Nieuws van De Twakamp

Open Dag

Op 14 juni 2014 organiseert de volkstuinenvereniging een Open dag! U bent welkom tussen 10.00 tot 13.00 uur om een kijkje te komen nemen. U krijgt uitleg over biologisch tuinieren, producten van de tuin zijn te proeven en te koop.

Vragen of ideeën zijn welkom op [email protected]

De lente komt eraan! Mensen willen naar buiten, gaan wandelen in de natuur, worden actief en beleven ieder op zijn of haar manier het voorjaar. We zien de voorjaarsplanten weer in bloei komen, hyacinten tulpen, blauwe druifjes noem maar op. Ook staan heel veel moestuinhobbyisten in de startblokken om hun tuin om te spitten en te bemesten en kunnen niet wachten met plantjes in de koude grond zetten. Ook de tuinders van de Twakamp kunnen nu los. We hebben gezorgd voor bemesting in de vorm van compost en op de tuin kunnen we genieten van het getjilp van vogels in het aangrenzende bos.

’s Morgens geven de vinkjes, mezen, spechten, eenden en ganzen een fluitconcert. Gratis en voor niets! Als u deze vogels wilt bewonderen, neem dan eens een kijkje op www.vogeldagboek.nl.

Wat is er mooier dan genieten van je volkstuin met zoveel prachtige geluiden om je heen! Dit kan bij de volkstuinenvereniging De Twakamp in Bakkeveen.

Hieronder tips voor de enthousiaste tuinder en voor dit moment van het jaar.

Eenvoudig om mee te beginnen?

Prei, radijs, sla, erwten, boontjes, zomerworteltjes, uien, tomaatjes en bijvoorbeeld Nieuw-Zeelandse spinazie is ideaal om mee te starten. Deze soorten groeien bijna vanzelf (met een beetje hulp van u). Een paar kruidenplanten en aardbeien passen er ook prima bij.

 Plantjes planten of zaden zaaien?

Eigenlijk is de keuze vrij logisch. Uit een zakje zaad komen heel veel plantjes. Als u niet zoveel nodig heeft, kunt u beter een paar planten kopen. Sommige soorten moestuinplanten (bijvoorbeeld rabarber) zijn alleen als wortelstek (jonge plant) te koop. In andere gevallen kunt u alleen zaad krijgen van de soorten of rassen die u wilt hebben. Zelf zaaien betekent dat u precies weet wat er met de planten gebeurt.

Slasoorten

Er zijn slasoorten waarbij iedere plant een oogstbare krop levert. Maar er zijn ook soorten (pluk sla, snijsla) waarvan naar behoefte blad kan worden gesneden en die dan weer opnieuw uitgroeien voor een volgende oogst (in dezelfde groeiperiode). Ook zijn er sla-achtige rassen die nauw verwant zijn aan andijvie of uitheemse (Aziatische) soorten die wat bitter of pittiger smaken (rucola), en lekkere slamengsels waar allerlei soorten door elkaar uitkomen. Die zijn zeker het proberen waard!

Alleen al van kropsla bestaat een grote verscheidenheid aan rassen die boterzacht tot knapperig fris blad (ijsbergsla) kunnen hebben en speciaal geschikt zijn voor voorjaar- of late teelt.

Er zijn ook kleurrassen en rassen met een heel eigen smaak (eikenbladsla heeft een lichte notensmaak). Elk jaar komen er nieuwe rassen op de markt met nog betere, of andere eigenschappen. Probeer ze uit!

De volgende keer krijgt u uitleg over tijdschema’s en kruiden.

Jouke Bouius secretaris

Geplaatst in: De Twakamp

Geef een reactie