Honden op schapenjacht

De schaapskudde op de heide van Bakkeveen en Allardsoog is woensdagochtend door 2 “grijze” honden aangevallen. De hele kudde is uit elkaar gejaagd. Lammeren zijn hun moeder kwijtgeraakt en raakten verstrikt in bramenstruiken. Eén schaap is verdronken: opgejaagd door de honden vluchtte het schaap een ven nabij ’t Kroese Beamke in en daarmee de dood. Een groep van 5 personen is tot ver in de middag bezig geweest om de lammeren te zoeken en uit de struiken te bevrijden. Een groot schapen en lammeren heeft beetwonden. De dierenarts heeft de gewonde schapen enlammeren verzorgd met pijnstillers en heeft penicilline injecties toegediend om ontstekingen te voorkomen. Van 1 lammetje is een kapotte poot gespalkt.

Bovenstaand gebeurde woensdagochtend 3 mei 2017 rond 10 uur. Een mevrouw uit omgeving Drachten had haar 2 husky’s losgelaten in het losloop gebied. Deze honden hoorden (of roken) mogelijk de schapen en zijn het omheinde gebied in gegaan. Daar hebben ze op de schapen gejaagd. Voorbijgangers merkten ter hoogte van ’t Kroese Beamke het tumult in de kudde en het blaffen van de honden. Via de camping is boswachter/schaapherder Ko Maring van it Fryske Gea ingeschakeld. Het duurde nog geruime tijd voordat de honden gevangen konden worden. Ko Maring: “Ik ben er helemaal kapot van: het is een ravage in de kudde. Een pik zwarte dag”.

De politie maakt proces verbaal op. Naar verluid is 1 van de 2 honden al eerder op de heide op schapenjacht geweest. De discussie over de wenselijkheid van het losloopgebied en de (on)-verantwoordelijkheid van hondeneigenaren zal ongetwijfeld weer oplaaien.

Hieronder enkele (foto’s via Ko Maring)

 

Geplaatst in: 2017-gebeurtenissen

25 reacties op “Honden op schapenjacht

 1. Marit Sijtsema zegt:

  Vreselijk! Verantwoordelijkheid ligt, naar mijn idee, echt bij de eigenaren! Vooral, zoals in het artikel staat, dat 1 van de honden dit al eerder heeft gedaan.
  In groepsverband wordt dit jachtinstinct alleen maar versterkt….Triest.

 2. Jacob zegt:

  En het vuurtje is aan het kan oplaaien………………

 3. ****** zegt:

  Oh ja hoor, die klere honden weer, die niet goed door de bazin in de gaten worden gehouden en die dus ook niet onder appèl staan…..
  Bijna elke dag in Bakkeveen te vinden, hup de auto uit en maar laten vliegen…. en zo verknoeien deze bazen het weer lekker voor de hondenbezitters die wel goed hun hond onder contrôle hebben en weten in te grijpen.
  Van mij mogen deze honden van deze bazen afgepakt worden. Laten ze maar een klein poedeltje nemen.

 4. T zegt:

  Zondag liepen er ook verschillende honden los, heb er twee mensen op aan gesproken dat er schapen en paarden lopen en dat er een hoge bekeuring voor staat. De mensen lachen je gewoon uit. Dit waren wel kleine honden maar het hoort gewoon niet. Ik heb ook een hond maar laat haar daar nooit los. Ik hopen dat de daders flink aangepakt worden

 5. Grietje zegt:

  Sterkte Ko ….

 6. D.R. zegt:

  Husky’s schijnen bekend te staan vanwege hun extreme jachtinstinct.
  De meesten kunnen niet los, want het zijn honden met een echte oerdrift, die er met training niet uit te krijgen is. Laat staan als je ze met z’n 2-en los laat.’
  Weet wat je aanschaft.
  Verschrikkelijk voor de kudde. Sterkte Ko…. idd. een zwarte dag.

 7. Koert Scholten zegt:

  Dan heb je toch wel een enorme plaat voor je kop als je na een eerdere ervaring de hond(en) opnieuw los laat. Ko, ik heb met je te doen. Sta je alleen in deze discussie? of gaat het Gea (en wat mij betreft ook NM) hun beleid in deze aanpassen?

  Let wel, ik heb geen enkele probleem met hondenbezitters die zich keurig aan de regels houden en hun hond in alle omstandigheden de baas zijn, maar dit?
  En verder, Deze schade is natuurlijk meteen te zien, maar minder opvallend, doch sterk aanwezig is de schade die wordt toegebracht aan het wild.

 8. Vd Schaope Dobbe zegt:

  Als je hond niet onder appèl hou hem dan gewoon vast.
  Nadeel is gewoon schapen gaan op de vlucht dus honden gaan er snel achteraan. Welk soort dan ook.

  Heb zelf ook honden en ik kom niet eens op stukken waar schapen los lopen. En anders gewoon vast. Overkomt de hond niks van.

  • r. Sluiter zegt:

   Een hond onder appél…? mag ik u uit uw fantasie helpen? Er bestaat geen hond onder appél..geloof niet alles wat de hondengeleerden zeggen..Martin Gaus is daar ook zon voorbeeld van..dat is hetzelfde yomanda gelul als, ik kan praten met honden of de esotherische wereld.. wat een geneuzel..sorry, maar als ik ‘onder appél lees dan sla ik aan..pas op hoor !

 9. CM zegt:

  De eigenaar is juridisch gezien verantwoordelijk voor de hond(en), kortom de kosten verhalen zodra de eigenaar bekend is. Ook alle gemaakte uren in rekening brengen tegen gangbaar zakelijk tarief. Dat zal ze leren (betalen).

  Het is mij al geruime tijd een doorn in het oog, op het Dunsan parkeerterrein begint de irritatie al.
  Regelmatig is het een groot hondenfestijn waar de honden tussen en tegen de auto’s & personen aan rennen. Uitwerpselen liggen overal verspreid op de zandvlakte en op de paden. Aanspreken van overlastveroorzakers heeft geen zin, vriendelijk doch dringend of in elke andere communicatievorm levert een grote mond op. Logisch want de hondenbezitter (of vervuiler) voelt zich betrapt en dan is een grote waffel schijnbaar geoorloofd.

  Ik vind het zeer spijtig om te zeggen, en helaas voor de vele buurt -en dorpsbewoners die het wel begrijpen en netjes de honden aanlijnen – of even bij zich roepen als er wandelaars (al dan niet met hond(en)) in de buurt komen – het is wellicht beter een volledig losloopverbod op te nemen in de APV Opsterland en hier de komende tijd streng op te handhaven.

  Daarnaast de probleemveroorzakers zijn doorgaans NIET de dorpsbewoners zelf. Bovendien
  gebeuren er veel meer twijfelachtige zaken in en om het Bakkeveense bos waar ook tegenop getreden dient te worden (drugdealers, cruisers, huis/bouwafval dumpen).

  Loop regelmatig in het bos en je ziet zulke dingen.

 10. D.R. zegt:

  In juli 2016 is er een gesprek geweest tussen Plaatselijk Belang en een groep hondenbezitters, over de problemen die zich voordoen met honden en (vooral) hun bazen. Met name in het losloopgebied en daarachter.
  Naar aanleiding van dit gesprek hebben een tweetal hondenbezitters uit Bakkeveen een verslag gemaakt, met daarin tips om de problemen met honden in het gebied te verminderen c.q. op te lossen.
  In dit verslag wordt ondermeer voorgesteld om van 15 mei tot 15 september in de weekenden voor het losloopgebied een aanlijngebod in te stellen.
  Ook is voorgesteld om schapengaas te plaatsen tussen het losloopgebied en de heide, zodat de honden niet meer gemakkelijk onder het draad door op de heide kunnen komen.
  De bedoeling van Plaatselijk Belang was om dit stuk tezijnertijd ook aan de natuurorganisaties voor te leggen. Tot nu toe hebben we niks meer daarover gehoord.
  Misschien is het zaak om nu toch eens daadwerkelijk stappen te ondernemen door PB en Natuurorganisaties.
  Het is ook bij veel hondenbezitters hier het dorp een doorn in het oog, hoe andere bazen (veelal van heinde en verre) zich hier in de natuur en op de parkeerplaats gedragen.

  • D.R. zegt:

   Correctie:
   Aanlijngebod tussen 15 april en 15 september (in plaats van 15 mei, zoals hierboven staat)

  • Laura zegt:

   Zou het plaatsen van schapengaas niet belemmerend zijn voor bijv de dassen, ik vermoed dat zij niet door de mazen van het gaas passen? Ik ga ervan uit dat volwassen reeen er wel overheen kunnen springen, maar hun jongen? Een algeheel aanlijn beleid lijkt me meer op z’n plaats in zulke druk bezochte gebieden waar vee, maar ook veel mensen met bijv kinderen lopen.

 11. Douwe Klijnstra zegt:

  Als voormalig schapenhouder heb ik ook eens meegemaakt dat honden nachts achter mijn schapen aangingen. Doodsbang vlogen de schapen (toen) zelfs over het ijs; her en der heb ik ze moeten zoeken. Totaal gestrest waren ze, later bij de bevallingen nog dode lammeren gevangen. De schade mag dan worden betaald maar de impact bij de schapen en de baas is er niet minder om!
  Elke hond die schapenbloed geproefd heeft moet je ver van schapen houden om te voorkomen dat het nogmaals gebeurt.
  Om nu het Fryske Gea en andere terreinbeheerders te vergen om dit te laten voorkomen vind ik niet geheel en al terecht. Het is hun terrein en hun beesten en iedereen die er komt is er te gast en behoort zich aan de regels te houden. Moeten de terreinbeheerders dan kosten maken om hun vee op te laten grazen zonder overlast van de hondenbezitters te hebben? Voor die kosten moeten de leden dan weer opdraaien!
  Als ik terreineigenaar was zou ik er gewoon geen honden meer willen hebben lopen. Ook niet aangelijnd want zelfs dan zorgt een hond voor onrust onder het wild.

  • D.R. zegt:

   Gasten hebben zich te gedragen, mee eens. Maar terreinbeheerders zijn verantwoordelijk voor hun terrein en als gasten zich misdragen zullen zij maatregelen moeten nemen. Over in welke vorm dat dient te gebeuren, kun je van mening verschillen.
   Veel valt of staat volgens mij met de contrôle op en handhaving van de regels.
   En die is er niet of nauwelijks en dus kunnen bepaalde gasten zich blijven misdragen.
   Als hondenbezitter heb ik ook al vaak genoeg anderen aangesproken, maar je krijgt vaak een grote bek terug met een “Bent u hier de baas soms?”
   Trouwens men ziet in natuurgebieden vaak genoeg dat er schapengaas gebruikt wordt om bepaalde terreinen af te schermen. Wordt toch ook betaald door de terreinbeheerder zelf?

 12. CM zegt:

  De oplossing is veel eenvoudiger, betaald parkeren en een kaartje kopen voor entree bosgebied, in ieder geval hondenbezitters, eventueel in de vorm van een abonnement. Dat is heel normaal in de bossen/ duinen in kustgebieden rondom Schoorl bijvoorbeeld waar veel overlast is geweest in vele vormen. Ga in Duitsland maar eens in een “Spergebiet” rondlopen (NL art 461), hoppa je komt zeker weten een boswachter tegen en heb je zonder pardon 500 Ekkies aan je broek hangen, een loslopende hond , poep niet opruimen? Grote mond? Dan ga je direct mee.

  Maar in NL wordt politieke correctheid toegepast en gaan we liever een bult geld aan sympthoonbestrijding spenderen om het iedereen maar weer naar de zin te maken en de handhavers hebben het druk met opgevoerde brommers.

  • R Sluiter zegt:

   dus de mensen zonder hond ook? Wat een oneerlijk plan.. bent u soms in Noord-Korea geboren? Je moet de daders aanpakken, niet de mensen, die altijd gratis komen wandelen,..die ga je dan bestraffen.. omgekeerde wereld..

  • r sluiter zegt:

   met dat Duitse beleid van u ben ik het natuurlijk wel eens.. dan pak je de dader aan.. en laat je onschuldigen met rust..

 13. Mevr van Dijk zegt:

  Ik ben het wel eens dat de honden aangelijnd moeten wandelen waar schapen en paarden vrij lopen, (en dit staat duidelijk aangegeven) maar ook mijn hond moet vrij kunnen hollen en zijn energie kwijt kunnen raken.
  Natuurlijk moet je hem goed onder apel hebben. Hondenpoep kan eenvoudig opgeruimd worden, zet wat meer bakken neer waar het in kan en misschien een houder met poepzakjes..

 14. Palsma zegt:

  Net een hardloopronde gedaan in het “honden aan de lijn gebied”.
  Alle drie honden die ik tegen kwam liepen alles behalve aan de lijn…

 15. Palsma zegt:

  Honden kunnen hun energie ook meer dan voldoende kwijt in het losloopgebied, deze problemen met de schapen zoals hierboven beschreven doen zich voor in het “honden aan de lijn” gebied. Mensen hebben zich gewoon aan de regels te houden. Punt.

 16. Palsma zegt:

  Kan me overigens wel in het idee van CM vinden. In Den Haag in het park moet je ook een abonnement hebben. Je mag met z’n 3-en op 1 kaart. Bij controle moet je je kaart kunnen tonen. Het geld wat hiermee opgehaald kan worden mag wat mij betreft rechtstreeks naar It Fryske Gea.

  • sluiter R. zegt:

   stupide plan, dan kom ik er als hondenbezitter niet meer… maar dan wil ik ook geen belastingafdracht meer naar organisaties als Frysk Gea.. ik lees de bladen met liefde, maar dan sla ik aan.. ik word op deze manier een natuurhater..

 17. r. sluiter zegt:

  hondebezitter moet niet-hondebezitter zijn..excuses.. het zit me ook tot hier..overal maar weer centen uitslaan.. ik vind het nog erger als fascisme en communisme bijelkaar opgeteld..

 18. CM zegt:

  Meneer Sluiter dan dient u uw cirkel van invloed uit te oefenen op uw minder sociale mede hondenbezitters die schijnbaar poep aan de ongeschreven regels van fatsoen hebben. Uw bevindt zich reeds in de cirkel van betrokkenheid of u het leuk vindt of niet.

Geef een reactie