Lezing “historie van Bakkeveen”

Vanaf het begin liep het al goed met het aantal aanmeldingen voor de lezing van Jan Slofstra (Bakkeveen) over de geschiedenis van Bakkeveen. Uiteindelijk zijn er op 17 februari 2005 maar liefst 64 aanwezigen in de zaal van Dúnhoeke. Dit is een record in de cursus geschiedenis van SCW-Dúnhoeke (Sociaal Cultureel Werk Bakkeveen). Niet alleen Bakkeveensters, maar ook mensen uit de omgeving luisterden (bijna) ademloos naar de zeer interessante lezing van Jan Slofstra.

In veel geschiedenisboekjes is vermeld dat Bakkeveen ontstaan is na het graven van de vaart in de 2e helft van de 17e eeuw. Maar Jan Slofstra heeft onderzoek gedaan naar het oorspronkelijke Bakkeveen. De eerste bewoners zijn rond 1200 deze kant opgekomen. Om iets na half 11 behandelde Jan Slofstra de ondergang van oud-Bakkeveen. Vele 10-tallen jaren later, rond 1670, ontstaat het nieuwere Bakkeveen langs de vaart.

Waarschijnlijk zal Klaas Sikkema in de herfst van 2005 in Dúnhoeke de wat recentere geschiedenis van Bakkeveen presenteren.

Hieronder een impressie: (17-2-2005)

Geplaatst in: Bakkeveen

Geef een reactie