Zonnebloemlunch: historie en jubilarissen

Reis door historie en huldiging jubilarissen bij Zonnebloemlunch

De afdeling Ureterp e.o. van De Zonnebloem ging op 19 maart met historicus Roel van der Heide terug in de tijd. Gasten en vrijwilligers maakten in de zaal van recreatiecentrum Dúndelle in Bakkeveen kennis met de geschiedenis van Ureterp en Wijnjewoude, twee dorpen die horen bij de afdeling van De Zonnebloem. Ook werden twee vrijwilligers van De Zonnebloem gehuldigd.

De Ureterper gastspreker Roel van der Heide illustreerde na de lunch zijn boeiende relaas met interessant beeldmateriaal en oude topografische kaarten van beide dorpen, in een gebied waarin het Koningsdiep een eeuwenoude levensader is. Zijn reis door het verleden begon met de prehistorie en eindigde op plaatsen die bij velen herinneringen opriepen. zoals de voormalige VIVO-winkel aan de verdwenen Ureterper Feart. Landschap en bevolking zijn in de loop der eeuwen veranderd; het verleden laat zien hoe de dorpen zijn ontstaan en zich hebben ontwikkeld.

Magisch gevoel
Archeologische opgravingen en ontdekkingen werpen een nieuw licht op de historie. Amateurarcheoloog Hein van der Vliet vond in 1939 in de buurt van het Koningsdiep de vuistbijl van Wijnjeterp. Deze vondst kreeg veel aandacht. Ongeveer honderdduizend jaar geleden was deze vuistbijl in het bezit van een Neanderthaler. De vuistbijl behoort tot de collectie van Museum Opsterland in Gorredijk waarvan Roel van der Heide bestuurslid was. “Het is een magisch gevoel wanneer je zo’n voorwerp in handen hebt”, vertelde hij aan de luisteraars.

Van der Heide kreeg na zijn presentatie een presentje aangeboden.

De Zonnebloemafdeling maakte van de gelegenheid gebruik de vrijwilligers Ietje van der Veen en Jan Verdel uit Ureterp te huldigen wegens hun verdiensten.

Gouden insigne
Ietje van der Veen is vijfentwintig jaar vrijwilliger van De Zonnebloem. Marian Doorgeest van de afdeling reikte haar het gouden insigne met oorkonde uit. Begin september 1999 bezocht ze voor de eerste keer de vrijwilligersvergadering. De bootdagtocht was één van haar eerste activiteiten als vrijwilliger. Later ging ze zich steeds meer inzetten bij de organisatie van activiteiten voor de Zonnebloemgasten en werd ze in 2009 bestuurslid activiteiten. Dat heeft ze tot 2019 gedaan. Daarna moest een nieuw bestuur worden geformeerd en was ze nog een jaar tijdelijk bestuurslid activiteiten. Ook maakte Ietje van der Veen deel uit van de kascommissie en is ze actief bij de lotenverkoop.

Zilveren insigne
Jan Verdel is tien jaar vrijwilliger bij De Zonnebloemafdeling en ontving het zilveren insigne met oorkonde. In 2014 werd Verdel penningmeester van de afdeling. In 2020 werd hij opgevolgd door Jelte Buursma. Samen met andere vrijwilligers organiseert hij ieder jaar een activiteit voor mannelijke gasten. Ook vertegenwoordigt Verdel de afdeling op de jaarvergadering van de stichting Platform Vrijwillige Thuishulp Opsterland (PVTO). Verder is hij betrokken bij de lotenverkoop en tal van andere activiteiten.

Geplaatst in: Zonnebloem

Geef een reactie