5 weerstations met live data

Sinds gisteren, woensdag 7 augustus 2019, zijn 5 automatische weerstations in en rond Bakkeveen operationeel. Het zijn allemaal vrijwel dezelfde weerstations: semi professioneel van het merk Davis. Elke minuut sturen ze via internet weergegevens naar een centrale server. Via de pagina www.bakkeveen.nl/weer of www.meteobakkeveen.nl wordt de informatie ontsloten.

Elk weerstation heeft een draadloos meetstation, een basisstation binnenshuis en een kleine computer voor de verbinding met internet. Met een vertraging van ongeveer 2 minuten is het weer live te volgen.
Soms gaat er iets fout. Vaak heeft dat met spanning te maken: lege batterij of stroomstoring. Of een computer die na lange tijd vastloopt en gereset moet worden. Of een geheugenkaartje wat defect raakt. Als er zich een storing voordoet, worden en oude, stilstaande meetgegevens in een lichtere kleur gepresenteerd, zodat de storing meteen opvalt. Gelukkig gaat het vaak goed ….

De weerstations staan in een vrij dichte “ring” rond Bakkeveen. Het was en is maar net de vraag wie een dergelijk weerstation heeft en dat wil laten aansluiten op internet en onze server.

Welke weerstations zijn momenteel gekoppeld:

  1. In de zomer van 2008 is het weerstation in de weilanden aan de Mandewijk begonnen. Dat staat nu bekend als “Bakkeveen weiland”. Van dat station is ook de langste historie op te vragen en de resultaten hiervan werden door Piet Paulusma vaak op Omrop Fryslan Radio gebruikt.
  2. Kort daarna kwam weerstation Bakkeveen-dorp in de lucht. Dat station bleef actief tot 25 mei 2017 actief vanaf Blauhûs. Het station is met de eigenaren meeverhuisd naar Frieschepalen (aan ’t Tolhek; ongeveer halverwege de straat Siegerswoude – Ureterp). Nu bekend als station Frieschepalen en staat aan de rand van het erf. Ook van dit station gebruikt Piet Paulusma vaak de resultaten.
  3. In voorjaar 2019 is een weerstation aan Stoukamp in Bakkeveen geplaatst. Het staat vlak bij het zwembad, daarom wordt het Bakkeveen- Zwembad genoemd. Van dit station merk je duidelijk de dorps- en boseffecten op het weer.
  4. Op 1 augustus 2019 is het weerstation bij Autobedrijf Jonkman in Waskemeer operationeel geworden. Dit station staat op het grote achter-gazon in vrijwel hartje Waskemeer.
  5. En tot slot staat sinds 7 augustus precies op de grens van Bakkeveen en Haulerwijk (diep in het Mandefjild) in de weilanden het 5e weerstation. De afstand tot het punt (genaamd Het Punt) waar de grenzen van de gemeenten Noordenveld, Ooststellingwerf en Opsterland bijelkaar komen is een paar 100 meter.

Wat dezer dagen al opvalt: de buien zijn zeer lokaal. Op sommige plekken vele regen en op andere plaatsen blijft het droog. Dit blijkt ook weer 1 tot 2 graden invloed op de temperatuur te hebben.

Er wordt nog gewerkt aan het verbeteren van de pagina waar je historische weergegevens kunt opvragen en enkele weersites met weersverwachtingen kunt benaderen.

 

 

Geplaatst in: Weer

Geef een reactie