Bakkeveen Actief routes 2024 en 2023

In recreatiekrant “Bakkeveen Actief” van 2024 zijn 4 routes beschreven. Het zijn 2 wandelroutes en 2 fietsroutes. Alle routes hebben start en finish bij de TIP-kiosk bij zwembad in Bakkeveen (Mjûmster Wei 16), maar je zou ook ergens onderweg kunnen starten en eindigen. (Onderaan deze pagina staan de 5 routes van 2023).

2024_Wandelroute 1, Gevarieerde route: klik hier

Verkorte beschrijving:

 1. Loop naar Mjûmster Wei
 2. Daar RA en dan vlak na verkeersdrempel LA het privé pad volgen via 3 bruggetjes (brede planken) tot einde op betonnen fietspad.
  Je loopt deels over terrein van Volkstuin “De Twakamp”
 3. Rechtdoor, langs sloot tot weiland, LA langs sloot tot hekje. LA tot FP.
  Onderweg heb je rechts uitzicht over beekdal Koningsdiep. Op de achtergrond natuurgebiedje “De Petten”. Fryske Gea is eigenaar van groot deel van het terrein.
 4. RA tot vaart WKP 55, langs vaart en dan 1e bruggetje LA (bij camping Waldsang) nemen, straat oversteken en RA pad langs straat. Meteen na camping LA zandpad bos in tot einde (bij FP).
  Het betonnen fietspad loopt langs de Slotsingel. Bij de vaart, de witte woning aan je rechterzijde “Boszicht” was vroeger de boswachterswoning voor Landgoed De Slotplaats. Camping De Waldsang is ooit 75 jaar geleden als kampeerboerderij begonnen. Het zandpad waar je nu over loopt is de “Witte Singel”. Er is ook een “Zwarte Singel” aan de andere zijde van de Slotplaats).
 5. RA fietspad volgen tot FKP45 en LA.
  Dit fietspad zal in (na)-zomer 2024 worden vernieuwd tot betonnen fietspad.
  Als je nog even 100 m rechtdoor loopt bij FKP 45 kom je bij de stuw van Koningsdiep.
 6. Neem 2e pad LA, over vlonder, bij WKP76 Rechtdoor. Op volgende kruising RA (=schuin voor) tot WKP73
  Je liep over het in maart 2024 aangelegde betonnen fietspad. Rechts uitzicht over beekdal Koningsdiep met de natuurweilanden. De vlonder loopt over de “Grote Slenk”.
  Rond 1750 werd begonnen met het aanplanten van het bos als onderdeel van een siertuin van de Slotplaats. Vanaf het einde van de 19e eeuw zijn de onrendabel geworden gronden aangeplant met productiebos.
 7. LA, 1e pad RA, straat en fietspad oversteken en de oprijlaan naar camping Ikeleane nemen.
  Camping De Ikeleane is in 1969 begonnen met een paar tenten in de “appelhof” van de boerderij. Daarna kwam in de zomerperiode ook kampeerboerderij in de stallen. De stacaravans komen in de jaren 80; het geheel toeristisch kamperen vanaf 2005.
  Het restaurant (recreatiezaal) heeft de naam “De Stâl” gekregen.
 8. Loop om de gebouwen heen (deze aan je linkerzijde houden) en dan langs camping, stacaravans en bosje weer naar doorgaande fietspad. Op fietspad rechtsaf.
  Aan je rechterzijde langs de bosjes wordt het weiland omgetoverd tot boerengolf terrein.
 9. Volg fietspad en later trottoir tot bij supermarkt in Bakkeveen.
  Dit asfalt fietspad langs de oude klinkerweg is rond 1960 aangelegd. Onderweg zie je het Pûpekrús: een monumentje van een ter plekke vermoorde Hannekemaaier. Even verderop rechts ligt de begraafplaats van Bakkeveen.
 10. RA bij WKP58 (tegenover supermarkt). Naar 50, 57 Alde Drintsewei tot einde klinkerbestrating. Hier RA bos in.
  De Alde Drintsewei was het begin (of einde wat je maar wilt) van de historische wandelroute tussen Norg en Bakkeveen. Vooral in de 19e eeuw gebruikt. Verderop richting Allardsoog zijn de “holle wegen” nog heel herkenbaar in het terrein. Zie routes in deze krant van vorig jaar (2023).
 11. Volg het pad steeds langs bosrand. Aan einde doorsteken naar verhard pad.
  Als je bij het einde RA zou gaan loop je over de oude zandweg die de verbinding was tussen Bakkeveen en Waskemeer. Deze verbinding heeft dienst gedaan tot ca 1911; in dat jaar kwam de huidige straat van Bakkeveen naar Waskemeer gereed.
 12. Dit verharde pad steeds blijven volgen (richting waarbij paaltjes aan je rechterkant staan, afstand ruim 1 km) tot bij uitkijktoren. Loop naar de finish bij TIP-kiosk.
  Je loopt over het ter plekke bekende “rolstoelpad”. Als je nog voldoende energie hebt, kun je de uitkijktoren met haar 96 ijzeren treden nog even beklimmen.

2024_Wandelroute 2, Heide- en Freule route: klik hier

Verkorte beschrijving:

 1. Loop via terras van Optisport Dúndelle en terras van De Dwaler naar het bos. Volg het verharde pad RA.
 2. Na bankje aan linkerzijde ga je in de volgende bocht rechtsvoor over zand-/gras-pad. Volg dit pad tot op straat.
  Dit pad is het begin van de vroegere verbindingsweg van Bakkeveen naar Waskemeer (destijds: Haulerwijk Beneden). Het pad is rond 1880 aangelegd en vanaf 1910 steeds minder gebruikt. Omdat de huidige “kunstweg” Bakkeveen Waskemeer toen is aangelegd.
 3. Op straat RA tot einde. Via bruggetje vaart over tot op straat (=Houtwal).
  Je loopt over de Nije Drintsewei of te wel de nieuwe weg naar Drenthe….
 4. Op straat LA tot kruising (WKP80); hier RA (Nije Feansterwei). Volgen tot betonnen fietspad aan rechterzijde (Hepkemapaad) en ga RA (WKP81).
  De vaart die je net gekruist hebt, is gegraven rond 1680. Je loopt nu langs kampeerboerderij The Loryann. Even verderop is links een ijzeren bruggetje. De aanleg van het draaibruggetje was rond 1930. In 2019 is het bruggetje gerenoveerd. De tegenoverstaande woning is een rijksmonument.
 5. Volg pad tot op straat. Daar LA en eerste pad (weer beton) RA.
  Het betonnen pad is vernoemd naar Jacob Hepkema (1848 1919), een uitgever in Heerenveen. In 1874 was hij de initiatiefnemer van Hepkema’s Courant. Hiervan was hij tot 1900 hoofdredacteur. Hepkema was een grootgrondeigenaar van de grond van Wester Bakkeveen tot de Bisschop (het gebied waar je loopt). In het begin van de jaren ’50 verscheen Hepkema’s Courant nog vijf keer per week. Uiteindelijk verloor het de concurrentieslag met de Heerenveensche Courant. Het fietspad is geopend op 11 juli 2012.
  Na kruisen van de straat (Biskopsreed) ben je op weg naar de Duurswouderheide.
  Biskop is Fries voor Bisschop. De naam verwijst naar de Bisschop van Münster: Christoph Bernhard von Galen alias Bommen Berend. Hij wilde in Noord Nederland en specifiek Groningen het katholicisme terugbrengen en had de beschikking over een leger van ca 24.000 manschappen. Ook in deze omgeving is gevochten, vandaar de naam. De gevechten vonden omstreeks 1672 plaats. De “biskop” verloor.
 6. Bij einde betonnen pad (WKP29) RA zandweg volgen. Aan eind van de langgerekte bocht LA door hekje. Graspad volgen. Op splitsing RA en volgende splitsing LA. Einde LA tot op asfalt fietspad (WKP20).
  Het eerste deel is de Duurswouderheide aan je linkerzijde. Het is het grootste heideveld van Friesland.
 7. Ga RA naar hotel restaurant De Stripe voor koffiestop.
 8. Bij vertrek van De Stripe RA op fietspad en dan binnen 100m weer RA straatje De Stripe in. WKP83
 9. Bij einde straat (=begin fietspad) LA zandweg volgen. Bij kruising rechtdoor en daarna op splitsing RA. De lange laan naar de Freulevijver volgen tot aan infobord Freulevijver.
  De Freulevijver is aangelegd door Erita Lycklema à Nijenholt. Er was een botenhuis en theekoepel om de mensen aangenaam te verpozen. Ex koningin Juliana is hier in 1935 geweest om thee te drinken en lekker te ontspannen. De theekoepel is tegenwoordig een prieel.
 10. Bij vertrek (WKP71) naar WKP77. Daarna naar WKP72. RA via lange rechte laan naar WKP75.
 11. Bij WKP75 LA naar WKP73. Via lange zandlaan en vlonder naar WKP78.
  Let op de eeuwenoude beuken (tot 250 jaar oud) die her en der nog staan. Als die praten konden ….
 12. Op zandweg RA en dan eerste smallere pad LA. Loop tot einde.
  Voordat je LA gaat zie je rechts een uitkijkplateau. Hier kun je de Sterrenschans bekijken en de informatie op het bord tot je nemen. De Sterrenschans is gebouwd in de 18e eeuw en is waarschijnlijk een oefenschans geweest en nooit echt gebruikt.
 13. LA en bij einde RA bredere pad. Aan rechterzijde is open natuurgebiedje. Daarna op kruising LA en RA over witte bruggetje.
  In het natuurgebiedje staat een grondwatermeter met uitleg.
 14. Volg pad, steeds rechts aanhouden, tot op klinkers bij winkeltje van de Slotplaats.
  Je loopt langs de Burmaniazuil. Het verhaal wil dat de Bakkeveenster kinderen vanonder deze zuil vandaan zouden komen. Als de haan kraait …..
 15. Hier RA tot op de singel (Zwarte Singel). LA naar de straat, RA over trottoir naar centrum Bakkeveen.
 16. In centrum vaart oversteken en via trottoirs/voetpad terugwandelen naar TIP-kiosk bij zwembad.

 

2024_Fietsroute 3, Oost Opsterland route: klik hier

Verkorte beschrijving:

 1. Vertrek bij TIP-kiosk bij zwembad in Bakkeveen (Mjumster Wei 16). Fiets naar centrum Bakkeveen, FKP 39
 2. Dan naar FKP 41
  Je fietst eerst langs vakantiecentrum ’t Hout. Verderop aan je linkerzijde de begraafplaats van Bakkeveen. Bij oversteken van de klinkerstraat is links in de berm het Pûpekrús (monumentje voor vermoorde Hannekemaaier).
  Het fietspad door bos is in niet al te goede staat; na de broedperiode zal dit vervangen worden door beton. Links is ook de Sterrenschans; zie infobord ter plekke. Bij de kruising met zandweg staan eeuwenoude beuken. Je fietst langs de Beakendyk: een eeuwenoude verbindingsweg tussen Friesland en Drenthe.
 3. Volg het nieuwe betonnen fietspad naar FKP33
  Rechts zie je beekdal Koningsdiep. Bij splitsing zie je de Freulevijver recht voor je. Zie infobord ter plekke.
 4. Naar FKP71 en vervolgens naar FKP19
  Het betonnen fietspad heet Mûzebiterspead. Een Mûzebiternest (buizerdnest) veroorzaakte een vertraging van bijna een half jaar bij de aanleg in 2009.
 5. Dan naar FKP48. De route gaat door tunneltje onder N381 door.
 6. Via fietspaden en boerderij erf naar FKP29 en dan naar FKP92 (Witte Huis, Olterterp)
 7. Na de koffiestop naar FKP83.
  Daar vlakbij kun je ook koffiedrinken (Hotel Lauswolt).
 8. Vervolgens de klinkerweg in en dan fietspad naar FKP25.
  Het grootste deel van de route gaat over het Himrikerpaed. Je kruis ook het Koningsdiep.
 9. LA richting FKP45. Dit is een deels gravelpad. Ga niet helemaal tot FKP45. Neem 1e gravel fietspad RA. Dat is nog ca 100m voor de kruising met klinkerstraat Sparjeburd/Poasen.
 10. Einde gravel fietspad straat oversteken en op fietspad RA. 2e straat RA “Weinterp”, dit is smal asfalt weggetje. Aan einde bij vaart LA.
  Je bent nu bij de Wijnjeterper slûs in de Opsterlandse Compagnonsvaart. Deze vaart is belangrijk onderdeel van de recreatieve Turfroute.
 11. Volg straat “Compagnonsfeart” tot FKP43, daarna tot FKP47
 12. Hier bij de brug rechtdoor tot einde op fietspad. LA en dan meteen weer RA (“Opperbuorren”).
  Je fietst door buurtschap “Klein Groningen”. Hier is aan je rechterzijde ook een Rustpunt.
 13. Bij splitsing RA (“Loksleane”, doodlopende weg). Gaat over in fietspad. Bij einde fietspad straat oversteken en op fietspad LA (FKP09).
 14. Fietspad volgen tot kruising. Hier LA “de Biskop” in.
  Onderweg zie je links een groot ven (meer). Dat heet “Waskmar”. Daarvan is de dorpsnaam Waskemeer afgeleid.
 15. Eerste fietspad LA (is een onoverzichtelijke bocht) en fietspad volgen tot FKP21
 16. Via betonnen fietspad en onderweg stukje straat naar FKP15
 17. LA (“Houtwal”). Over eerste houten bruggetje (tegenover Nije Drintsewei) en daarna weer LA het dorp Bakkeveen in.
 18. Eerste straat RA “Alde Drintsewei”. 2e straat LA “Stoukamp”. Nabij einde klinkerstraat RA gravelpad volgen tot bij finish.

 

2024_Fietsroute 4, Zuidelijk Westerkwartier route: klik hier

Verkorte beschrijving:

 1. Verlaat de TIP-kiosk en fiets naar centrum van Bakkeveen: FKP39
 2. Fiets RA richting Siegerswoude; dat is vlak voor “Gewoon De Brink” langs. Volg deze straat tot aan bruggetje aan linkerzijde, tegenover de Slotplaats.
 3. Ga hier RA en volg betonnen fietspad en later straatje tot einde FKP64
  De zandweg aan je linkerzijde heet de Slotsingel. Zou je deze singel precies almaar rechtdoor kunnen fietsen, dan zou je bij de Martinitoren in Groningen uitkomen. Zo heeft de familie Van Aylva het 300 jaar geleden ontworpen.
 4. LA naar FKP 82 en bij FKP82 LA (“Dwarswyk”) naar FKP24.
 5. Bij FKP24 rechtdoor naar FKP03.
 6. Via “Jonkertjespad” naar FKP02.
 7. Kruis de vaart en ga op fietspad RA. Na 200 m LA het lange fietspad naar FKP09 volgen.
  De vaart die je kruist heet de De Jonker waaraan de Jonkersvaart zijn naam te danken heeft is waarschijnlijk Ferdinand Folef, Baron van Inn- en Kniphuizen, de Jonker van Nienoord. Hij liet het kanaal Jonkersvaart, eind 18– begin 19e eeuw aanleggen ter verdere ontginning van het veen.
  Het bos daarna heet Coenderbosch en het landgoed Coendersborg. Bij FKP09 is de borg èn het museum van oude landbouwwerktuigen “het Rieuw”.
 8. Neem richting FKP11.
  Je volgt het Malijkse pad. Dit is een eeuwenoud (voet)-pad tussen Marum en Tolbert.
  Bij FKP11 is het Iwema-Steenhuys. Steenhuizen waren een soort van “woontorens” die op een heuvel gebouwd werden. Nu is in het Iwema-steenhuys een molen- en bakkermuseum gevestigd.
 9. Volg fietspad naar FKP08 en dan straat naar FKP04.
 10. Bij FKP04 LA fietspad volgen tot verhard pad “Zandwijk”. Dat is een kleine 500 m. Het pad begint na een houten brug (zonder leuningen) over de vaart.
 11. Volg “Zandwijk” tot einde op straat. Onderweg is er ook een stukje graspad.
 12. Op straat “Oude Wijk” LA en dan op volgende splitsing RA “Gravelandsewijk” tot FKP25
 13. LA straat “Bolmeer” volgen tot einde. Hier LA (doodlopende weg in) tot in eerste bocht. RA graspad in. Door bosje de fietsroute volgen tot weer op straat “Bremerweg”.
  Het bosje heet “Harense bos”. In deze omgeving ontstond vroeger het Koningsdiep; een riviertje dat ten noorden van Bakkeveen richting westen stroomde.
 14. LA en op kruising RA “Veldstreek” tot einde. Straat “Dwarshaspel” RA tot einde en dan LA naar Allardsoog (=FKP50)
  Bij FKP50 sta je tegenover het huis met het oog. In 1778 kocht Allard van Scheltinga een groot stuk grond rond het 3 provinciënpunt, voornamelijk heide- en veengebied. In 1785 werd op het drie provinciën punt een herberg gebouwd. Dat is de locatie van het huis met het oog. Het beroemde ‘Alziend Oog’ van Allard zit nog altijd in de voorgevel. De legende leert ons dat Allard drie zonen had, die werkten in Friesland, Groningen en Drenthe, en dat hij zo met zijn ‘Alziend Oog’ over de heidevelden goed kon zien of zij wel hard aan het werk waren.
 15. Naar FKP11
  Aan je linkerzijde Het Natuurvriendenhuis van Nivon, voorheen “huishoudschool”. Aan je rechterzijde gebouwen van de voormalige Volkshogeschool Allardsoog.
 16. Bij FKP11 RA (“Nije Drintsewei”). Deze straat voor kleine 3 km volgen tot ca 200 m na kampeerboerderij Harmsdobbe; dit is de eerste boerderij aan je rechterzijde.
 17. Daar graspad RA volgen tot op verhard pad. Hier LA tot nabij uitkijktoren en fiets naar finish bij TIP-kiosk (Zwembad).

 

2023

In recreatiekrant “Bakkeveen Actief” van 2023 zijn 5 routes beschreven. Het zijn 2 wandelroutes en 3 fietsroutes. Alle routes hebben start en finish bij de TIP-kiosk bij zwembad in Bakkeveen (Mjûmster Wei 16), maar je zou ook ergens onderweg kunnen starten en eindigen.

De kaartjes zij in de krant misschien niet helemaal goed leesbaar. Daarom vind je hier links naar de digitale versie, zodat je flink uit kunt vergroten.

2023_Wandelroute 1, Historische route: klik hier

Verkorte beschrijving:

 1. Loop naar Mjumster Wei
 2. Daar RA en dan LA het privè pad volgen via 3 bruggetjes tot einde op betonnen fietspad
 3. LA tot vaart WKP 55, langs vaart naar 28 (Siegerswoude).
 4. Naar 44, via rustpunt bij camping De Sieghorst
 5. Naar 45, 47, 78.
 6. Naar 40, via achterzijde naar Slotplaats, over terras naar de straat.
 7. Naar centrum Bakkeveen, bij snackbar vaart oversteken en RD tot voetpad iets na voormalige Kerk.
 8. Volg voetpad steeds RD tot finish bij TIP-kiosk.

2023_Wandelroute 2, Natuurlijke route: klik hier

Verkorte beschrijving:

 1. Loop naar ingang bos nabij uitkijktoren. Volg verharde pad tot letter B op plattegrond (bij hek).
 2. Door hekje naar 16 en dan achtereenvolgens 44, 40, 53, 54, 52, 58, 47, 43, 68, 69.
 3. Bij punt D (zie plattegrond) kom je weer op verharde pad. Rechtdoor naar de finish bij de TIP-kiosk.

2023_Fietsroute 1, Veenhuizenroute: klik hier

Korte routebeschrijving.

 1. Vertrek bij TIP-kiosk bij zwembad in Bakkeveen (Mjumster Wei 16). Fiets naar centrum Bakkeveen, FKP 39
 2. Dan achtereenvolgens: 15, 97, 99, 98. Dan fietspad steeds RD tot einde (=ingang Blauwe Bos). Dit is punt A op de kaart.
 3. RA naar B en dan LA Koumansburg volgen tot einde. Bij punt C vaart en straat oversteken en smalle fietspad volgen naar 78.
 4. Iets voorbij 78 is het gevangenismuseum.
 5. Daarna 88, 86. Bij punt D LA, Schansweg in.
 6. Bij punt E is d eZwartendijksterschans.
 7. Daarna naar FKP 11, bij De Drie Provinciën.
 8. Nije Drintsewei volgen tot voorbij kampeerboerderij Harmsdobbe; hier graspad bos in en vrijwel RD naar de finish bij zwembad.

2023_Fietsroute 2, Donkerbroekroute: klik hier

Korte routebeschrijving.

 1. Verlaat de TIP-kiosk en fiets naar centrum van Bakkeveen: FKP39
 2. Dan achtereenvolgens: 15, 21, 93, 09.
 3. Bij 09 op fietspad RA en dan bij punt A op kaart LA Hanestreek in. De straat gaat over in een zandpad. Eind rechtsaf fietspad volgen naar 88.
 4. Over de ophaalbrug en dan LA gravelpad (Moskoureed) volgen tot einde (gaat onder de N381 door).
 5. Bij einde LA over fietspad naar FKP 55. Dan richting 10, maar tot bruggetje over vaart bij punt C.
 6. Bruggetje oversteken; gravelpad volgen; op straat LA naar Donkerbroek (Punt D).
 7. Bij punt E rechtsaf Kerkereed in (deels fietspad).
 8. Bij einde fietspad rechtdoor en straat volgen tot punt F.
 9. Hier linksaf Bovenveld (betonweg).
 10. Steeds rechtdoor, Wijkweg volgen tot einde. Dan Schansdijk linksaf (Punt G) tot kruisding bij punt H.
 11. Iets voorbij huisnummer 40 (punt I) linksaf bos in. Bospad volgen; over bruggetje en over schouwpad tot op straat bij camping UtSicht.
 12. Rechtsaf naar 97, dan 15. Via eerstvolgende houten bruggetje vaart oversteken en langs de vaart naar Bakkeveen.
 13. In bebouwde kom eerste straat rechts en vind de finish.

2023_Fietsroute 3, Beekdal Koningsdiep/Wijnjewoude: klik hier

Korte routebeschrijving.

 1. Verlaat de TIP-kiosk en fiets naar de doorgaande straat. Dan rechtsaf naar FKP 64.
 2. Dan richting 12, maar op het plein in Siegerswoude (punt A) richting Ureterp.
 3. Fietspad 2e straat linksaf (De Mersken). Punt B op de kaart.
 4. Op kruising rechtdoor en De Mersken helemaal volgen tot kruising met Mounleane (punt C).
 5. Rechtdoor tot FKP 19.
 6. Fiets naar 71, dan 27, 45 en richting 43. Waar 43 linksaf gaat, ga je rechtdoor (punt D). Volgende straat (punt E) linksaf en vlak voor vaart weer linksaf.
 7. Fiets naar 43 en dan naar 47, 35, 33 en richting 41. In het bos kom je langs de Freulevijver. Daar gaat richting 41 rechtsaf. Volg richting 41, maar neem volgende fietspad rechtsaf naar De Stripe (punt F).
 8. Bij einde op fietspad naar 39 (centrum Bakkeveen). Vervolgens naar de finish bij de TIP-kiosk bij zwembad.