Avondwandeling heide Mandefjild

Avondwandeling op de Heide door het Mandefjild bij Bakkeveen

Het Mandefjild bij Bakkeveen is een groot wandelgebied met bos, water en heide, maar staat vooral bekend om haar zandverstuiving. Op vrijdagavond 16 juni van 19.00 tot 21.00 uur organiseert It Fryske Gea hier een wandelexcursie bij avond. De rust keert terug in het gebied en de gids vertelt over het begrazingsbeheer, bijzondere planten en de slaapplaatsen van de nachtdieren die op het Mandefjild leven. Ook grazen er Drentse heideschapen, Exmoorpony’s en reeën!

Geïnteresseerden kunnen zich tot donderdag 15 juni voor 15.00 uur opgeven voor deze wandelexcursie via www.itfryskegea.nl of 0512 – 38 14 48. Opgave is verplicht i.v.m. een beperkt aantal plekken. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2, -).

Zandverstuiving, klimbomen en Drentse heideschapen
De zandverstuiving in het bos blijft een mysterieuze verschijning. Op het open heidelandschap groeien hier en daar vrijstaande berken en grove dennen. Die laatste staan bekend als mooie klimbomen voor de kinderen. De heide wordt onderhouden door grazende Drentse heideschapen die aan de rand van het terrein een eigen schaapskooi hebben om de nacht door te brengen. De schapen krijgen bij het beheren van het gebied hulp van Exmoorpony’s. De grote grazers helpen It Fryske Gea bij het beheer en zorgen ervoor dat de heide niet verdwijnt door gras en jonge bomen te begrazen. Zo krijgt de heide de kans om elk jaar weer haar kleurenpracht te laten zien.

Geplaatst in: t Fryske Gea

Geef een reactie