Fietsen verboden in Bakkeveense duinen/Mandefjild

Wijziging toegangsregels de Bakkeveense duinen/Mandefjild

Staatsbosbeheer en It Fryske Gea wijzigen de toegangsregels in het natuurgebied de Bakkeveense duinen/Mandefjild. Het gebied ondervindt veel schade door toenemende drukte en recreatief gebruik.

Per 12 juli 2021 zijn de wegen en paden daarom, naast ruiters en bestuurders van motorvoertuigen, ook ontoegankelijk voor fietsers.

Uitsluitend wandelaars (met aangelijnde hond) kunnen het gebied bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. De aanpassingen zijn nodig om de bijzondere (kwetsbare) plant- en diersoorten te beschermen.

Kwetsbaar natuurgebied
Het Natura 2000-gebied de Bakkeveense duinen/Mandefjild is een gevarieerd gebied met bossen, heide, vennen, graslanden en stuifzandterreinen en daarmee een aantrekkelijk leefgebied voor vele bijzondere plant- en diersoorten. De heide is een thuis voor reptielen zoals de levendbarende hagedis en de adder, maar ook voor vlindersoorten zoals het heideblauwtje en het groentje. Op de stuifzandterreinen en duinen is er juist plaats voor vele verschillende (korst)mossen en insecten. Dit kwetsbare gebied staat onder druk en heeft bescherming nodig. Vele plant- en diersoorten hebben het moeilijk door verschillende factoren zoals droogte en verzuring, maar ook door de toenemende drukte en het recreatief gebruik.

Aanpassing bebording
Om dit gebied te beschermen wijzigen Staatsbosbeheer en It Fryske Gea de toegangsregels per 12 juli 2021. De bebording in het gebied wordt hierop aangepast. Tot die tijd wordt de wijziging met tijdelijke bebording in het gebied alvast aangegeven.

Persbericht van Fryske Gea en Staatsbosbeheer (dd 22 juni 2021).

Artikel Omrop Fryslan met daarin interview met districtshoofd Fryske Gea Michel Krol.

https://www.omropfryslan.nl/nijs/1068389-natuergebiet-mandefjild-tenei-net-mear-tagonklik-foar-fytsers

 

 

Geplaatst in: Staatsbosbeheer, t Fryske Gea

6 reacties op “Fietsen verboden in Bakkeveense duinen/Mandefjild

 1. Sandi zegt:

  Zorg dan ook dat iedereen zijn zakjes hondestront meeneemt… en die volle zakjes niet ergens in de bosjes dumpt.. of zijn masker. Dat zie ik als fietser met grote regelmaat, jammer ik fiets er juist graag!

 2. D.R. zegt:

  Mag je als invalide nog wel met je schootmobiel of speciale fiets op het rolstoelpad rijden?

 3. S>W. Van Knobelsdorff zegt:

  Wat is een schootmobiel…Gewoon doen.. als de paden toegaanbaar zijn,

 4. D.R. zegt:

  sorry typefoutje….’t is natuurlijk Scootmobiel

 5. Adj zegt:

  Achteraf een koe in de kont kijken,had als Fryske Gea maar eerder en vaker gehandhaafd/geacteerd op de toenemende drukte(en de aanwezige vuilnisbakken eerder laten legen)en de mensen aanspreken op hun gedrag,dan kan iedereen met respect voor dit mooie stuk natuur en elkaar hiervan gebruik maken.
  Maar helaas……..

 6. Tineke Volkers zegt:

  Het valt soms een beetje mee.
  Hierbij deel van mijn correspondente met het Fryske Gea
  Beste mevrouw,
  De honden mogen nog steeds vrij lopen op de zandvlakte. Alleen per 12 juli mogen er geen fietsers meer in het terrein komen en op de wandelpaden moeten de honden aangelijnd. U kunt gerust met uw honden naar de zandvlakte op 12, 13 en 14 juli.
  Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
  Met vriendelijke groet,
  Secretariaat It Fryske Gea

Geef een reactie