Op stap met de Hannekemaaiers van Bakkeveen

Op stap met de Hannekemaaiers van Bakkeveen.

 

Na vier jaar mochten de Hannekemaaiers dan eindelijk weer eens op pad.

De animo voor de 100 kilometer lange driedaagse wandeltocht was nog steeds onverminderd groot en met 50 deelnemers dan ook snel volgeboekt.

Op Koningsdag vertrokken de wandelaars al vroeg in de ochtend met de touringcar van Paulusma richting Duitsland. Onderweg zat de stemming er snel in, toen onder leiding van Janneke “Ode aan alle Hannekemaaiers” werd gezongen. Het leek wel een schoolreisje.

Na een vlotte rit arriveerde de bus anderhalf uur later bij het vertrekpunt de Dodte Man in Neurhede. Dit is een gedenkteken voor een rond 1760 in het moeras omgekomen Hannekemaaier. Hij was destijds met zijn zuur verdiende geld op de terugweg naar huis. Bij dit monument werd ook een minuut stilte in acht genomen voor de onlangs overleden Evert Wilstra. Hij stond samen met Willem Dolstra aan de wieg van de eerste Hannekemaaierstocht in 2003.

Na de korte plechtigheid staken de wandelaars de grens over naar Bourtange, waar in het Landshuys de koffie en de toespaak van de voorzitter op hen wachtte. En toen kon het echte werk beginnen. De eerste etappe richting Stadskanaal.Door het mooie stroomdal van de Ruiten-Aa, via Smeerling naar Onstwedde. Hier vonden verscheidene wandelaars een geschikt lunchadresje. Na 26 kilometer lopen kwamen wij aan bij ons overnachtingsadres, het City Hotel Stadskanaal. Dat viel nog niet mee, want het hele centrum van Stadskanaal was i.v.m. De Knaolsternacht omgetoverd in één grote vrijmarkt met terrassen, muziekpodia en kermis. Maar natuurlijk wel supergezellig voor de vermoeide wandelaars, die onder het genot van een drankje in de late middagzon nog een optreden van de B.J. Hegen Blues Band meepakten.

De volgende ochtend werd na de briefing van Sjirk van Gorkum koers gezet naar de volgende provincie. Drenthe is populair bij veel wandelaars om zijn fraaie routes en goede horeca. Via de oude spoordijk kwamen wij mooi op tijd aan bij bakkerij Job in Gieten. Een heerlijk adres voor als je  ook nog wat lekkers bij de koffie wilt. Na het pittoreske Eext verdwenen de wandelaars in de eeuwig zingende bossen van Anloo. De laatste kilometers van deze tweede dag werden wij in het prachtige stroomdal van de Drentsche Aa nog even aan een paar regenbuitjes blootgesteld. Maar dat was geen probleem, want in het riante hotel De Zeegser Duinen kon men weer lekker opwarmen in sauna en zwembad. En toen men vervolgens ‘s avonds ook nog kon aanschuiven voor het super lekkere live cooking buffet was iedereen de 33 kilometer wandelen van die dag al weer bijna vergeten.

De laatste etappe richting Friesland begon met een stralende zon op onze bolletjes. Men rook de stal en er werd in een stevig tempo via Oudemolen naar de koffie bij café Hingstman in Zeijen gelopen. Verder ging het via het immer gezellige Norg, waar menigeen de verleiding van de uitnodigende terrassen niet kon weerstaan, richting Een. Het mooiste stukje van de route werd bewaard voor het laatst: de historische weg door it Mandefjild waarlangs tussen 1600 – 1900 duizenden Hannekemaaiers ons waren voorgegaan. Halverwege de middag druppelden de eerste Hannekemaaiers binnen voor de hergroepering op het terras bij Dúndelle. Hier werden zij onthaald met een prachtig optreden van de Dúnsjongers. Veel blijde gezichten dat het er weer op zat en tijd voor welverdiende biertjes en bloemen van familie en bekenden! Ook mooi en hartverwarmend dat Willem Dolstra en Ytsje Wilstra onze aankomst kwamen opluisteren. Willem droeg in de feestvreugde spontaan zijn in een Poiesz-tas meegebrachte Hannekemaaiersarchief over aan de Hannekemaaierscommissie Bakkeveen. En toen was het om vijf uur al weer tijd voor de laatste kilometers naar it Pûpekrús.

Hier stond voorzitter Jacob van der Weij voor de laatste maal stil bij de overvallen en vermoorde Hannekemaaier. Elke wandelaar legde ter nagedachtenis aan de ons ontvallen kameraden een roos bij het kruis.

Na deze ceremoniële afsluiting van de 34 kilometer lange etappe, werd het tijd voor de prijzen en een feestelijke afsluiting in café De Brink. De wandelaars ontvingen er, naast het fel begeerde herinneringsblokje, ook nog een mooi boek over de geschiedenis van de arme en immer hard werkende Hannekemaaiers. Moe en voldaan vertrok men, na nog een paar laatste versnaperingen en omhelzingen in het café, richting de  bagagebus van Josien Meulenhoff.

We bedankten onze chauffeurs Gjilbert, Janneke, Jelly, Josien, Mattie en Tiny.

De rolkoffertjes werden voor de laatste keer in ontvangst genomen, terwijl de ooievaars boven onze hoofden klepperden en er een vermoeden van rust over het dorp weerkeerde.

Hannekemaaiers, wij hebben deze tiende tocht weer enorm genoten van jullie inzet en gezelschap. Bedankt voor jullie positieve instelling en uithoudingsvermogen.

Blijf elkaar de komende tijd ontmoeten, blijf bewegen en blijf eindeloos doorwandelen.

 

Hannekemaaierscommissie Bakkeveen

 

Jacob, Josien en Sjirk.

 

Geplaatst in: 2023-gebeurtenissen, Bakkeveen, Hannekemaaiers (wandelevenement)

1 reactie op “Op stap met de Hannekemaaiers van Bakkeveen

  1. Ytsje Wilstra Scherjon zegt:

    hiele moaie foto’s en ek de teksten sprekke my oan tige tank fan Ytsje Wilstra Scherjon

Geef een reactie