Stralende stinzenplanten in Koarnjum

Vrijdag 13 april was wat het weer betreft een geluksdagje voor de Vrouwen van Nu, die de stinzenplanten van Martenastate in Cornjum wilden bewonderen.
De fraaie poort komt oorspronkelijk uit de stad Leeuwarden. Daar hebben we Martenastate. De oorspronkelijke state werd in de 15e eeuw gebouwd en door vele adellijke personen bewoond. Maar tenslotte lieten ze het toch zodanig verwaarlozen , dat er in 1900 een geheel nieuw “Kasteeltje” werd gebouwd. Momenteel wonen daar twee gezinnen in.

Deze vrolijke dames organiseerden de excursie en omdat zij over een groot gokvermogen beschikken plus een enorme liefde voor alles wat groeit en bloeit, kozen zij voor de 13e april. Dat bleek de enige blauwe luchtdag van afgelopen week. Alles werkte mee, ook de planten!
Stinzenplanten zijn eigenlijk verwilderde voorjaarsbloemen. Meest bol-en knolgewassen, die sinds de 16e eeuw werden aangeplant bij buitenplaatsen, kastelen en landhuizen. Van oorsprong komen stinzenplanten van elders. Soms van andere plekken in Nederland, maar vaak veel verder hier vandaan. Bijvoorbeeld uit Turkije, Libanon, Iran en omstreken. Ze zijn door botanisten en avonturiers “ontdekt” (dat wil vermoedelijk zeggen meegepikten geïntroduceerd in Europa. “Stins” is een Fries woord voor buitenplaats of burcht, een woord dat ook in Duitsland wel wordt gebruikt.
Alsof het zomer was…….een heeeeeeeeeeeeeeeerlik zonnetje.Gele anemonen met blauwe vergeet-mij-nietjes. De laatste zijn geen stinzenplanten,
maar hier gelukkig toch welkom. En kijk hier eens. De allermooiste tulp van de hele wereld: de bostulp. Speciaal voor ons waren ze open gegaan en dansten ze in de voorjaarswind zonder er bij neer te vallen. Hier even een close-upje van  Gele Geesje, die vermoedelijk zo’n beetje de leiding heeft over dit groepje. Van alles door elkaar. Witte en paarse Holwortel. Achteraan tulpen en daar tussen nog veel meer moois, waarvan we de bloemen nu niet zien.  Schitterende  blauwe Anemonen. Het lijken op de foto wel Herfstasters, maar dat zijn ze niet. Heel mooi tussen al dat voorjaarsgeel.En deze boom is zo goed als zeker aangetast door de Letterzetter. Een familielid van de Snuitkever. De letterzetter (veel kleiner beestje dan op de foto, maar wij houden graag rekening met de bejaarden onder ons) is een enorme plaag voor bomen, die al veel last van droogte hebben gehad en daarom extra vatbaar zijn voor plagen. (met dank aan Baukje Mulder)
                                                                                Gewoon heel erg mooi.                                                                  Holwortel? Of Helmbloem? Corydalis cava of Corydalis solida…..Ik denk de eerste..                             Overal tussendoor paardenbloemen. Ze moeten liever niet de overhand krijgen, maar waarom vindt
bijna iedereen ze lelijk? Kijk eens goed naar deze foto…. Ze zijn prachtig!                                                                  Nog zo’n mooi plaatje…..

 Op het landgoed bevindt zich een ook natuurkampeerterreintje. Deze keer stond er al een tent. Wel met een kacheltje erin. Wie goed kijkt ziet de schoorsteenpijp door het doek steken. We waren bijna de enige wandelaars. ….Een paradijsje met anemonen, tulpen en narcissen.Gevlekt longkruid met een brutaal vergeet-mij-nietje.Daslook bloeit pas in mei. Nu kun je de bladeren eten. Kunnen ook op brood, een krekker of in de sla. Je kunt er ook lekkere Daslookpesto van maken. Dit fraaie plantje is heel zeldzaam.  Bloeit in mei. Haarlems Klokkenspel. Saxifraga granulata.
Vroeger kwam de plant op vrij ruime schaal voor in de Haarlemmerhout. Dat zou de Nederlandse naam kunnen verklaren. Toen kwamen we toch nog een aardige mevrouw tegen.
Een trouwe gast.”Ik kom hier elk jaar”, zei ze. “Mar it is wol feroare.”Tot slot nog even wat lekkers in “De túnmanswente.” Het was al sluitingstijd, maar we kregen toch nog thee en koffie met oranjekoek. Erg lief en gastvrij. We kwamen ook helemaal uit Bakkeveen!!!!!!!.
Dit was een dag vol zonlicht en kleur ! Echt voorjaar!
PetradeJong

  

Geplaatst in: Vrouwen samen Verder

7 reacties op “Stralende stinzenplanten in Koarnjum

 1. Dicky Bosma-Faber zegt:

  Prachtig verslag van een stralende dag!

 2. N.van der Hoek zegt:

  Vanuit een ziekenhuisbed in Nij Smellinge te Drachten een compliment voor de prachtige collage.

 3. Truus zegt:

  Het was een heerlijke middag, we hebben er ook nog wat van geleerd.
  Dank je wel Jantien en Petra

 4. Bauke Jeninga zegt:

  Wat een leuk uitstapje. Mooi, die stinzen.
  Wil ik ook nog wel eens zien.
  De vrouwen van nu doken even de geschiedeis in met prachtige planten.

  TOPEXCURSIE!!!!!!

 5. Ria zegt:

  Wat een prachtige foto’s !

 6. Marijke Durksz zegt:

  Een mooie reportage hoor, wat een prachtig geheel!

Geef een reactie