Oude Huis door de tijd

Het oorspronkelijke “Oude Huis” in 1926, daarna vele malen verbouwd.

Op de foto staat Oege Adema ( met donkere pet ) tegenover een (vee?) handelaar . Adema had een boerderij aan de Bakkeveenseweg, naast boer en café-uitbater Hendrik Huizing. De vrouw op de foto is Roelfke Pruim.

Oude Huis met separaat toilet in 1934

 

Het Oude Huis met ontwerp voor keuken, 1938. De bouw werd- op een paar details na- exact zo uitgevoerd. Een goed geoutilleerde keuken met een grote voorraad kelder.

 

Ontwerp nieuw Volkshogeschoolcomplex door architect Jan Jans, 1933

Jan Jans uit Almelo – een van de oprichters van de volkshogeschoolvereniging- was vanaf het begin de architect van de Volkshogeschool in Bakkeveen. In 1933 maakte hij deze maquette van het te bouwen hoofdgebouw. Het imposante middengedeelte met het torentje werd niet gerealiseerd. Waarschijnlijk waren er onvoldoende financiële middelen, want er werd maar één vleugel gebouwd. Deze vleugel kreeg de naam “de School” en deed jarenlang dienst als opleidingsinstituut voor gezinsverzorgsters.

 

Maquette, 1933

 

Het “Oude Huis” in 1938,

Links en rechts zijn stukken aangebouwd, links de keuken en rechts de hal met garderobe en nog een toiletruimte, tenslotte de fietsenloods. Deze foto is nét voordat de keuken werd gebouwd.

 

Geef een reactie