Het zal de wandelaars al wel opgevallen zijn: It Fryske Gea werkt aan de aanpassing van afrasteringen en wandelpaden in de “Bakkeveenster Duinen”.
Met name de rode route wordt aangepast dit voorjaar (2020) aangepast.
In zijn algemeenheid worden de graasgebieden voor de schapen kleiner: de schapen gaan niet meer grazen in de bossen en bosschages. Dat betekent dat de ondergroei daar zal verbeteren en dat de heide juist meer zal worden begraasd. Vervolgens worden de paden zoveel mogelijk buiten de afrastering aangebracht, zodat er een echte barrière ontstaat tussen honden en schapen. Op de heide van Allardsoog is dit concept ook al deels doorgevoerd.
De route over de trapheuvel komt in zoverre te vervallen dat het pad wordt omgelegd naar de bosrand. Volgens de beheerder wordt het uitzicht echt niet slechter ….
Ook een deel van het wandelpad nabij It Kroese Beamke wordt omgelegd. Zie onderstaande tekening. De blauwe route door de heide (achter de Harmsdobbe) was begin vorig jaar al weggehaald; dit omdat mensen en honden hierdoor vaak dwars door de heide liepen (het pad niet meer volgden).
Een deel van het terrein staat door de overvloedige regenval van de laatste weken nog blank; hierdoor zijn de werkzaamheden nog wat vertraagd. Zodra het terrein weer begaanbaar is, worden de werkzaamheden voltooid.
Het idee is dat net buiten de afrastering nabij de Nije Drintsewei een pad komt speciaal voor honden en fietsers (mogelijk deze herfst).

Schematisch overzicht van nieuwe en vervallen paden en de nieuwe afrasteringen

Hek en nieuwe afrastering bij verlaten rolstoelpad en ingang naar heide gebied achter de Harmsdobbe.

Rechtdoor zou mogelijk nieuwe pad komen langs de Nije Drintsewei. Hier iets rechtsaf is pad naar kampeerboerderij De Harmsdobbe.

Nieuw hekje in pad langs de heide.

De trapheuvel: binnenkort geen wandelroute meer…..

Helemaal links de Nije Drintsewei. Hier komt mogelijk een wandelroute.

Binnenkort loopt het pad rechtdoor een gaat het deel met de bocht naar links afgesloten worden.

Het nieuwe pad loopt dan al slingerend naar de bosrand

Het nieuwe pad eindigt waar de rode en groene route uitelkaar gaan lopen.

Ten opzichte van de vorige foto 180 gedraaid: dit deel van d erode route staat momenteel onder water. Links hiervan komt een afrastering (en een doorgang voor de schapen).

Bankje aan rolstoelpad is gesneuveld door omgewaaide bomen bij recente harde wind. Bankje wordt binnenkort gerepareerd.
Jammer dat mensen de ergste beesten in de natuur zijn en dat zulke aanpassingen nodig zijn
Geachte heer van Dalen; van meneer Krol van it Fryske Gea heb ik gehoord dat je niet meer met je (dus ook niet met een aangelijnde) hond binnen dat nieuwe gebied mag komen; gaat dat straks ook gelden voor het door jou genoemde heide gebied bij Allardsoog ?
Meneer Jos, je doelt op o.a. de “Holle Weg”? Ik zou het niet weten. Moet je bij It Fryske Gea informeren.
Beste meneer Jan, ik ging er van uit dat jij je stukje had geschreven ter informatie van inwoners van Bakkeveen die zich afvragen wat de bedoeling is van de nieuwe afrastering in de duinen en je daarvoor informatie bij het It Fryske gea ingewonnen had.
Voor zover ik weet word dit een verboden gebied voor iedereen met een hond. Als dat ook voor de heide van Allardsoog geld dan word wandelgebied voor mij en mijn hond een stuk kleiner.
Dat hoeft voor mij niet zo nodig en vandaar mijn vraag aan jouw n.a.v. je stukje.
Ik ga er van uit dat het It Fryske Gea snel gaat reageren op het verzoek van het P.B. om informatie voor de inwoners van Bakkeveen en hoop dat dan blijkt ik me voor niets ongerust maak en dat alles bij het oude blijft voor wandelaars met een hond in de bossen van Bakkeveen.
Ga maar ergens anders wandelen met dat hondje, waarom speciaal in het bos.Overal hondenpoep, loslopende honden en ATB fietsers die dwars door de heidevelden fietsen en diepe moddersporen op de wandelpaden achterlaten …..
De recreatiedruk op de natuurgebieden is veel te groot geworden….
Om natuur, natuur te laten blijven, is een stuk rust nodig.
Jammer dat er steeds strengere maatregelen nodig zijn, om die rust nog enigzins te garanderen.