ATB-regels

Op 7 oktober 2016 heeft op initiatief van Plaatselijk Belang Bakkeveen een gesprek plaatsgevonden tussen:

  • Betrokken natuurorganisaties: ’t Fryske Gea, Staatsbosbeheer en NatuurMonumenten
  • Twee afgevaardigden van lokale ATB’ers (en per email contact met de ATB clubs uit Marum en Drachten)
  • Adviseur: Harold Veldkamp (International Mountain Bicycling Association uit Haren)
  • Organisator: Plaatselijk Belang Bakkeveen

Onderwerp: Is er ruimte voor ATB’ers (mountainbikers) in de natuurgebieden rond Bakkeveen? De focus lag hierbij op het Natura-2000 gebied ten oosten van Bakkeveen (“Mandefjild”).

Plaatselijk Belang Bakkeveen streeft ernaar iedereen een acceptabele plek te geven in de natuur èn tevens de natuur te behouden. Dit is geen gemakkelijk te bereiken doel.

Er zijn tijdens het overleg 2 oplossingsrichtingen besproken en deze worden als volgt ingevuld:

  • Korte termijn
    De toegang tot dit gebied blijft zoals het was: vrij wandelen en fietsen op wegen en paden.
    Het idee is dat als ook ATB’ers zich alleen op de officiële paden begeven, de natuur wordt behouden. Door zich hieraan te houden zal de acceptatiegraad richting ATB’ers niet verder afnemen.
    ATB’ers dienen elkaar aan te spreken op foutief gedrag. Ter ondersteuning hiervan worden bij de toegangen tot het “Mandefjild” tijdelijk flyers opgehangen om de ATB’ers te attenderen op bovenstaande.
  • Lange termijn
    In gemeente Noordenveld wordt een aantal specifieke ATB-routes aangelegd. Ook is in Beetsterzwaag recent een ATB-route aangelegd.
    Plaatselijk Belang Bakkeveen heeft gemeente Opsterland gevraagd om faciliterend op te treden om met de vele betrokken partijen een specifieke ATB-verbinding te creëren tussen deze beide ATB-gebieden via Bakkeveen. Opsterland heeft recent positief op dit verzoek gereageerd. De natuurorganisaties hebben zelf al pogingen ondernomen om tot een specifieke ATB-route te komen, maar dat is tot op heden helaas nog niet gelukt.

Dus voor iedereen, ook ATB’ers geldt: blijf op de officiële paden.

Geplaatst in: Algemeen

4 reacties op “ATB-regels

  1. D.R. zegt:

    Het pad langs de vijver en tussen de voetbalvelden is een voetgangerspad (zie bord bij het begin van het pad aan de Stoukamp). Aan de andere kant van het pad (bij ‘zwembad Dúndelle) staat volgens mij geen bord en dit pad wordt dan ook geregeld door mountainbikers gebruikt. Nu wordt er sowieso al gefietst op dit pad (naar zwembad en voetbalveld), maar officieel mag dit dus niet.
    Wat meer duidelijkheid in bebording zou wenselijk zijn, óf voetgangerspad (en dus géén fietsers en mountainbikers) óf openstellen voor zowel voor voetgangers als fietsers. Hoe dan ook: regel is en blijft dat er rekening gehouden moet worden gehouden met de voetgangers. Dus mountainbikers s.v.p. graag wat kalmer aan op dit pad.

  2. vincent veldhoen zegt:

    Is het een idee om een tijdelijk route te maken voor deze sport, zodat deze beoefenaars niet alles en iedereen ergeren en de natuur gespaard wordt ? Daarom denk ik tijd is voor actie nu alle “wieler” neuzen de zelfde kant op staan !
    Een tijdelijke route kan snel worden samen gesteld met behulp van betrokken partijen. Nu heeft iedereen zijn kans om zijn goede wil te tonen. De beoefenaars van deze vorm van natuurbeleving kunnen dan elkaar informatie geven en andere deelgenoot maken van wat mag en niet mag. Deel flyers uit op de zondagmorgen als de heren en dames hun sport gaan beoefenen. Er zijn nog altijd honderd duizenden wandelaars en daar staan duizenden beoefenaars van deze sport tegenover. Wandelen is met stipt de grootste vrije tijds besteding !!
    Het zou een verademing zijn voor beoefenaars en wandelaars. Ga dan ook gelijk tijdig voorlichting/controle toepassen want anders werkt het nog niet via de Terrein Beheerders Organisaties (TBO”s)
    Het is mooi dat er initiatief is genomen en dat was ook hard nodig. Van afstel komt uitstel, van een tijdelijke route komt een definitieve route !
    Ik hoop dat alle partijen zich hiervoor zullen gaan inzetten en met een fijn gevoel kunnen zeggen, “dat hebben we mooi geflikt “.
    Respect naar een ander en natuur is een groot goed.

    Vincent Veldhoen.

  3. Herman Mulder zegt:

    Zolang er nog géén definitieve route is, kunnen we anderen en onszelf een plezier doen door gewoon even af te remmen voor wandelaars en vriendelijk te groeten. En natuurlijk, zoals op de flyers staat, niet van de paden af. Kortom, de normale gedragsregels voor ATB’ers. Ride on!

  4. Johan zegt:

    Jammer, een gemiste kans in mijn ogen! Al die partijen rond de tafel en dan niet doorpakken. Opsterland had toch al eens, in het verleden positief gereageerd op het verzoek atb paden te realiseren rond Bakkeveen? Waarom dan niet meteen een werkgroep oid gemaakt om te beginnen met die plannen? Atb paden zijn voor atb- ers veel leuker + je fietst andere gebruikers veel minder in de wielen (minder ergernis bij alle partijen) Kijk naar Appelscha (al zeker 15 jaar prachtige atb paden) en recent omgeving Beetsterzwaag met meerdere trajecten, prachtig toch?!

Geef een reactie