Doede Okkema wint cartoonprijs

(deels uit LC van 4 juli 2020)

Tekenaar met Friese roots wint Belgische prijs

UDEN Fries om utens en cartoonist Doede Okkema uit Uden heeft De Gouden Hoed gewonnen. Een Belgische prijs voor cartoonisten.

Okkema – getogen in Bakkeveen – deed mee aan de wedstrijd van het 59ste Cartoonfestival in Knokke-Heist. “Er hadden 3800 cartoonisten uit de hele wereld werk ingezonden’’, zegt hij. Okkema heeft 5000 euro gewonnen “en eeuwige roem’’. Een van de juryleden was de Belgische cartoonist Lectrr, een grote in zijn land. ,,Dat die mijn werk heeft beoordeeld, dat is heel erg tof.’’ Het Cartoonfestival is een van de grotere in de wereld en trekt gemiddeld 100.000 bezoekers.

De 38-jarige cartoonist verdient zijn brood niet met tekenen. Hij werkt vier dagen in de week als projectleider bij een groot bedrijf in Boxmeer. Het is ook niet zijn ambitie om er volledig zijn werk van te maken. “Het is een mooie verdeling zo. Ik kan een dag in de week met mijn hobby geld verdienen.’’ Hij maakt veel cartoons voor bedrijven. Een van de opdrachtgevers is het Friesland College in Leeuwarden.

De tekenaar haalt de inspiratie voor zijn strips onder meer uit gesprekken die hij opvangt op het werk of in winkels. Hij is er vrijwel dagelijks mee bezig. “De cartoons zijn nooit politiek. Ik hou van goede grappen’’, zegt hij. Recent heeft Okkema een boekje samengesteld met eigen werk. Antwoord D.) Geen Mening, heet het. “Ik had eindelijk genoeg tekeningen om dat te doen.’’

Doede:
Ik heb op 29 februari in eigen beheer mijn eerste cartoonbundel uitgebracht, getiteld ‘Antwoord D.) Geen mening’. Een boekje met een verzameling van meer dan 50 van mijn grappigste en beste cartoons van de afgelopen jaren. De meeste cartoons zijn via social media te zien geweest. Een deel is ook gepubliceerd in de lokale ‘mooi Uden krant’ waar ik een jaar lang een wekelijkse cartoon voor heb gemaakt.

Een aantal van de Cartoons zijn geselecteerd voor expositie bij internationale wedstrijden.

Hiervan is afgelopen dinsdag één bekroond met de internationale ‘gouden hoed’ cartoonprijs.

Het boek is vooral gemaakt om te lachen. Ik ga vooral voor grappen, maar je zult heel af en toe ook stiekem een serieus thema voorbij zien komen.

Het boek is te bestellen voor slechts €12,50 via https://www.antwoord-d.nl/shop/ !

Geplaatst in: Opmerkelijk

Geef een reactie