Cursisten Allardsoog

Het oude huis. Hier woonde Jarig van der Wielen eerst, later cursusgebouw.
Vrouwen boven kloppen de dekens etc.; boven is slaapgelegenheid.
Keuken is rechts.

 

 

 

1 reactie op “Cursisten Allardsoog

 1. Wybren van Os zegt:

  Dit lijken mij promotiefoto’s die in opdracht van de volkshogeschool zijn gemaakt. Op de eerste foto is het wel èrg druk rond het “Oude Huis”.
  “Oom Jarig” (met stok) zit keurig in het midden van een groep meisjes. Misschien dat hij ze vertelt over al z’n omzwervingen rond de wereld, of dat hij het gedachtegoed van Domela Nieuwenhuis met hun wil delen. Andere cursisten op deze foto zijn druk met het corvee. Dat de dekens boven aan de trap worden uitgeklopt terwijl er beneden een praatgroep zit en er verder wel héél veel mensen op dat stukje grond samenzijn duidt er volgens mij op dat dit plaatje in scène is gezet.
  Op de foto’s rond het ven lijken de meisjes (er waren indertijd speciale cursussen voor meisjes) helemaal ‘in de ban’ te zijn van Gagel, de struik die rond het ven staat.
  Dan de foto in de leeszaal ; een bijna klassieke foto van hoe je een impressie wilt geven van een gemoedelijk – maar wel serieus – samenzijn van een groep cursisten.
  Ook de laatste foto: m.i. zeer symbolisch. Een vredig samenkomen op een idyllische plek ergens op de heide om te ………discussiëren? Ha, gelukkig heeft iedereen een kroes meegenomen en is er iemand die thee (of koffie) schenkt.
  Prachtige foto’s die een mooi tijdsbeeld geven. De fotograaf heeft z’n opdracht heel serieus genomen.

Geef een reactie