Allardsoog

Linkisboven: buurthuis Linksonder: volkhogerschool Rechtsmidden: landbouwschuur Daartegneover: Centrale werkplaats, daarna huishoudschool en daarna Nivonhuis. Rechtsonder, tegen rand: woning Henk van der Wielen.

8 reacties op “Allardsoog

 1. Alex zegt:

  Op deze zondagmiddag waren even aan het kijken naar ‘oude foto’s oa. Allardsoog.
  Wij wonen op de J. vd. Wielenwei maar ik kan op geen enkele manier deze foto plaatsen.
  Als de foto van 1963 is waar zijn die (destijds) 4 huisjes van het personeel/studenten J. v.d. Wielewei, deze zijn gebouwd of 1957 of 1969 ???
  nummers 11-13-15 en 17, nr 19 en 21 waren er toendertijd nog niet volgens mij ?
  Huis met het oog ? die van H. van der Wielen ? kan iemand me deze foto ‘uitleggen ?
  Alvast bedankt, Alex

 2. Fokje zegt:

  Alex, ik kan het jou wel uitleggen. Ik woon al mijn hele leven op het Allardsoog. Als je uitgaat van het ven dan zie je linksonder de volkshogeschool en rechtsonder het huis van Henk van der Wielen. Het buurthuis staat bovenaan op de foto op links. Jullie buurtje staat nog niet op de foto. De foto is gedateerd 1963, maar volgens mij is de foto van een vroegere datum.

 3. D.R. zegt:

  Linksonder is volgens mij het gebouw van vroegere Gezinsverzorgstersopleiding.
  Het Oude Huis van de Volkshogeschool is het gebouw net naast / aan de bovenkant van het Buurthuis. Rechts tegenover het Buurthuis staat de woning van de vroegere directeur van de Volkshogeschool, dhr. Stapel. Nu woning van J.Wijkstra. En weer even verder dan deze woning staan barakken.

 4. Alex zegt:

  Dank je wel Fokje & D.R. als ik het goed heb wonen wij nu zeg maar rechtsboven, zie daar een boerderij staan, dit is nu van fa. Engelen, t.o. die boerderij staat ook iets ? Daar waar ik nu ‘iets’ (t.o. de boerderij fam. Engelen) zie zou dus nu ons huisje moeten staan bekend als het ‘hofje met 3 x 2 woningen ? heb ik het zo goed ? Maar wat is dan het gebouw rechts van buurthuis/J. Wijkstra ? deze staat er nu niet meer… Het buurthuis cq ‘oude huis’ is nu toch conferentiecentr. Nieuw Allardsoog, want links hiervan zie je nu ‘weiland’ maar staan nu toch de ‘lodges’ allemaal ? bij het vennetje zie ik ook nog niet het huisje van (wijlen) Hans, wat een vragen allemaal maar zie zo vreemd tegen deze foto aan, is me nu iets duidelijker geworden, dat wel…
  Landbouwschuur het nu toch Lânbouwskuorre (midden rechts)
  Het huis van H. v.d Wielen is toch dat mooie witte huis in het (nu) bos ?

 5. Fokje zegt:

  Daar waar jullie nu wonen, is “iets”, maar wat weet ik niet. Het huis van jullie overburen (met de tennisbaan) zie je wel heel duidelijk en de boerderij van fa. Engelen met huis met het oog is ook goed te onderscheiden. Naast het buurthuis (Het oude Huis) en nu woning van fam Zijlstra staat het huis waarin nu Jan Wijkstra woont. De barak naast het huis van Jan Wijkstra (op rechts) is lang geleden afgebroken. Ik denk zo rond 1960-1963.

 6. Alex zegt:

  @ Fokje: Klasse dank je wel, nu is het me helemaal duidelijk, ja mooi om dit zo even te weten te komen,kan het me nu goed voor ‘de geest’ halen, nogmaals bedankt…

 7. Wybren van Os zegt:

  Deze foto is rond 1955. Op de plek van het “buurtje” stond de woning van de fam. Woldman die later aan de Bakkeveenseweg zijn gaan wonen. De barakken -het waren er twee- zijn rond 67 afgebroken. Één ervan diende als slaapzaal voor de cursisten en bood woonruimte voor volkshogeschool medewerkers. Met de nieuwbouw van de slaapgebouwen werd de barak overbodig. De tweede barak -in de volksmond “feesttent”- was in gebruik als opslag en werd vooral tijdens de zgn. spelweken ingezet. Ook deze werd rond hetzelfde jaar afgebroken. Ook het huis aan het ven dat mevr. Vis heeft laten bouwen en waar later Akke v/d Wielen en weer veel later Hans Verschoor hebben gewoond, J v/d Wielenwei 26, is goed op de foto te zien. Prachtige foto, helaas niet scherp genoeg om de eendenkooi rechts aan het ven te kunnen onderscheiden!

  Wybren van Os

 8. Wybren van Os zegt:

  Nog een paar details bij deze foto; linksboven, met nauwelijks begroeiing rond het erf, de boerderij van Hans Drenth. Bovenaan midden, tegen de rand van de foto, het boerenbedrijf van de familie Postma aan de Dwarshaspel. Direct daaronder de boerderij waar Klaske de Haan met broers Ingbert en Hendrik woonde. Tegenover deze boerderij, net over de provinciegrens ( destijds gemeente Leek ) het huisje waar de familie van Wijk woonde. Rechts van de Haan, de boerderij en de landerijen van het landbouwbedrijf “stichting Allardsoog “. In deze boerderij ( dubbele woning ) woonde Halbe Rozema, de bedrijfsleider van het landbouwbedrijf. De andere helft werd bewoond door Mais Lammers en z’n gezin. Lammers was administrateur van de huishoudschool.
  Nog een gebouw dat verdwenen is; de barak links van het huis van Henk van der Wielen. Het is gebouwd als tekenloods, daarna heeft het dienst gedaan als kleuterschool en daarna nog als secretariaat van de Volkshogeschool. Met de nieuwbouw van ‘67/ ‘68 werd het overbodig en is het afgebroken.

Geef een reactie