Walking football in Bakkeveen

Zaterdagmiddag 2 juli j.l. deed oud-voetbalcoach Foppe de Haan ons dorp aan in het kader van de Vitaliteitsdag.

Hij kwam vertellen over zijn visie op vitaal leven. En hoe je dat van jongs af aan al in de praktijk kunt brengen door jonge kinderen in sport- en spelvorm bijvoorbeeld rekenen en samenwerken aan te leren. De zaal maakte kennis met het door hem omarmde begrip Ubuntu, dat hij tijdens zijn periode als trainer in Zuid-Afrika, van Nelson Mandela had geleerd –Ik ben dankzij jou en jij bent dankzij mij –.

Dat de 79-jarige Foppe nog steeds elke dag zijn rek- en strek- en coördinatie-oefeningen doet, werd de aanwezigen wel duidelijk toen de oud gymleraar moeiteloos uit stand met zijn vingers te grond aantikte. Na zijn bevlogen verhaal gelardeerd met een aantal mooie anekdotes over zijn logeerpartijen in Bakkeveen en hoe hij van Ruud van Nistelrooij een wereldspits had gemaakt, werd het tijd om zijn “Ik ben, omdat wij zijn” in de praktijk te gaan brengen.

Want deze zaterdagmiddag smaakte ondergetekende ook het genoegen om voor het eerst een walking football wedstrijd te gaan spelen. Het was voor mij meer dan vijftig jaar geleden dat ik destijds als speler van de Alkmaarse Boys op een voetbalveld had rondgelopen. Maar een partijtje wandelvoetbal mocht toch geen probleem opleveren voor iemand die veel voetbalwedstijden kijkt en al jaren een seizoenkaart van FC Groningen heeft…

Het was voor mij dus wel even schrikken toen Foppe met een serieuze warming up begon op het kunstgras van de v.v. Bakkeveen. Na het geren en gezwaai met de armen en benen was er daarna gelukkig voldoende tijd om te recupereren, omdat Foppe ons de spelregels nog moest uitleggen. Ook zei hij dat het toch wel belangrijk was dat wij als team gingen samenwerken en een plan hadden om het doel van de tegenstander met de bal te bereiken.

Die tegenstanders zagen er professioneel uit in hun zwaar door de lokale middenstand van Bakkeveen gesponsorde shirtjes. Edoch de spreuk op hun borst gaf aan dat het er met hun vitaliteit waarschijnlijk een stuk slechter voorstond dan met die van mij. Dus dat bood hoop op een overwinning!

Foppe legde tijdens de wedstrijd af en toe het spel stil om met tactische aanwijzingen wat meer lijn in het spel van de stramme heren aan te brengen.

In hun geest dartelden zij inmiddels als jonge veulens over het kunstgras rond en waren allen teleurgesteld toen de trainer aangaf dat de wedstrijd was afgelopen. Hoeveel het is geworden weet ik niet meer, omdat er na zo’n enerverende voetbalwedstrijd natuurlijk ook een derde en voor sommigen zelfs een vierde helft bij hoort…

Maar dat het naar meer smaakt staat buiten kijf, en daarom komt Foppe de Haan op ons verzoek in september weer naar Bakkeveen voor een echte walking football training.

Wij gaan met hem samen een fijn team bouwen, want wij is boven ik.
Wil je ook een keertje kennis maken met walking football, kom dan langs.

Van uw speciale sportverslaggever Jacob van der Weij.

Geplaatst in: Bloeizone Bakkeveen, Voetbal

Geef een reactie