Zonnepark in Bakkeveen

Artikel overgenomen uit de LC van donderdag 1 december 2016.

JAN LIGTHART BAKKEVEEN

Projectontwikkelaar Kroeze & Partners en de broers Nico en Jannes van der Veer hebben plannen voor een grootschalig zonne-energiepark bij Bakkeveen. Het project omvat de plaatsing van ongeveer 14.000 zonnepanelen op 5 hectare grond tussen de Tsjerkewâl en de Nije en Alde Drintse Wei. Het zonne-energiepark krijgt een piekvermogen van 5 megawatt en zou goed moeten zijn voor voor zeker 70 procent van het totale stroomverbruik in Bakkeveen.

Initiatiefnemers Michael Kroeze (Kroeze & Partners) en de broers Nico en Jannes van der Veer hebben hun wortels in Bakkeveen. Sinds een aantal jaren zijn ze gelijkwaardig eigenaar van het stuk landbouwgrond vlakbij het centrum. Twee weken geleden stelden ze samen met externe adviseurs de omwonenden en direct belanghebbenden op de hoogte van hun plannen.

Via een enquête doen de initiatiefnemers nu onderzoek naar standpunten van de bewoners rond de kavel. Bij de verdere uitwerking van de plannen zijn de uitkomsten van deze vragenlijst en de bereidheid van de rest van het dorp van cruciaal belang, vertelt Nico van der Veer.

,,We zijn nu in de fase gekomen het dorp te informeren en te betrekken bij de plannen voor het zonnepark. Draagvlak is nodig, want dit project moet voor en door Bakkeveen gerealiseerd worden.” De kosten van het project liggen rond de 5 miljoen euro. Een deel van die investering zou mogelijk uit Bakkeveen zelf kunnen komen. De gebroeders Van der Veer en Kroeze hopen dan ook op participatie uit het dorp. ,,We hebben het over een behoorlijk bedrag”, zegt Kroeze. ,,De financiering zouden we open kunnen stellen. Bijvoorbeeld door het opzetten van een coöperatie of crowdfundingsactie.”

Van de 8 beschikbare hectare grond tussen de Nije en de Alde Drintse Wei, wordt slechts 5 hectare daadwerkelijk gebruikt voor het zonnepark. Met bufferzones willen de planmakers ruimte houden tussen de panelen en de woningen aan de Tsjerkewâl . Ook blijft er een ruime marge tussen de panelen en de bomen bij de Bakkeveense Duinen.

De gemeente Opsterland is al een tijdje op de hoogte. Afgesproken is dat de broers Van der Veer en Kroeze & Partners eerst reacties peilen en onderzoeken of het plan door de inwoners van Bakkeveen wordt omarmd. Naar aanleiding van de uitkomsten zal de gemeente verder met de initiatiefnemers in gesprek gaan om een eventueel vervolg aan het project te geven.

Binnen enkele weken maakt het college bekend welke doelstellingen het heeft op het gebied van de opwekking van zonne-energie.

Geplaatst in: 2016-gebeurtenissen

19 reacties op “Zonnepark in Bakkeveen

 1. Sybrand zegt:

  Een prima initiatief. Ik hoop dat het van de grond komt.

 2. Everard zegt:

  Ik ben het met Sybrand eens dat het een prima initiatief is.

  Maar niet daar!!!.

  Er zijn zeker wel andere locaties te bedenken. Het landschap heeft daar een sterke glooiing. Waarschijnlijk het meeste van heel Bakkeveen. Ik nodig iedereen die aan deze discussie mee gaat doen uitdrukkelijk uit om daar eens te gaan kijken. Een niveau verschil van 3 meter lijkt me niet overdreven. Vanaf de weg zal je straks geen zicht meer hebben op de bossen vanaf de Nije drintewei. Het wordt één grote blauwe vlakte.

  Ik vind dat afschuwelijk en verwacht van velen met mij.

 3. Niet mee eens zegt:

  Goed initiatief inderdaad, maar de plek vind ik niet echt logisch. Het is wel het eerste wat je ziet als je vanaf die kant Bakkeveen binnen komt, en zeg nou eerlijk. Geen gezicht!

 4. Iris zegt:

  Ik vind het goed dat er nagedacht wordt over de opwekking van energie op een duurzame manier, echter vind ik deze locatie hier minder geschikt voor.

  Veel toeristen, fietsen, wandelaars en motor en auto routes komen over de Nije Drintse Wei vanwege de natuur en de ruimte daar. Het zou zonde zijn als dit zicht veranderd zou worden door 5 hectare aan zonnepanelen. Bakkeveen staat bekend om de mooie natuur, laten we dit dan ook zoveel mogelijk behouden.

  Goed initiatief, maar ik hoop dat hier een andere locatie voor gevonden kan worden.

 5. Henk zegt:

  De benaming “park” is natuurlijk onjuist. Ik vind een oplossing met zonnepanelen beter dan windmolens. Maar er moet altijd een afweging plaatsvinden tussen het milieueffect van zonnepanelen en het effect wat zo’n park heeft op de omgeving. Als je die afweging maakt dan kom je naar mijn idee snel tot de conclusie ” zonnecollectoren prima, maar zeker niet op die plaats”
  Overigens heeft deze afweging helemaal niet plaatsgevonden naar mijn idee, maar is het plan uitsluitend ingegeven door commerciële overwegingen.

 6. Ko zegt:

  Mooi Initiatief…

  .Denk ook dat het een Mooie promotie kan zijn voor een (Groen Bakkeveen)…

  • Jan zegt:

   Ik volg dit blijkbaar niet helemaal “mooie promotie van Groen Bakkeveen”?
   Bakkeveen is een prachtig mooi dorp, een mooi groen dorp, zelfs het mooiste groenste dorp van z.o. Friesland.
   Een zonnepark zo dicht bij het mooie groene deel van Bakkeveen is toch afschuwelijk?
   Hiermee zou dit dorp zijn aanzien echt verliezen.

 7. B. zegt:

  Goed idee maar zeker niet op die plek. Het uitzicht zal er volledig door verpest worden.

 8. Bakkeveenster zegt:

  Ik begrijp het belang van duurzame energie, echter vraag ik me af in hoeverre Bakkeveen hier van profiteert. Wie zijn nou daadwerkelijk de belanghebbenden? Is al dat geld daadwerkelijk de investering waard? En wie profiteren daarvan naast de initiatiefnemers? Daarnaast vind ik, en blijkbaar anderen met mij, de locatie ongeschikt. Dit stukje Bakkeveen ligt direct aan het bos en biedt omwonenden een mooi uitzicht over de omgeving. Tevens denk ik dat wandelaars het aangrenzende bos zullen mijden ivm het lelijke uitzicht. Ik heb me laten vertellen dat de panelen 2 meter hoog worden, wat een belemmering vormt voor het zicht. En dan spreek ik nog niet over het spiegel-effect die dit ‘prachtige zonnepark’ zal hebben indien de zon daadwerkelijk op de panelen schijnt. Geen pretje om daar tegenin te kijken, lijkt me. We willen met zn allen Bakkeveen aantrekkelijk maken en houden voor inwoners en recreanten (fietsers, campinggasten, wandelaars, dagjesmensen, etc) laten we daar dan ook ons best voor doen.

 9. Jacob zegt:

  Prima idee, en dat uitzicht gaat ook best meevallen. Zijn vaak in Duitsland met vakantie en daar kom je geregeld van die “parken”, ik noem het liever velden, tegen. Nog nooit gedacht hier ga ik niet weer heen want hier staan allemaal collectoren. Meer gaat de gedachte dan uit naar, zie je wel een dorp kan zichzelf best van stroom voorzien op een makkelijke manier. Kijk maar eens wat er in de bossen van Bakkeveen mogelijk is bijvoorbeeld daar aan de Slotleane……en daar hoor je niemand over.

  Ik zeg uitwerken dat plan.

 10. D.R. zegt:

  Waarom geen enquête houden onder alle inwoners van Bakkeveen? Iedereen heeft er toch mee te maken, ook al ben je niet direct aanwonende.

 11. PdeV zegt:

  Om meer duidelijkheid te geven is het beter dat de iniatiefnemers meer informatie geven. Een plattegrond zodat voor iedereen de locatie duidelijk is. Park kan rondom voorzien worden van begroeing.
  Ook keuze van zonnepanelen is belangrijk. Er zijn veel types panelen op de markt. Er zijn genoeg panelen te koop die geen spiegeleffect hebben.
  Met meer informatie wordt de discussie ook duidelijker. Het is nu gissen wat het wordt.

  Een groen dorp nog groener maken. Vooral nu olieprijzen gaan stijgen wordt zonne energie steeds interessanter. Vooral initiatief dat je als bewoner mee kunt participeren. Beter een groot veld dan een paar panelen die je dak ontsieren.
  In de ogen van de toerist zou ik zeggen wat een goed idee. Er zijn kilometers bosrand in Bakkeveen. Je verliest een paar honderd meter. Je kunt juist toeristen trekken door aan te geven dat het groene dorp nog groener is geworden. Bakkeveen duurzaam!
  Ik zie alleen bezwaren van omwonenden. Iedereen is voor groene energie alleen niet in mijn achtertuin. Waar je ze plaatst is altijd kritiek. Het is aan de initiatiefnemers om te zorgen dat deze mensen minimale overlast hebben of op de een of andere manier gecompenseerd worden. De komende jaren voordelige energie.

  Ik hoop dat het plan zijn doorgang vind. Natuurlijk ben ik ook erg nieuwsgierig wat de gemeente met dit plan gaat doen. Het is de toekomst.

  • Klaas zegt:

   Helemaal mee eens! Ik denk ook dat toeristen juist positief zullen reageren en ben benieuwd naar concretere uitwerking van deze plannen.

 12. Evert Wilstra zegt:

  Evert Wilstra zegt. De eerste reactie is bedrijventerrein en zonnepark mooi bij elkaar bij Bakkeveen. Maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Hoe nu verder met ons mooie landschap ? De gemeenteraad moet hier mee
  aan de slag maar ook de dorpsbewoners moeten zich hier over uitspreken ! Het wordt vast een boeiende
  avond in Dundelle. Dat staat vast!!!

  • aaltje velde zegt:

   Evert daar ben ik helemaal mee eens, groene stroom in Bakkeveen, ja natuurlijk, Maar op deze mooie open plek, dat vind ik wel heel erg jammer. Vanaf de weg niet fraai, maar vanaf het bos is het een grote zwarte muur waar je tegen aan kijkt.

   Wanneer is die avond in Dundelle en hoe is dat bekend gemaakt? Ik heb tot nu nog geen bericht gehad.
   Hoop toch wel dat iedereen komt te weten dat er een voorlichting/overleg avond komt.

 13. Ann en Henco zegt:

  Meningen verschillen dat moet ook voor de discussie onder alle Bakkeveensters, maar de discussie waar elke bewoner van Bakkeveen betrokken zou moeten zijn wordt nu al negatief beinvloed door de schijn van het in de achterkamer te kunnen regelen, zie stuk Jan Slofstra in de Sa. De initiatiefnemers hebben het over betrokkenen, belanghebbenden en gaan volledig voorbij aan dat elke inwoner van Bakkeveen ook belanghebbende is en daarbij betrokken moet worden.Bij financiering van het project dan komen de Bakkeveners (pas) wel in beeld!
  Zou PB in de komende noodzakelijke discussie hierin een voortrekkers rol kunnen vervullen b.v door middel van voorlichtingsavond, enquete , handtekening actie, zoals bij hoek Mjumsterwei is gebeurd?

 14. Everard zegt:

  Het verhaal van achterkamertjes is na mijn mening wat overdreven. Als ondernemers hebben de initiatiefnemers eerst het nodige voorwerk gedaan voordat ze überhaupt naar buiten kunnen treden met hun plan. Dat is wat anders dan achterkamertjes.
  Het uitnodigen van de omliggende personen en daar vervolgens nog een enquete achteraan te verzorgen vind ik best wel een correcte manier. Als je deze mensen allemaal tegen je hebt zal het een lastig verhaal worden
  Ze hebben een stuk grond waar ze meer rendement op willen behalen. Daar is volgens mij niet zoveel mis mee. Dat met het verhogen van dat rendement gekozen zou worden voor dit initiatief voor zonnepanelen had ik niet verwacht.
  Gezien de ligging tegen de bossen van Bakkeveen, de glooiing van het landschap, de omvang en het dicht tegen de weg aanliggen lijkt me dat zeker geen gewenste keuze.
  Natuurlijk ben ik en velen met mij voor groene energie. Maar er zijn ook wel andere. minder in het oog springende locaties te bedenken. Het verweer van de initiatiefnemers is dat het van de provincie tegen het dorp aan moet liggen lijkt me een zeer zwak argument. Aansluitend aan industrieterrein, zoals Evert Wilstra aangeeft lijkt me een veel beter plan. Ook daar heeft één van de ondernemers een stuk grond. Geen 5 hectare maar we zouden ook aan alternatieven kunnen denken. Er zijn daken genoeg in Bakkeveen. En echt, dat hoeft niet altijd lelijk te zijn.

  Ik denk dat we opzoek moeten naar andere opties op wat voor manier dan ook.

 15. Aanwonende zegt:

  Wij als direct aanwonenden zien liever een land vol zonnepanelen dan woningen/golfbaan waar eerder sprake van is geweest. Zonnepanelen geven geen overlast. En wat het zicht betreft, het grootste deel van het jaar staat er metershoog mais en is het fraaie uitzicht er ook al niet.

Geef een reactie