De baard van koning Winter

IJshaar

Ondanks het uitblijven van een “echte” winter, vonden we vorige week, achter “De Slotplaats”, toch “de baard van Koning Winter”.

Op een dood takje van een eikenboom leek wit haar te zitten. Bij nader onderzoek bleek het hier om, een niet vaak waargenomen, natuurlijk verschijnsel genaamd “ijshaar” te gaan.

IJshaar ontstaat als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt. In het hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van deze schimmels komt onder andere water vrij, dat door zeer kleine openingen in het hout naar buiten wordt geperst. Het naar buiten geperste water bevriest tot een haarachtige structuur. Een hoge luchtvochtigheid is noodzakelijk voor de succesvolle vorming van ijshaar, zodat het naar buiten geperste water niet kan verdampen en voor bevriezing beschikbaar blijft. Zolang de schimmels water blijven produceren en de klimatologische omstandigheden gunstig blijven, kan ijshaar aan blijven groeien. Als de luchttemperatuur te laag wordt, daalt de stofwisseling van de schimmels tot zo’n laag niveau, dat er onvoldoende water geproduceerd wordt.

De schimmel die voorkwam in het hout van alle onderzoeken  was de Exidiopsis effusa..

IJshaar is zeer teer en smelt na aanraking direct weg. Als ijshaar aan zonlicht wordt blootgesteld, zal het snel oplossen en verdwijnen. IJshaar is daarom ’s morgens vroeg of alleen op schaduwrijke plaatsen te vinden.

Een bijzondere waarneming.

(Bron Wikipedia)

Geplaatst in: Bakkeveen, Natuurmonumenten, Opmerkelijk

Geef een reactie