Glasvezel: eindelijk (update 1) ….

Het is bijna zover. Als er meer dan 60% van het buitengebied meedoet, dan is er in de zomer van volgend jaar supersnel internet beschikbaar. Nu loopt het buitengebied v.w.b. internetsnelheden nog flink achter bij de dorpskernen. Dat kan over 9 maanden omgekeerd zijn.

Op basis van een provinciaal initiatief gaat KabelNoord in heel Friesland in de buitengebieden glasvezel aanleggen. Opsterland, met  daarin Bakkeveen, is begin 2019 aan de beurt om met de aanleg te starten.

Alle woningen die in aanmerking komen hebben half september bericht gehad van gemeente Opsterland (en daarna nog een keer van Kabelnoord.). Geen brief ontvangen? Dan sta je niet op de lijst van de Provincie Friesland en kun je niet meedoen. Reclameer bij Kabelnoord: klik hier.

Nu is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen meedoen, want dan dalen de kosten per aansluiting. 60% is het minimum, maar hoe meer hoe beter. En wil je later instappen: dan kost dat natuurlijk veel meer (€ 5000,– tot € 8000,– aldus de woordvoerder tijdens de bijeenkomsten) …. en is dus niet handig; niet voor jezelf, maar ook niet voor de andere bewoners.

Denk je: ik heb geen snel internet nodig? Het zal mijn tijd wel duren?

 • De behoefte aan internetcapaciteit neemt toe, steeds meer zaken regel je via de computer thuis. Dat wil allemaal niet meer door het koperdraadje van KPN.
 • Weg met de schotel
  Schotel voor TV kun je afschaffen (bespaart bij goedkoopste pakket ruim € 20,– per maand). Daartegen over kun je kiezen uit vele pakketten voor TV via glasvezel (vanaf € 10,– per maand)
 • Snelheid
  • Uiteindelijk betaal je in totaal iets meer dan bij KPN pakketten, maar je snelheid is (bij goedkoopste pakket) minimaal 6x zo hoog voor downloaden. Later kun je voor een extra tientje 30x zo snel.
  • Nog belangrijker: je uploadsnelheid. Die is via de koperdraad van KPN heel erg laag (max ca 2 Mbit). Die wordt bij het goedkoopste abonnement ook 100 Mbit. Deze snelheid is van belang voor videogesprekken (bijv met medici, ziekenhuis), goede (!) bewakingsbeelden van je woning, maken van automatische backup’s in de cloud, etc.
   Dit is praktisch gezien niet mogelijk met je huidige verbinding.
 • KPN-compleet pakket.
  Heb je momenteel een KPN-compleetpakket dan krijg je o.a. korting op je mobiele telefoon abonnement van € 5,– per maand. Dit verlies je bij glasvezel, want KPN is daar (nog) geen provider. Maar er zijn via dochterbedrijven van KPN mobiele abonnementen verkrijgbaar die goedkoper zijn dan het relatief dure abonnement van KPN. Hetzelfde KPN-netwerk voor minder geld ! Dus dat hoeft ook geen financiële belemmering te zijn.
 • Toekomstvisie
  Denk je zeker te weten dat je zelf geen sneller internet nodig hebt? Denk dan aan de volgende bewoners van je huis. Zonder snel internet kun je straks niet meer goed leven. Wie wil in een huis wonen zonder goede verbinding met de buitenwereld. Sommigen kunnen de aanleg van waterleiding, elektriciteit, gas en riool nog wel herinneren: als zat je daar misschien niet om te springen, je kunt er niet meer zonder.
 • Email aanpassen
  Emailadressen: gebruik een adres wat onafhankelijk is van de provider. Dus maak een gmail, hotmail, outlook.com of dergelijk adres aan. Dan kun je gemakkelijk switchen van provider zonder emailadres aan te hoeven passen. De @kabelnoordadressen krijg je wel, maar daar hoef je niets mee te doen.
 • Welke provider?
  Het netwerk van Kabelnoord is een open netwerk. Er wordt momenteel gewerkt aan afspraken met meerdere providers over het netwerk. Daar kun je het eerste jaar niet gebruik van maken, daarna wel. Ook een contractvorm meteen mobiele provider (voor een nog goedkoper alles-in-1 pakket) is in de maak, aldus Kabelnoord desgevraagd.
 • Solidariteit
  Iedereen doet mee: om het platteland leefbaar te houden en leegstand te voorkomen. Bespreek het met je buren !

Voor 19 november aanmelden: klik hier.

In Bakkeveen heeft op 11 oktober nog maar 8% van de “witte” adressen zich aangemeld, terwijl andere dorpen dat al behoorlijk meer is (gemiddeld 15%)…..  

Dit artikel
Aanvullingen, vragen, adviezen omtrent keuzes etc.  Mail naar [email protected] of reageer (met je volledige naam en emailadres !).  Dit artikel zal worden aangepast en/of aangevuld met de ontvangen informatie.

Jan van Dalen, bewoner buitengebied Bakkeveen

Geplaatst in: 2018-gebeurtenissen

9 reacties op “Glasvezel: eindelijk (update 1) ….

 1. Yko zegt:

  Hallo Jan,

  Zoals ik het in de FAQ op Kabelnoord lees is aansluiting in deze fase enkel beschikbaar voor bewoners die geen internet van 30Mbit of meer kunnen krijgen momenteel. Simpel gezegd voor Bakkeveen: kun je geen Ziggo aansluiting krijgen dan kun je bij Kabelnoord terecht. Dat geldt in Bakkeveen in ieder geval niet voor iedereen in de bebouwde kom. Weet jij hoe je dan alsnog glasvezel kunt aanvragen?

  • JanvD zegt:

   De provincie heeft de adressen geselecteerd waarvan men denkt dat er geen snel internet door een commerciele partij zal worden geleverd. Bij de FAQ’s op http://www.glasvezelvankabelnoord.nl staat bij “Mijn adres staat niet op de adressenlijst van de provincie, wat nu?” wat je dan moet doen. Let op de aansluiting is niet voor bedrijven. Maar vanuit het woonhuis kun je natuurlijk ook het bedrijf mee laten liften. Aan welk adres in Bakkeveen denk je dan wat buiten de boot valt? Jan van Dalen

   • Yko zegt:

    Best veel adressen. Zeg maar alles binnen de bebouwde kom. Daar is Ziggo leverbaar en dus ook een >30Mbit aansluiting. Dan val je binnen de definitie ‘snel internet’. Woon je buiten de bebouwde kom dan komt er een punt waar je geen kabel-tv meer hebt en overgeleverd bent aan alternatieven zoals schotel of digitenne. Hier haalt de KPN lijn 4-8Mbit max. Dat is denk ook de doelgroep voor de opgestelde adressenlijst.

 2. JanvD zegt:

  Er is een vraag of je ook een provider als KPN of Ziggo kunt kiezen via de aansluiting van Kabelnoord. Reactie: Het eerste jaar zeker niet. Daarna wel, maar het is onduidelijk welke provider voor welk tarief diensten aan zal bieden. Persoonlijk denk ik dat KPN en Ziggo het niet doen (ook gelet op de ervaringen in het Mandefjild). Dit is 1 van de vragen die we naar Kabelnoord hebben gezonden. Overigens is Kabelnoord niet een echte commerciele aanbieder, omdat gemeenten de eigenaar zijn (en wellicht Opsterland ook in de toekomst). Dus misbruik maken van gedwongen winkelnering schat ik als erg laag in. Jan van Dalen

 3. Ben zegt:

  Wat ik mis is wat voor snelheid je nodig hebt bij toepassingen: tv+mailen+bellen
  Bellen >4Mb/s dig TV kijken >16-24 Mb/s en vooral dat de mensen thuis hun internetsnelheid zelf moeten testen!!! (Bij ons thuis is dat slechts 16Mb/s Dus dit is al gauw te laag!!!!
  (op kabelnoord staat wel hoe je zelf je internetsnelheid kunt testen.

  Iedereen moet zich in het buitengebied aansluiten (ook nog goed voor een eventuele verkoop van je woning)

  Dit is uw kans!!!!!!!

 4. Marion zegt:

  Vandaag heb ook ik me aangemeld. Hebben we de 60% al gehaald? Wees er snel bij, want de deadline is 19 november en dat is al heel snel!!

 5. Jan van Dalen zegt:

  Marion, heel goed. Heb je je buren ook gevraagd? We zijn op ca 50%. Eigenlijk moet iedereen meedoen, maar nog niet iedereen ziet het belang ervan in (voor zichzelf of toekomstige bewoner). Voor in totaal € 710.– kun je een jaar proberen en dan eventueel weer opzeggen, maar dan ligt de glasvezel van centrale tot in de meterkast maar vast klaar voor de toekomst.

Geef een reactie