TIP-kiosk officieel geopend

Donderdag 6 augustus is de nieuwe TIP-kiosk bij Dundelle/zwembad officieel geopend.
Sinds 2004 was de kiosk gevestigd in een deel van het Koetshuis naast de Slotplaats (en daarvoor Rabobank, Bijekoer en privé personen (woningen)). Vanaf juli 2020 dus aan de TOP-lokatie in Bakkeveen. Hier is veel parkeerruimte en komen vele malen meer potentiële bezoekers dan op de vorige locatie.

[Hieronder grotendeels uit de Sa! van 12 augustus]
“Onze eerste gang is altijd naar het VVV.” Tonny en Miny Huis in ’t Veld uit Epe stonden donderdagochtend echter voor een dichte deur van het Toeristisch Informatiepunt (TIP) in Bakkeveen. ’s Middags waren ze stomtoevallig de eerste gebruikers van de nagelnieuwe locatie bij Dúndelle aan de Mjumsterwei.

Nog voordat wethouder Anko Postma het lint van de nieuwe TIP-kiosk doorknipt, reikt hij al de beleef- en fietskaart uit aan het echtpaar. De kiosk is verhuisd van het koetshuis bij de Slotplaats naar een mooie zichtlocatie bij Dúndelle. De verhuizing was noodzakelijk omdat het koetshuis van Natuurmonumenten een andere bestemming krijgt. “We hadden graag een plek gekregen onder de klimtoren, de ingang naar de duinen”, memoreert Jouke Bouius van TIP. Samen met gemeente Opsterland is gekozen voor verbouw van een bestaande ruimte bij de ingang van het zwembad.

Postma: “De nieuwe kiosk staat nu op een toplocatie en is bedoeld als recreatieve impuls, Bakkeveen is een centrum van toerisme. Meer dan tien campings in de omgeving, groepsaccommodaties, verse boerderijproducten, bessentuin, conferentiecentrum en een ideale schoolreislocatie. Voor Noord Nederland is Bakkeveen superbelangrijk, zeker in deze tijd met corona wat leidt tot heel veel meer mensen in het noorden.”

TIP zorgde zelf voor een up-to-date inrichting. Op 10 juli ging de kiosk al open, het blijkt nu al een successtory. “Het is hier beduidend drukker zien we in de weekstaten. Bij het koetshuis kwamen dagelijks zo’n twintig auto’s, hier wel tweehonderd. En op de nieuwe locatie komt ook ander publiek: veel gezinnen en heel divers”, stelt Bouius vast. De kiosk wordt bemensd door zestien vrijwilligers.

“Toen in 2015 het topterrein hier bij Dúndelle voltooid was, was het tijd om TIP naar een toplocatie te verhuizen.” TIP is niet alleen voor Bakkeveen en omgeving benadrukt Plaatselijk Belang-voorzitter Jannie Tjassing. “Het bedoeld voor de drie provinciën. Onze wens is dat er niet alleen een lijntje loopt naar Friesland maar ook lijntjes gaan naar Groningen en Drenthe, daar valt nog veel te halen.”

De voorganger van TIP, VVV-Bakkeveen, werd in 1938 opgericht. De VVV faciliteerde overnachtingen, zelf met een eigen camping, plaatste bankjes, maakte wandelpaden en organiseerde activiteiten. Toen in de jaren tachtig de eisen voor VVV’s strenger werden, splitste de afdeling Bakkeveen op in twee takken: activiteiten en informatie. De informatietak werd TIP en daarnaast de activiteitenwerkgroep VVA die onder andere de kerstwandeling en avondvierdaagse organiseert. Jan van Dalen van (ex)-VVA: “sinds 2018 binne we we under 1 bestjuur; we bin no drok dwaande mei yntegraasje, it is in moaie synergie.”

De zestien kiosk-vrijwilligers van TIP kregen ter gelegenheid van de officiële opening een presentje van de gemeente: een mand vol krijtbekers, thee en lekkers. Postma: “Zonder vrijwilligers kunnen we geen gemeenschap of gemeente zijn. Met heel veel vrijwilligers is hier een prachtig resultaat neergezet. Een echt teken van mienskipszin en daadkracht. Namens het college van harte gefeliciteerd.”

www.bakkeveen.nl/tip

Geplaatst in: TIP-Bakkeveen

Geef een reactie