Zonnebloem boottocht: impressie

Woensdag 19 april was  weer een drukke dag voor onze vrijwilligers. Zij brachten met auto’s onze deelnemers naar de opstapplaatsen Ureterp,  Bakkeveen en  Wijnjewoude, waar de bussen gereed stonden voor vertrek naar de “Nirvana” die vaarklaar lag aan de Loswal in Drachten. Aan boord zorgden 11  vrijwilligers, waaronder 2 verpleegkundigen dat het  onze gasten aan niets ontbrak.

Tijdens de verstrekking van koffie met gebak, hield onze voorzitter Albert de Vries een openingstoespraak.  Vanaf de Loswal in Drachten voer de  “Nirvana” op deze koude maar zonnige dag, richting de Veenhoop en Eernewoude. Men kon zien dat het nog vroeg in het seizoen was, bij de meeste vakantiehuisjes was  de vlag nog niet gehesen, een gehesen vlag betekent dat men aanwezig is in het huisje.

De salonboot voer verder langs restaurant Trijehûs , het restaurant gelegen op een eilandje in het prinses Margrietkanaal . Het was tot 7 april  een herkenningspunt op het Friese water maar is op die dag door een uitslaande brand volledig verwoest. Het is alleen bereikbaar per boot of met de watertaxi die vanuit de Hellingshaven uit Grou vertrekt.

Het is net of een ongeluk nooit alleen komt, want, varend over  de Pikmar zien we een drijvend paviljoen voor het Theehûs liggen. Op 26 februari  is ook dit restaurant afgebrand. Het drijvende paviljoen is bedoeld om de eigenaars, hun personeel en natuurlijk hun gasten de zomer door te helpen. Doel is dat er in 2018 een nieuw Theehuis staat op de plek van het oude….

Via Ald Skou voeren we naar Terherne, het dorp dat ligt tussen het Sneekermeer en de Goëngarijpster-, Terkaplester- en Terhornsterpoelen. Het dorp Terherne telt ongeveer 800 vaste inwoners, maar heeft in de zomer dankzij de aanwezigheid van de vele recreatiewoningen een groter bevolkingsaantal (ca 6000). Tot 1857 bleef Terherne een eiland. Toen werd een grindweg aangelegd vanaf Meskenwier en Akkrum. Vanaf 1908 is er ook een permanente verbinding naar Joure over het Heerenzijl (brug). Na een rondje Sneekermeer zetten we weer koers richting Drachten.

Het was opmerkelijk gezellig op de terugweg, misschien dankzij de gewonnen prijsjes van de verloting of waren het genuttigde advocaatjes met slagroom. .

Toen de boot  aanmeerde stonden de bussen en auto’s klaar om een ieder naar huis te brengen.

Als bestuur zijn wij de vrijwilligers veel dank verschuldigd voor de manier waarop zij deze dag hebben laten slagen.

Namens het bestuur van de Zonnebloem afd. Ureterp e.o.,

Antje Berga

Geplaatst in: Verenigingen, Verzorging

Geef een reactie