Opening nieuw fietspad: Hepkemapaad (update)

[update 12 juli]
klik hier voor leesbare versie van de Hepkema (in pdf).


Opening nieuw fietspad: Hepkemapaad.
Tussen Duurswouderheide en de Nijefeansterwei is een nieuw fietspad aangelegd.
Wethouder Wietze Kooistra onthulde woensdagavond 11 juli de naam van een nieuw fietspad: Hepkemapaad. Het pad is anderhalve kilometer lang. Hierdoor is nu een goede recreatieve fietsverbinding van 6,5 kilometer ontstaan tussen Wijnjewoude en Bakkeveen. Het Hepkemapaad gaat deel uitmaken van de fietsknooppuntenroutes en is aangelegd door de landinrichtingscommissie Koningsdiep, in samenwerking met de gemeente Opsterland en Staatsbosbeheer. Alle genodigden werden ’s avonds verwacht aan het begin van het fietspad. Ze ontvingen bij de start een historische krant met achtergrondinformatie over het fietspad. De buurtvereniging Duerswâld heeft ter versiering langs het fietspad borden met Friese spreuken geplaatst.

Hepkema’s Courant.
Het nieuwe pad is vernoemd naar Jacob Hepkema (1848-1919), een uitgever in Heerenveen. In 1874 was hij de initiatiefnemer van Hepkema’s Courant. Hiervan was hij tot 1900 hoofdredacteur. Hepkema was een grootgrondeigenaar van de grond van Wester Bakkeveen tot de Bisschop. De krant is door de jaren heen onder verschillende namen uitgegeven. In de volksmond werd de krant ‘Hepkema’s’ genoemd. Van 1938 tot en met 1941 heeft Hepkema’s Courant ook gefungeerd als informatieblad voor de gemeenten Heerenveen, Lemsterland, Opsterland en Utingeradeel. In het begin van de jaren ’50 verscheen Hepkema’s Courant nog vijf keer per week. Uiteindelijk verloor het de concurrentieslag met de Heerenveensche Courant. 

Ook voor ruiters en huifkarren.
Naast fietsers mogen ook ruiters en huifkarren gebruik maken van het pad. Een deel van het fietspad is drie meter breed vanwege medegebruik door aanwonenden en agrariërs.

Landinrichtingscommissie Koningsdiep.
De landinrichtingscommissie Koningsdiep werkt in opdracht van de provincie Fryslân sinds 2007 aan natuurontwikkeling in het gebied. Hierbij is ook aandacht voor een goede waterbeheersing en ruimte voor landbouw en recreatie. Het projectmanagement en secretariaat van het landinrichtingsproject is in handen van Dienst Landelijk Gebied.

Speciale editie Hepkema’s Courant.
Ter gelegenheid van de opening van het fietspad is een speciale editie van Hepkema’s Courant gemaakt, deze werd bij de opening uitgedeeld.

Onderstaand een aantal foto’s van de opening. Foto’s gemaakt door: Martijn van der Vaart 
 

Via deze link zijn er nog foto’s te bewonderen van de aanleg van het fietspad.
 

Geplaatst in: 2012-gebeurtenissen

2 reacties op “Opening nieuw fietspad: Hepkemapaad (update)

  1. Bouke Boerenhulp zegt:

    Wa had die moaie krante makke?

  2. Ytsje Wilstra zegt:

    In hiel moai bikepaad want ik haw der al twa kear oer west in fijne rêstige natoer en op de skoot haw ik der ek al west. Wer in oanwinst foar de Bakkefeaners en de toeristen. In oanrieder.

Geef een reactie