Dúndelle bestaat 50 jaar !

[uit Sa! van 20 juni] Sa24.nl

Met een beetje geluk en de juiste zorg gaat wat waardevol is lang mee. Zwembad Dúndelle kende in de loop van zijn bestaan vele beheersvormen, maar ligt er vandaag de dag fraaier bij dan ooit. Deze zomer viert het opgeknapte bad zijn 50-jarig jubileum met een reeks van festiviteiten.

“De architect moet destijds bij het ontwerpen een schip voor ogen hebben gehad.” Dat kan volgens exploitanten Engel Nijholt en Andries Nijboer bijna niet anders. Natuurlijk helpen de drie typische ‘patrijspoorten’ van het duikbad aan dat idee, maar ook het langgerekte middenstuk dat oploopt naar de ‘boeg’ van het uitkijkplateau. Wel jammer dat de betonnen tribune in het midden door verzakking is vervangen door een graswal, vindt Engel. “De tribune versterkte het beeld van een schip nog eens extra.” Bij de renovatie van afgelopen jaar – met nieuwe tegelvloeren in de baden en de markante loopbrug voor verbeterd toezicht – zag ze erop toe dat de ‘hoge schoorsteen’ van de technische ruimte weer in originele staat terugkwam. “Oudere toeristen zeggen vaak: zo’n mooi bad hadden wij vroeger ook.”

Kleuterbad

Dúndelle is het bad van Engel. Als klein meisje leerde ze er zwemmen, net na de opening in 1968. Ze haalde er haar diploma’s en stond al als vijftienjarige zelf langs de rand om instructie te geven. Op en af bleef ze verbonden aan het openluchtbad, helemaal toen ze in 2003 met echtgenoot Andries de exploitatie op zich nam. “De gemeente is eigenaar en zorgt voor het groot onderhoud. Wij betalen huur”, aldus Andries. Momenteel overleggen ze over een nieuwe tienjarige verbintenis. “We hebben nog een paar wensen, onder andere de verbetering van het kleuterbad. Maar het is nog te pril om daar al wat over te zeggen.”

Zonovergoten

In de loop van de afgelopen halve eeuw groeide Dúndelle uit tot veel meer dan zwembad alleen. In de jaren negentig verrees naast de entree het dorpshuis, later uitgebreid met het café-restaurant. En Andries en Engel zorgden dat de midgetgolfbaan weer terugkwam. “Maar we zaten altijd wat verscholen achter de rommelige indeling van het plein. Met de recente herinrichting is de toegankelijkheid stukken beter. Dat merken we zeker in de horeca.” Zelf bieden ze allerlei arrangementen aan, samen met de drie grote campings in het dorp, de kampeerboerderijen en de buren van Outdoor Bakkeveen.

’s Zomers is het zeven dagen per week doorpakken, aldus Engel. “De dag begint met lesgeven en eindigt ’s avonds met het sluiten van de bar. Je moet in dit werk flexibel zijn. We wisselen elkaar af om zo nu en dan een uurtje rust te pakken. En we staan er natuurlijk niet alleen voor.” De zonovergoten start van dit jubileumjaar kon niet beter, vertelt Andries: “Het bad ging half april al open, we zitten al over de 10.000 bezoekers. Dat hebben we nog niet eerder beleefd.”

Schoolzwemmen voor 1 euro

Dúndelle biedt uit eigen beweging schoolzwemlessen aan sinds de gemeente daar in 2014 mee stopte. Het schoolpakket bestaat uit tien flexibel in te delen lessen. Kosten: 1 euro per leerling per les. Ondanks de verwaarloosbare bijdrage gebruiken nog maar drie basisscholen uit de buurt dit aanbod. “Voor de anderen blijkt vervoer telkens het struikelblok”, aldus Engel Nijholt. Een gemiste kans, vindt de zweminstructrice. “Tien lessen is onvoldoende om te leren zwemmen, maar je maakt ze wel vertrouwd met de beginselen en met buitenwater.” Dat is niet alleen belangrijk voor asielkinderen. Engel kent veel meer kinderen die nooit in een zwembad komen, laat staan dat ze in de openlucht zwemmen. Anderen hebben misschien op hun vierde of vijfde een diploma gehaald, maar daarna geen meter meer gezwommen. “Zwemmen moet je onderhouden. En kinderen moeten niet schrikken van natuurtemperatuur. Ik hoop dat scholen en ouders het vervoer toch voor elkaar kunnen krijgen.”

Geplaatst in: Dundelle, Zwembad

Geef een reactie