Ringsteken op de Trekker weer in ere hersteld!

Waskemeer heeft er weer een jaarlijks evenement bij.
Na bijna 10 jaar van afwezigheid is een jaarlijkse traditie weer in ere hersteld. Vorig jaar was het nog even spannend of het door kon gaan door de Corona maatregelingen maar uiteindelijk was het een geslaagde dag met bijna dertig deelnemers. “Een leuk spektakel met al die versierde trekkers, net zoals 10 jaar terug” volgens de organisatie mannen Willem van der Wal en Theo de Jong.

Dit jaar zal het gehouden worden op zaterdag 11 september en het parcours wordt uitgestippeld op de oprit van Fam Zandberg waar alle ruimte is voor een groot parcours op een mooi vlakke harde weg, “men kan aan de achterzijde via de rotonde gewoon weer in de rij aansluiten, de deelnemers en publiek zijn door een greppel en dranghekken goed gescheiden, mooier en veiliger kan het niet”.

Het spel is ooit ontstaan als opvulling van het jaarlijkse “Beer van Waskemeer ”spektakel, waar ze nog een extra middag wilden vullen met een leuk spelelement. Men is toen wezen kijken in Aarlanderveen waar het al jaren werd gedaan en ze waren meteen verkocht, dit moeten we ook in Waskemeer hebben. De kunst van het spel is dat je met een redelijke snelheid van circa 15 tot 20 km/uur bij 2 palen een hangende ring van circa 2 cm doorsnee moet op-steken met een geprepareerde steekstok. Je zit met 2 personen op de trekker een bestuurder en een steker die altijd op de spatscherm aan de linkerzijde zit.

Dat klinkt allemaal vrij gemakkelijk maar door het gewiebel van de trekker en de ring valt het nog niet mee en is het een handigheid geworden die de één gemakkelijker afgaat dan de ander. En een dosis geluk is soms ook de oplossing. Na een aantal steek-ronden worden de beste koppels toegelaten tot de finale en als de uitslag steeds gelijk oploopt worden de ringen vervangen door steeds kleinere exemplaren tot de winnaar overblijft.

Het allerleukste is eigenlijk de versierde trekkers, het werk wat men er aan besteed is werkelijk prachtig om te zien en brengt een geweldige saamhorigheid op gang, waar een klein dorp dan al niet groot in kan zijn.

Afsluitend is er een gezellige nazit in het dorpshuis “ald leger”.

Opgave tot begin september kan nog steeds stuur een email naar [email protected] of kijk op de facebook pagina

Sponsoren:  Loonbedrijf Gebr Kok, Veenstra mechanisatie, Loonbedrijf Veldkamp, Transport bedrijf Alfons Freriks en Vos mechanisatie.

Theo de Jong & Willem van der Wal

 

Geplaatst in: Evenementen

Geef een reactie