Uitkijktoren wordt klimtoren

Uit de LC van 27 oktober 2017

Uitkijkpunt Bakkeveen wordt klimtoren

De uitkijktoren in Bakkeveen wordt een klimtoren. Maar hij blijft open voor bezoekers die van het uitzicht willen genieten, belooft de nieuwe eigenaar.

PAULINE VAN KEMPEN
WIEBEREN ELVERDINK

Het gaat nu echt gebeuren: aan de voorzijde van de Belvédère van Bakkeveen komt een klimwand met grepen en touwen voor het abseilen. Outdoor Bakkeveen is vanaf volgende maand de nieuwe eigenaar en heeft ingrijpende verbouwingsplannen. Het uit 2005 daterende object past uitstekend in de formule van het recreatiebedrijf, dat dit voorjaar naar het terrein naast zwembad Dúndelle verhuisde. Daar kan jong en oud zich uitleven op de hindernisbaan, met boogschieten en met lasergamen.

Twee jaar geleden al polste de gemeente Opsterland eigenaren Johan en Greetje Scholte van Outdoor Bakkeveen. Opsterland zat in haar maag met de jaarlijks terugkerende onderhoudskosten van de stalen constructie en zette die in de etalage. ,,Je hebt het toch al gauw over een paar duizend euro per jaar’’, vertelt wethouder Rob Jonkman. ,,Je moet je als gemeente afvragen: is er geen ondernemer die zoiets beter kan? Het beheren van een toren is niet bepaald onze core business.’’

Toch besloot Opsterland twaalf jaar geleden tot de bouw van het uitzichtpunt aan de bosrand, het toeristisch hart van de gemeente. Jonkman: ,,Het voegde iets toe aan Bakkeveen. Buiten de gemeente was de kans klein dat iemand anders het er destijds had neergezet.’’ Toen jaren later de financiële positie van de gemeente tot snoeien
noopte, veranderde de houding ten opzichte van de toren. Voor het symbolische bedrag van 1 euro gaat de toren nu van de hand, stelt Jonkman. ,,Voor de gemeente is het vooral een besparing.’’

Nu moeten de plannen nog goedgekeurd worden door de provincie, vertelt Greetje Scholte. ,,Maar de verkoop gaat in elk geval door. De afspraak met de notaris is gemaakt.’’ Onderhandeld is er vooral over de veiligheidsmaatregelen die noodzakelijk waren. In de aanpak van het terrein rond Dúndelle heeft de gemeente het afgelopen jaar daarom gelijk de entree en de trappen van bielzen vervangen door beton. De verbouwing van de toren laat nog wel even op zich wachten, verwacht
Greetje Scholte. ,,Wij willen de mensen er bij betrekken. Ik hoop volgende winter, zodat we in het seizoen daarna echt los kunnen met de klimtoren.’’

In de tussentijd ondergaat de Belvédère alvast een metamorfose. De Scholtes willen er een ‘beleeftoren’ van maken, met op elke verdieping informatie en spelletjes die de bezoekers iets leren over de flora en vooral fauna op die hoogte. Ook als de klimwand klaar is, blijft de toren toegankelijk voor toeristen. Scholte: ,,Het belangrijkste argument voor ons is dat dit mooie object niet weg moet uit Bakkeveen. Dat is zonde. En wij hebben de expertise in huis om er iets van te maken.’’

Geplaatst in: Survival, Zien en doen

Geef een reactie