Boerinnen bezoeken Bessenboerderij

Bessenboerderij ’t Fryske Hiem in Allardsoog kreeg onlangs bezoek van de AVSN (Agrarische Vrouwen Studiegroep Noordenveld en omstreken). Zij sloten het seizoen af met een excursie naar de bessenboerderij van familie Van Wijk in Bakkeveen.

Hans en Klaartje van Wijk hebben niet een doorsnee melkveehouderij. Ze doen veel zaken anders dan de gangbare bedrijven. Ze melken Fleckvieh koeien. Ze zijn aan het overschakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Daarnaast hebben ze een boerderijwinkel met webshop, een melktap, een bessenkwekerij en de boerin werkt buitenshuis als agrarisch adviseur.

De vrouwen verzamelden zich in de boerderijwinkel. Er werd gestart in de melkveestal. Onder het genot van koffie en thee tussen de koeien, vertelden Hans en Klaartje van Wijk van alles over hun bedrijf, de koeien, het voer en de stal. Daarna liepen we naar de bessenkwekerij achter de boerderij. Toen ze begonnen met de kwekerij hadden ze alleen blauwe bessen. Maar nu staan er ook andere soorten zoals aalbessen, zwarte bessen en mirabellen. Via de jongveestal liepen we weer terug naar de kantine, voor koffie en thee met zelfgemaakte vruchtencake. Er was gelegenheid om vragen te stellen en inkopen te doen in de gezellige boerderijwinkel.
Lees hier het gehele artikel uit het Roder Journaal.

Geplaatst in: Winkels

Geef een reactie