“Oh maar ik hoef maar een heel klein schouderklopke hoor”…..
zegt Johannes Roelsma als hij voor deze rubriek wordt benaderd.
De reden dat dit keer It Skouderklopke aan Johannes wordt gegeven, is het feit dat deze 80-plusser per 1 januari a.s. gaat stoppen als vrijwilliger bij “zijn”
Bakkefeanster Himmelploech,
welke hij samen met (wijlen) Jaap de Zee 14 jaar geleden heeft opgericht.
Toen in 2000 deze beide mannen zich steeds meer gingen storen aan het toenemende zwerfvuil, begonnen ze 1x per week dat vuil in en rond Bakkeveen te verzamelen. Een initiatief waar in de loop der jaren anderen zich bij aansloten , zodat de ploeg uiteindelijk uitgroeide naar een 7-tal vrijwilligers met Johannes als één van de drijvende krachten.
De werkzaamheden van de Himmelploech, bleven niet onopgemerkt en de vrijwilligersgroep werd dan ook meerdere malen gehuldigd, zoals bijvoorbeeld in 2004 als vrijwilligers van het jaar in Bakkeveen en in 2010 als winnaar van de Gouden Turf in de gemeente Opsterland.
Er verschenen in diverse kranten artikelen over de Himmelploech, ook op deze site en in de “Slúswachter” kon (en kan) men geregeld lezen wat voor troep er weer niet allemaal gevonden is.
Men laat helaas heel wat afval achter in de bebouwde kom en de natuur.
Zo werd er op maandag 16 december j.l., de laatste keer dat Johannes mee zocht, ook weer heel wat vuil verzameld.
Daar waren zakken wietafval bij, een aantal schuimrubberen matrassen, kant en klare zakken vol afval , de nodige bierblikjes , lege flessen etc.
De opslag van al dat afval gebeurde eveneens altijd bij de fam. Roelsma , net als de opslag van de karren en het materiaal van de Himmelploech. Ook hier komt per 1 januari 2014 verandering in, vanaf die datum gaat de hele opslag over naar Henk Mekkes aan de Tsjerkewâl .
Natuurlijk zal Johannes Roelsma de eerste tijd zijn wekelijkse vrijwilligerswerk wel wat gaan missen, maar ongetwijfeld zal dit warbere baasje bij gelegenheid de handen nog wel eens uit de mouwen steken.
“Ik wil echter geen verplichtingen meer hebben….”stelt Johannes, die eerder al afscheid nam van de Âldjiersploech , een ploeg waarvan hij ook jarenlang deel uitmaakte en waarvan de fam. Roelsma idem dito jarenlang de materiaalopslag had.
Vervelen zal Johannes zich niet gauw, het onderhoud van de tuin van de kerk is er nog en bovendien mag hij graag “stokrinne”….(Nordic Walking in “goed” Nederlands).
Daarnaast kan Johannes nu in volle tevredenheid terug kijken naar wat voor effect zijn en Jaap de Zee’s Himmelploech in Bakkeveen teweeg hebben gebracht!
Dat effect valt écht niet te onderschatten en daarom Johannes geven we namens de media van Bakkeveen jou maar al te graag It Skouderklopke.
En néé Johannes, dat is beslist geen klein skouderklopke, want
super-vrijwilligers als jij verdienen alleen maar ferme skouderklopkes!

Super-vrijwilliger Johannes Roelsma op 18 december 2013 bij het laatste zwerfafval wat hij met de Himmelploech op 16 december verzamelde.

De hele Himmelploech met oprichters Johannes Roelsma en Jaap de Zee (resp. 3e en 4e van links) bij de ingebruikname van een nieuwe fietskar op 1 maart 2011.

Op 16 januari 2011 ontving Johannes Roelsma namens de Himmelploech uit handen van Johan Sieswerda, De Gouden Turf van 2010.
Foto: Archief Website Bakkeveen

Ook aan de schooljeugd werd op Himmeldei door Johannes onderwezen hoe het hoort…..
Foto d.d. 22 april 2010
Archief website Bakkeveen

Johannes, bedankt voor de 14 jaar schoonhouden van Bakkeveen (samen met je collega’s). Je hebt anderen zodanig geïnspireerd zodat er een fanatiek team blijft wat Bakkeveen nog lang van zwerfvuil zal vrijwaren.
Johannes bedankt,wij trokken elke week samen het dorp in om te
himmelje,ik zal je missen.
Terecht, dit schouderklopje voor Johannes (en de Bakkeveense himmelploech). Hij was met Jaap in 2000 zijn tijd ver vooruit: tegenwoordig valt dit werk onder de noemer ‘participatiemaatschappij’. Let wel: zonder de opruimploeg zou het een grote bende zijn in toeristisch centrum en woondorp Bakkeveen!
Zonder Himmelploegh hadden we merkbaar meer zwerfafval in de wijde omgeving liggen, elke week wordt er wel 2 á 3 volle zakken afval gevonden.
Naast zwerfafval brengt ook de Himmelploegh doodgereden dieren inkaart.
Het mooie is dat andere dorpen het voorbeeld van Bakkeveen overnemen en ook een Himmelploegh gaan oprichten.