Verslag “Karavaan nei de Takomst” 2 juli

De Karavaan nei de Takomst is een tocht door Fryslân: van en door vooroplopers die zich bezighouden met een duurzame toekomst.

De Karavaan nei de Takomst wil bestaande duurzame initiatieven in het zonnetje te zetten door een podium aan te bieden voor een geïnteresseerd publiek.

De organisatie van de karavaan was vanuit heel Friesland naar Bakkeveen gekomen om in de omgeving van Bakkeveen een aantal initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap een hart onder de riem te steken en onder de aandacht te brengen.

Start bij Dundelle op zaterdagochtend 2 juli. Mooi tijdens de drukte van de vlooienmarkt. Opkomst was rond de 30 man. Na het introductiepraatje waarin duidelijk werd gemaakt je toch wel echt aan de verkeersregels te houden gingen we op weg naar Waskemeer. Vrijwel niemand in de groep had een idee wat we tegen zouden komen. Een snelle Google-search voorafgaand liet wel iets zien van uit de kluiten gewassen golfkarretjes, maar eigenlijk hadden we geen idee.

Bij aankomst bij Frisian Motors werd toch wel duidelijk dat het een serieus en snel groeiend bedrijf is wat z’n eigen niche in de wereld van elektrische voertuigen gevonden heeft. De rondleiding liet zien dat het bedrijf zich ontwikkeld heeft van elektrische zitmaaiers tot op maat gemaakte terreinwagens voor de bouw en natuurbeheer. Knap gedaan.

Na een gemoedelijke fietsrit van Waskemeer naar de achterkant van Wijnjewoude kwamen we aan bij de voormalige rioolwaterzuivering. Hier kwamen we erachter dat Wijnjewoude al jaren bezig is met verschillende energiebesparende projecten en projecten om eigen energie op te wekken. De WEN (Wijnjewoude Energie Neutraal) heeft in de afgelopen jaren al het halve dorp meegekregen in hun drive om het energiegebruik omlaag te brengen. Wederom een indrukwekkend verhaal.

Daarnaast hebben we een hapje gegeten en was Foppe (de Haan) aangesloten om de fietstocht van Wijnjewoude naar Bakkeveen mee te pakken.

In Bakkeveen kregen degenen die er nog niet mee bekend waren een overtuigend en inspirerend verhaal van Geert Louwes voorgeschoteld over de dorpstuin. Commentaar van een van de bezoekers was dat het een lekker concreet initiatief is wat zo gekopieerd kan worden, maar dat wel de drive en expertise van de initiatiefnemers van doorslaggevend belang is.

Uiteindelijk eindigden we weer bij Dundelle, waar eerst de kartrekkers van de Bloeizone in het zonnetje werden gezet door de organisatie van de Karavaan. Als opwarmer voor de afsluitende spreker (Foppe de Haan) stond nog een verdere introductie in de bloeizone op het programma. Eerst legde huisarts Jon Brouwers via een eerder opgenomen presentatie aan de groep uit wat de Blue zones zijn en wat de pijlers van positieve gezondheid precies in houden. Vervolgens een praatje van Annemarie en Emy over de verschillende werkgroepen en nieuwe initiatieven in het dorp die de Bloeizone omvatten en Jennifer Plein, de diëtiste, die na 25 jaar gewerkt te hebben in Suriname helemaal overtuigd van het Bloeizone verhaal in Bakkeveen is neergestreken. Foppe was als afsluitende spreker een warme woordenvloed aan anekdotes, herinneringen en wijsheden. Hij gaf het publiek op een knappe manier zijn boodschap van het belang van verenigingen mee.

Als actieve afsluiter werd er nog op het voetbalveld van de VV Bakkeveen een potje walking voetbal gespeeld met Foppe als scheidsrechter. De verhalen gaan dat dit walking voetbal een daverend succes was en in september vervolgd wordt (en dat Foppe dan ook weer van de partij is).

Met z’n allen na afloop op het terras geconcludeerd dat het een mooie en goede dag was.

Bloeizone Bakkeveen

Geplaatst in: Bloeizone Bakkeveen

Geef een reactie