Bakkeveen beleeft 2 warmte periode van augustus

Iedereen merkt het wel . Het is opnieuw erg warm in Bakkeveen. Tussen 3 en 8 augustus hadden we de 1e warmte periode, met een hoogste temperatuur van 31,5 graden in het dorp en 29,2 graden buiten het dorp. De 2e periode is nu bezig. Gezien de voorspelling van Piet had ik vandaag een nieuw warmte record verwacht. Dit bleef echter uit. De temperatuur kwam niet verder dan 30,9 graden in het dorp en 28,6 in het weiland. Voor morgen worden er temperaturen van 32 graden of hoger voorspeld.

In de loop van morgen wordt de kans op zware onweersbuien groter. zie de volgende tekst van het knmi.

Fikse onweersbuien

 

Met een zuidelijke wind wordt er vandaag en morgen zeer warme lucht het land ingeblazen, waardoor de temperatuur op diverse plaatsen in ons land rond 30 graden uitkomt. Morgen warmt het in het oosten en zuidoosten van het land zelfs op tot 35 graden. Voor de vakantiegangers zijn dit natuurlijk perfecte dagen om naar het strand te gaan. Toch lijkt donderdag een minder gunstige stranddag te worden. Er gaan in de hitte tegen de middag al een paar lokale buien ontstaan en door de onstabiele atmosfeer komt daar zeer waarschijnlijk ook onweer bij voor. Tevens volgt er vanuit het westen vrij snel daarna ook een lijn met regen- en onweersbuien. Het is echter erg lastig om in te schatten hoe zwaar deze buien zullen zijn. Hoewel de atmosfeer onstabiel is, is de lucht in ons land erg droog, waardoor de buien een stuk minder hevig kunnen uitvallen.

Dat er morgen regen- en onweersbuien kunnen vallen, is al dagen duidelijk, maar over de intensiteit ervan wordt nog steeds getwist. Met de enorm hoge temperaturen en een tweetal storingen dat ons passeert, ziet het er voor onweersbuien gunstig uit. Ook ligt de straalstroom, een sterke wind op ongeveer 10 kilometer hoogte die met hoge snelheden door de atmosfeer kronkelt, boven ons hoofd, die de buien nog eens extra kan triggeren. Daarbij komt dat er tegelijkertijd een windsprong plaatsvindt, ofwel, de wind draait van het zuiden, achter de buien ineens naar het westen. Omdat de wind in die denkbeeldige bocht afgeremd wordt, vormt zich een ophoping van lucht en de enige uitweg is dan omhoog. Nu is het zo dat stijgende luchtbewegingen vaak een extra oppepper zijn voor buien. Dus tellen we al deze feiten bij elkaar op, zou dat heel wat onweerspektakel op kunnen leveren.

Droge lucht


Er is echter één kink in de kabel en dat is de droge lucht die vandaag en morgen in ons land aanwezig is. Om überhaupt een bui te kunnen vormen, moet er natuurlijk genoeg vocht in de atmosfeer aanwezig zijn en dat lijkt morgen dus tegen te vallen met een relatieve luchtvochtigheid van 40%. Niet alleen aan de grond is de luchtvochtigheid echter laag, ook hoger in de atmosfeer is er weinig vocht aanwezig. Als er buien gaan ontstaan, worden ze hierdoor mogelijk zoveel afgezwakt, dat de intensiteit ervan een stuk lager uit kan vallen dan waar aanvankelijk vanuit werd gegaan.

Windsprong


Ook de windsprong die plaats gaat vinden, heeft, zoals eerder genoemd, een gunstig effect voor het ontstaan van buien, namelijk geforceerde stijgende luchtbewegingen. Maar er is ook een nadelig aspect. Het is namelijk zo dat de windsprong morgen een behoorlijke afkoeling veroorzaakt, waardoor de lucht uiteindelijk minder energie bevat, dus minder snel stijgt, voor het ontstaan van buien. Met de zuidelijke wind die voorafgaand aan die windsprong waait, wordt er in dit geval eerst zeer warme en droge lucht het land in geblazen en zodra de wind dan draait naar het westen wordt deze verdrongen door een stuk koelere lucht.

Verschillende weermodellen
Nu is het zo dat de verschillende weermodellen tegenwoordig behoorlijk goed zijn in het berekenen van een weerbeeld. Zij nemen al deze aspecten mee in de berekeningen, maar dan nog zien we tussen de modellen onderling verschillen ontstaan. Dat geeft aan dat ook zij moeite hebben met het berekenen van de buien en tevens de hevigheid daarvan. Er hoeft namelijk maar één van deze eerder genoemde invloeden anders uit te pakken, of ze zitten er al naast.

Zoals het er nu naar uitziet, lijken er wel degelijk een paar buien te gaan vallen en ook onweer is daarbij zeker mogelijk. Het is zelfs zo dat als er een bui gaat vallen, deze ook meteen fors uitpakt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hagel, windstoten en lokaal flinke hoeveelheden neerslag. Maar hoeveel het er precies zullen worden, weten we pas op het laatste moment.

 

Geplaatst in: Weer

1 reactie op “Bakkeveen beleeft 2 warmte periode van augustus

  1. Johan zegt:

    45 graden Celsius op de thermometer achter het huis, in de zon. Koud he? Op de neerslagradar thans niks te zien aan buienactiviteiten in Nederland. Boven de site van Bakkeveen staat 32,5 graden. Echt longdrinkweer! En een warmterecord voor Bakkeveen?

Geef een reactie