Lezing culturele Raad

Kom naar de historische lezing ‘De geboorte van Culturele Raad Opsterland’ op 8 november in Bakkeveen

De gemeente Opsterland organiseert, in het kader van de Maand van de Geschiedenis, in samenwerking met de Historische Vereniging Bakkeveen een lezing over het ontstaan van de Culturele Raad Opsterland in het naoorlogse Opsterland. De lezing is op woensdagavond 8 november en begint om 19.30 uur in Partycentrum Dúndelle in Bakkeveen, met een welkomstwoord door wethouder Anko Postma. Fred Hoogenboom van de Historische Vereniging Bakkeveen zal vervolgens de lezing verzorgen met de titel ‘De geboorte van Culturele Raad Opsterland’. Hij schetst hoe dat proces is verlopen en welke personen en groeperingen daarop veel invloed hebben gehad. Ook vertelt hij over hoe de Culturele Raad zich heeft ontwikkeld en welke invloed het op de omgeving heeft gehad. Belangstellenden zijn van harte welkom om de lezing bij te wonen. Toegang is gratis.

In 1950 kreeg de gemeente Opsterland een Culturele Raad (soort voorloper van de Mienskip zoals dat nu als kern voor Leeuwarden – Fryslân 2018 gebruikt wordt). De Culturele Raad werd ingesteld door de gemeenteraad op voorstel van burgemeester W. Harmsma. Het op gang brengen van activiteiten, zodat de mensen met elkaar gingen samenwerken en actief gingen deelnemen in de samenleving, was in een gemeente als Opsterland na de oorlog heel belangrijk en geen eenvoudige zaak. De Culturele Raad heeft de bloei van het culturele leven in Opsterland bevorderd. Zo werden er nieuwe organisaties en structuren opgericht ten behoeve van het culturele werk. Het was de eerste gemeentelijke Culturele Raad in Fryslân. De burgemeester zelf trad op als voorzitter. Eén van de vele mooie initiatieven van de Culturele Raad was de totstandkoming van het openluchttheater in Beetsterzwaag.

Aanmelden
Nieuwsgierig naar wat de Culturele Raad Opsterland nog meer heeft betekend en voortgebracht? Iedereen is welkom om de lezing 8 november bij te wonen. Om een beeld te krijgen van hoeveel gasten wij kunnen verwachten, kunt u zich tot uiterlijk 5 november aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected], ter attentie van Johannes Houtsma.

Maand van de Geschiedenis
1 oktober start de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Honderden culturele organisaties zetten in oktober 2017 het thema Geluk in de schijnwerpers. Van gelukzoekers tot weldoeners en van Fortuna tot vrijheid. Kan geluk van een paar eeuwen terug mensen nu nog inspireren, of het huidige geluk relativeren? In oktober, maar ook 8 november in Bakkeveen, ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen.

Hieronder: Archiefstuk met foto’s afkomstig van Museum Gorredijk. Het schetst een mooi plaatje van de start van de bouw van het openluchttheater in Beetsterzwaag op 1 juni 1950.

Geplaatst in: Oproepen

Geef een reactie