Nieuwe natuur en klein wonen in Bakkeveen

Er zijn woningen nodig, ook in Bakkeveen. Tegelijk hebben we hier prachtige, kwetsbare natuur waar we goed op moeten passen. Twee uitdagingen die niet samen lijken te gaan. Of toch wel?
Wat als je juist ruimte maakt voor méér natuur… en woningen plaatst die géén negatieve impact hebben?

Wij maakten een plan: ‘Nieuwe natuur en klein wonen in Bakkeveen’.

In het kort
Op een kaal stuk grond (bijvoorbeeld grasland) brengen we natuur terug door diverse soorten bomen en struiken aan te planten. Grotendeels eetbare soorten, waardoor een voedselbos ontstaat. Daartussen worden kleine woningen, Tiny Houses, geplaatst; duurzaam en milieuvriendelijk gebouwd. De huisjes zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend: er worden geen nieuwe nutsvoorzieningen aangelegd.

Wat levert dat op:

 • een gevarieerd landschap met een grote biodiversiteit
 • kleinschalig wonen voor jong en oud
 • gezonde, lokaal geproduceerde voeding
 • een mooie plek met een sociale functie: grotendeels openbaar toegankelijk
 • door de woonfunctie directe verdiensten voor de grondeigenaar én voor inrichting van het landschap

Er ligt nu een projectplan met een basisontwerp. Uitgangspunt is te starten met ongeveer een hectare grond en 8 huisjes, voor een goede balans tussen wonen en natuur. Dit wordt verder uitgewerkt wanneer de locatie bekend is.

Na diverse gesprekken is de gemeente Opsterland positief: dit project biedt kansen, gezien alle uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur en wonen. We hebben dan ook groen licht om met een concreet voorstel mét een locatie te komen.

Wij doen daarom hierbij een oproep:
Heb je grond beschikbaar dichtbij Bakkeveen en heb je interesse? Neem contact met ons op voor een gesprek over het plan, de uitgangspunten en de mogelijkheden.

Janny Zandberg en Inger van der Wal

Mail naar [email protected] of [email protected]

 

Geplaatst in: Bakkeveen, Oproepen

6 reacties op “Nieuwe natuur en klein wonen in Bakkeveen

 1. Gina zegt:

  Dag,
  Het klinkt als muziek in mijn oren.
  Zijn het huisjes die je kunt huren of mag je ze kopen?
  En kun je je hier voor opgeven of is dit voor de bevolking van Bakkeveen.
  Ik ben benieuwd.
  Hartelijke groet Gina Palstra.
  P.s deze site werkte niet goed, ik zie mijn eigen tekst niet die ik opschrijf!

 2. Inger van der Wal zegt:

  Hallo Gina, leuk dat je geïnteresseerd bent! We kunnen deze vragen op dit moment nog niet beantwoorden. Als we een geschikte locatie hebben, wordt het basisplan verder uitgewerkt. Ook de grondeigenaar en de gemeente zijn daarbij betrokken.

  Wanneer het plaatje helder is, is het tijd om met geïnteresseerde bewoners in gesprek te gaan. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je achter de uitgangspunten van het plan staat en hier je bijdrage aan wilt leveren. Wie op de hoogte gehouden wil worden, kan ons een mail sturen.

 3. S. zegt:

  Ik hoop dat dit wel voor inwoners van Bakkeveen gaat zijn. En niet (wederom) voor de rijke elite uit het westen van het land die er een vakantiehuisje bij willen hebben. Maar juist voor de starters of juist oudere die bijv. kleiner wil gaan wonen

  • Inger van der Wal zegt:

   Dag S., dit project is natuurlijk niet bedoeld voor vakantiewoningen. We willen juist kleinschalige woonruimte creëren voor kleine huishoudens. Zoals inderdaad starters, maar ook doorstromers die kleiner willen wonen, bijvoorbeeld als de kinderen de deur uit zijn. Zij maken daarmee weer plaats voor anderen. Het belangrijkste is dat toekomstige bewoners achter de basisprincipes staan en bereid zijn zich in te zetten voor de omgeving.

Geef een reactie