Alternatieve snoeiwijze op de Slotplaats

Op de Slotplaats in Bakkeveen past Natuurmonumenten een alternatieve manier van snoeien toe: fracture pruning.

Fracture pruning is een snoeitechniek om bomen in te nemen, waarbij de takken bewust af mogen scheuren en grotere afgescheurde stompen blijven behouden.

De techniek wordt toegepast om bomen in te nemen zodat deze veilig naast het wandelpad kunnen blijven staan. Dode bomen langs het wandelpad die een mogelijk risico langs het pad vormen zijn met de kraan omgeduwd, om zo een natuurlijk mogelijk effect te creëren. Dit wordt ook wel windworp genoemd. Een bijkomend voordeel is dat de ruwe wonden grote ecologische meerwaarde hebben.

Alle echt oude bomen zijn in min of meerdere mate hol. Juist aan deze holten is een enorm tekort in de Nederlandse natuur. Nadat een boom zijn grootste omvang heeft bereikt, komt de boom in een fase van ouderdom of aftakeling. De boom krijgt steeds meer last van aantastingen en mechanische verzwakkingen. Een vaak gezien gevolg is dat de boom hol wordt en de kroon kleiner. Moeder Natuur helpt het proces van het reduceren van de kroon; door wind en zwaartekracht breken (grotere) takken af. Met fracture pruning is het de bedoeling om de helpende hand van Moeder Natuur zoveel mogelijk na te bootsen. Natuurmonumenten heeft er voor gekozen deze techniek toe te passen om ecologisch interessanter en meer doodhout te creëren op de Slotplaats.

Hieronder 2 voorbeelden:

Geplaatst in: Natuurmonumenten, Slotplaats

Geef een reactie