans en Klaartje van Wijk hebben in 2006 de boerderij gekocht die ligt nabij de schaapskooi van ’t Fryske Gea in Allardsoog. Op de boerderij worden koeien ca. 55 koeien gemolken; de koeien zijn een kruising van de Holstein Frisian en Fleckvieh rassen. Daarnaast is er akkerbouw (aardappelen en granen). 

Begin 2009 wordt Bessenkwekerij Allardsoog aangelegd. Er worden op milieuvriendelijke wijze vele soorten kleinfruit gekweekt: Blauwe bes, Rode bes, Zwarte bes en Framboos. Het merendeel is Blauwe bes, soms beter bekend als de bosbes. Het kleinfruit wordt aan huis verkocht net als de producten die ervan gemaakt worden. Ook worden er rondleidingen en boerderijuitjes georganiseerd. www.bessenboerderij.com

Hieronder het verhaal van Klaartje van Wijk over haar veelzijdige leven, zodat zij dat verteld heeft tijdens een bijeenkomst van de Plattelandsvrouwen (“Vrouwen van Nu”) in Bakkeveen.

Klaartje is opgegroeid in Brabant en ging naar het gymnasium in Nijmegen.
Hierna ging ze naar de Hogere Agrarische School, veehouderij studeren want Klaartje wou graag boer worden. Ze is dol op koeien en heeft zelfs koe Geertje 19 als eerste geschilderd. Ook carnaval vieren in een koeienpak en de vierdaagse lopen hebben haar passie.

Na school is ze gaan werken bij de gemeente Boxmeer en had daar het beheer over 2000 ha land. Het was een geweldige tijd maar ze verveelde zich soms wel wat en besloot daarom een Rechtenstudie te doen, ook daarvan heeft ze een schilderij gemaakt met wetteksten erop.

Na de studie had ze een baan door heel Nederland. De vele uren onderweg braken haar op en maakte dat ze een andere baan in Groningen kreeg. Klaartje haar werk bestaat uit juridisch-beleidsrapportage en advies over strategie. Vakgebied is grondzaken of privaatrecht. Ondertussen kreeg ze een hond Lapinporokoira Tess en leerde ze Hans van Wijk kennen. Hans woonde in Bakkeveen en is boer. Zo kwam Klaartje haar droom uit.

Hans en Klaartje hebben 55 koeien en bijbehorend jongvee van het ras genaamd Fleckvieh uit Duitsland. De koeien hebben een betere gezondheid en zijn veel sterker. De Fleckvieh zorgt beter voor zichzelf, legt meteen de melkproduktie stil als hij ziek is en wordt zo zonder medicijnen sneller beter. Daardoor een betere melk en vleeskoe.

Klaartje heeft tijdens haar ziekte tegen de verveling een stukje grond gekregen om zo bessen te kunnen verbouwen, ze miste de bessen uit het zuiden. In het voorjaar gaan ze een winkeltje openen bij de boerderij en gaan daar vlees , bessenjam, puur sap en siroop verkopen en natuurlijk verse bessen.
Meer informatie kun je vinden op
www.bessenboerderij.com
Ook geeft Klaartje workshops in taart bakken en versieren. Klaartje hoeft zich nu niet meer te vervelen met zoveel bezigheden, hobby’s en nu ook nog als bestuurslid.

Meer informatie: www.bessenboerderij.com

 

Geplaatst in: Binnenshuis

2 reacties op “Nieuwe adverteerder: Bessenboerderij Allardsoog

  1. Jacob zegt:

    Wij zijn dol op wat voor jam dan ook. Maar het liefst zo eerlijk mogelijk en het liefst met de meest vreemde combinaties ( en die zijn dus nu te vinden op de bessenboerderij). Dus we moeten maar eens even langs om wat te proeven.

  2. patrick zegt:

    Uit welke aflevering van Jiskefet is dit overgenomen?

Geef een reactie