Struintocht en/of wandeling over de heide

Zomeravond wandeling
Het Mandefjild bij Bakkeveen is een groot wandelgebied met bos, water en heide, maar staat vooral bekend om haar zandverstuiving. Op dinsdag 1 augustus van 19.00 tot 21.00 uur organiseert It Fryske Gea hier een wandelexcursie bij avond. De rust keert terug in het gebied en natuurgidsen Jan Falkena en/of Arjen de Boer vertellen over het begrazingsbeheer en de bijzondere planten en dieren die hier leven. Ook grazen er Drentse heideschapen en Exmoorpony’s! Geïnteresseerden kunnen zich tot maandag 31 juli voor 15.00 uur opgeven via www.itfryskegea.nl of 0512 – 38 14 48 (zolang er plek is). Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2, -).

Jeugd Struintocht
Op vrijdag 4 augustus van 19.00 tot 21.00 uur organiseert It Fryske Gea hier een struintocht speciaal voor de jeugd. ’s Avonds keert de rust terug in het gebied en neemt een ervaren natuurgids jou mee op pad voor een avontuurlijke struintocht over de hei. Best spannend om ’s avonds de natuur te ervaren en Drentse heideschapen en Exmoorpony’s tegen te komen! Ga jij mee? Meld je uiterlijk donderdag 3 augustus voor 15.00 uur aan 0511 – 53 96 18 (zolang er plek is). Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,-

Zandverstuiving, klimbomen en Drentse heideschapen
De zandverstuiving in het bos blijft een mysterieuze verschijning. Op het open heidelandschap groeien hier en daar vrijstaande berken en grove dennen. Die laatste staan bekend als mooie klimbomen voor de kinderen. De heide wordt onderhouden door grazende Drentse heideschapen die aan de rand van het terrein een eigen schaapskooi hebben om de nacht door te brengen. De schapen krijgen bij het beheren van het gebied hulp van Exmoorpony’s. De grote grazers helpen It Fryske Gea bij het beheer en zorgen ervoor dat de heide niet verdwijnt door gras en jonge bomen te begrazen. Zo krijgt de heide de kans om elk jaar weer haar kleurenpracht te laten zien.

Geplaatst in: t Fryske Gea

Geef een reactie