Betreft:
Excursie nieuw in te richten natuurterrein
De Valkenhof bij Bakkeveen
op zaterdag 3 maart 2012
[update zaterdagmiddag 3 maart 2012]
Vanochtend heeft de excursie plaatsgevonden. Rond de 20 deelnemers verzamelden zich om 10 uur bij de Parkeerplaats aan de Nije Drintsewei. De temperatuur was ca 7 graden. Daarom viel de koffie en warme chocolademelk die aannemer Gebr. Kok beschikbaar stelde er goed in.
De algemene uitleg staat hieronder en bij de foto’s een nadere toelichting. De 2e foto geeft een kaartje van 2005 (toen er nog veel bos was) waarop in rood de wandelroute van vanochtend is weergegeven en de gele letters wijzen naar de lokaties genoemd bij de foto’s.
Zaterdag 3 maart organiseert de landinrichtingscommissie Koningsdiep samen met It Fryske Gea een excursie voor omwonenden en andere belangstellenden in het nieuw in te richten natuurterrein De Valkenhof bij Bakkeveen. De excursie duurt van 10.00 tot circa 12.00 uur. We verzamelen bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Nije Drintsewei (tussen huisnummers 1 en 3 bij de Pûpedobbe) in Bakkeveen. Boswachter Ane Zijlstra van It Fryske Gea zal u rondleiden in het gebied. U bent van harte welkom. Vergeet uw laarzen niet!
Het gebied is circa 14 hectare groot en maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden in Nederland. Ook is het gebied onderdeel van het Natura 2000-gebied ‘Bakkeveense Duinen’. Oorspronkelijk bestond het perceel uit heide. In de jaren 30 is het ontgonnen. Het is de bedoeling dat hier op termijn weer heide komt. In een hoek aan de noordoost kant van het terrein wordt een dobbe gegraven. Dobbes zijn van grote betekenis voor bijvoorbeeld amfibieën en libellen. Aan de zuidkant wordt de zandkop geaccentueerd door het terrein op te hogen. Het is de bedoeling dat zich hier bos ontwikkelt. Dit gebeurt echter niet door middel van nieuwe aanplant; in de bodem zijn nog veel zaden van het bos in de omgeving aanwezig waardoor het zich spontaan kan ontwikkelen. Het geplagde deel van het terrein wordt door middel van omheiningen toegevoegd aan het begrazingsgebied van de schaapskudde. Het bestaande pad langs het perceel wordt verbeterd.
De werkzaamheden zijn onlangs begonnen. Begin mei dit jaar moet het werk klaar zijn. Het werk wordt uitgevoerd door de landinrichtingscommissie Koningsdiep in opdracht van de provincie Fryslân. In deze commissie zitten vertegenwoordigers namens landbouw, natuur, water, recreatie, dorpsbelangen en de gemeente. Het procesmanagement is in handen van Dienst Landelijk Gebied.
Op bijgevoegde kaart kunt u zien om welk gebied het gaat (blauw gearceerd).



Lokatie A. Nadat de groep belangstellenden om 10 uur met warme koffie en chocolade melk was verwelkomd (Gebr. Kok, Jenneke: viel goed in de smaak) vertrokken voor de wandeling. Gebiedsbeheerder Dennis Benedictus van Staatsbosbeheer legt uit waarom er nu wat meer bomen gekapt zijn dan normaal. Ook de keuze in welke bomen wel en welke niet verder mogen wordt beargumenteerd.

Lokatie B. Gebiedsbeheerder Anne Zijlstra van ’t Fryske Gea toont de ontwikkelingen van het enkele jarn geleden ontboste gebied. Er ontstaat al heide. Dit moet wel begraasd blijven, anders komen er bomen ….

Lokatie B. Hier het gebied waar Anne uitleg over geeft.

Lokatie C. Hier liep een sloot om water richting Koningsdiep af te voeren. Deze sloot is gedempt om de Pupedobbe beter te beschermen (daar water vast te houden).

Lokatie C. Pupedobbe is linksachter in de verte achter het helmgras.

Bijna bij lokatie D.

Lokatie D. Uitleg van een vertegenwoordiger van DLG over de inrichting van het achterliggende terrein. De fosfaatrijke grond wordt deels verwijderd: op de enen plek meer dan op de andere plek. Ook is er (alsof de ijstijd in een paar maanden voorbij vliegt) een nieuwe dobbe aangelegd (naam ??).


De ploegsporen van de akkerbouwperiode zijn nog te zien. Lokatie E.



Steen uit de ijstijd…. in de nieuwe dobbe.

Richting de straat (Nije Drintsewei wordt er, globaal gezien, steeds minder geplagd). Kraanmachinist Kor Wiersma woont zo dichtbij, dat het eigenlijk zijn nieuwe achtertuin wordt.

Langs de Nije Drintsewei ligt nog veel hout opgeslagen. Afvoer is afhankelijk van de markt: StaatBosBeheer is voor wat betreft inkomsten deels afhankelijk van de houtopbrengst. Momenteel wordt er veel hout aangeboden, waardoor de prijs wat laag is. Nog een paar maanden wachten ….

Lokatie F. Gebiedcommissie voorzitter Wietse Kooistra (ook wethouder gemeente Opsterland) bedankt de aanwezigen voor uitleg en interesse.
Op de achtergrond het deel van de het gebied nabij de Nije Drintsewei. Dit wordt opgehoogd(aansluitend bij de heuvels aan de overzijde van de straat) en de natuur gaat daar zijn gang voor een natuurlijk bos. “Over 10 jaar zien wat de natuur ons hier heeft gebracht, maar ik heb er het volste vertrouwen in”, aldus Anne Zijlstra.
Een schitterend gebied, maar als ik er loop, dan word ik in mijn rust gestoord door grommende en bijterige loslopende honden..In het Mandenveld is een aanlijnplicht. Op het gebied buiten de afrastering geldt de regel, dat de hond onder appèl moet staan (vlakbij de ingang grote parkeerplaats), dit vind ik een waardeloze regel, want de honden staan vaak niet onder appél (vaak hondenuitlaatcentrum met 5 honden tegelijkertijd)en dan springen ze tegen je op of ze zitten aan je vingers te likken met hun slijmbekken.. of te bijten, ik vind dit helemaal niks..Bellen met een instantie helpt dan niet, want de daders zijn dan al gevlogen of de baas van de hond geeft je een dreun..Ik zou graag willen, dat er een aanlijnverplichting komt in het gehele bakkeveense natuurgebied..Als het niet komt weerhoudt het mij om nog eens te gaan..