ijzel van 4 op 5 januari 2016

Veel inwoners uit Bakkeveen hebben vandaag hun werk gebeld met de mededeling dat het te gevaarlijk was om naar het werkt te komen. Het had geijzeld. Hierdoor waren de wegen gevaarlijk glad geworden. Zoveel ijzel op de weg dat je er op kunt schaatsen komt niet zo vaak voor. Zelf heb ik dit in mijn jonge jaar 1 of 2 keer meegemaakt. Meestal komt ijzel voor wanneer er na een lange periode van forst zacht gaat regen. Deze druppeltjes bevriezen dan op de bevroren ondergrond en vormt daar een ijs laagjes. Nu heeft het de afgelopen tijd niet veel gevroren en dus gaat dit niet helemaal op. Wat is er dan aan de hand. De ijzel die we de avond van 4 op 5 januari hadden is het gevolg van onderkoelde water druppeltjes.
Nederland bevind zich op de rand van koude lucht in het noordoosten en warme lucht in de rest van Nederland. Op dit grensvlak komen vaak buien voor. Deze buien laten waterdruppeltje vallen met een temperatuur beneden 0 graden. Deze waterdruppeltje bevriezen niet om dat er te weinig vrieskernen (stof, zoutkristallen , zandkorrels) in de atmosfeer aanwezig zijn . Deze druppeltje blijven dus vloeibaar tot dat ze iets raken. In ons geval de weg, bomen een struiken, auto’s enz. Hierdoor kan het dus dat de weg glad wordt terwijl het nog maar nauwelijks heeft gevroren.
Uit onderzoeken is gebleken dat water zelfs tot -40 graden Celsius in zuivere omstandigheden vloeibaar en dus onderkoeld kan blijven zolang het in de vrije atmosfeer ongehinderd kan blijven bewegen.

 

Rudolphus

Geplaatst in: Weer

2 reacties op “ijzel van 4 op 5 januari 2016

  1. Truus Witteveen zegt:

    Helaas moest mijn man wel aan het werk hij is vrachtwagenchauffeur, hij rijd op een truck met oplegger. Hij was gisteren erg moe en dat zal vandaag wel niet anders zijn, heb veel respect voor al die mensen die voor ons allemaal op pad zijn. Wat voor werk ze ook moeten doen.

  2. DK zegt:

    @Rudolphus:
    Ooit heb ik voor een studie een werkstuk gemaakt over ijs. In mijn onderzoek wat ik daarvoor gedaan heb stuitte ik ook op de door jou in je laatste zin aangehaalde lage temperatuur van water, waarbij water toch vloeibaar blijft. Ik heb het (jammergenoeg) zelf nooit meegemaakt maar in Canada schijnt zoiets in de praktijk te gebeuren: een meer met uiterst schoon water wat een zeer lage temperatuur had maar niet bevroren was totdat…er een steen in gegooid werd en de gehele wateroppervlakte in no time bevroor.

Geef een reactie