Interessante zwammen in het bos

Af en toen treft men in de bossen rondom Bakkeveen erg leuke zwammen-exemplaren aan. Momenteel groeit de Sparassis Crispa er op een aantal plekken, oftewel: [b] DE GROTE SPONSZWAM[/b] Zo op het eerste gezicht denkt men dat er een kussen of een natuurspons op de grond ligt. Deze grote paddestoel komt in Friesland niet veel voor, in Drenthe is hij algemener. Logisch dus, dat hij daarom ook hier in het Drents/Friese grensgebied van Bakkeveen te vinden is. Deze zwam gedijt namelijk op leemachtige zandgrond. [b]De Grote Sponszwam[/b] groeit parasitair op de wortels van naaldbomen. Maar alhoewel het dus een wortelparasiet is, dringt hij niet tot het hout door en brengt hij de boom geen schade aan. De zwam kan wel 5 kg. zwaar worden, is in doorsnede wel 20 – 50 cm. groot en is gelig/crême tot donkergeel/bruin van kleur. Vaak komt hij op dezelfde plek het volgend jaar terug. In metingen die gedaan zijn van 1999 tot en met 2005 is een duidelijke afneembare trend gesignaleerd. Reden genoeg dus om deze prachtige zwam met alle bewondering en respect te behandelen. foto’s: Rino Rietveld

Geplaatst in: Opmerkelijk

5 reacties op “Interessante zwammen in het bos

  1. F.G.J. van Wensen zegt:

    Hij is heel mooi, ik heb hem in Putten zien staan op de Garderenseweg bij hectometer paal 3.2 het was een hele grote tussen de 40 en 50 cm doorsnee gezien op 1 november 2013 in het bos erom heen hebben we er nog een paar kleintjes gezien.

  2. K. Plop zegt:

    Bedankt voor de tip, ik zal er spoedig eens een langs om te onderzoeken of ze geschikt zijn voor bewoning.

  3. Jozef Roelands zegt:

    Ik heb vandaag een groot exemplaar gezien tussen knooppunt 27 en 30 vlak bij Winterswijk, komend van knooppunt 27. Het is nogal een grote afstand, maar ik weet het niet meer precies.De GPS van mijn fototoestel werkte daar niet, anders kon ik wat accrurater zijn.

  4. Gerrie van Sloten. zegt:

    Vandaag, 28 okt., deze soort zwam gezien bij Doldersum in de bos. Heel bijzonder.

  5. APE Jansen zegt:

    Groot exemplaar gezien in een bos bij Roompot park Veluwe Hoevegaerde, best indrukwekkend wat de natuur voort kan brengen.

Geef een reactie