bladkorven: hoeveel en waar ?

Nog een paar weken en dan zullen de bomen de bladeren echt gaan verliezen.
Het is al jaren de gewoonte dat in Bakkeveen bladkorven staan om die bladeren te verzamelen en af te voeren. Buurtbewoners kunnen de bladeren in deze korven doen. De gemeente komt af en toe langs om de korven te legen en de bladeren af te voeren.

Net als vorig jaar krijgt Bakkeveen in principe weer 3 bladkorven en deze worden door de gemeente geleegd. Plaatsing: begin november. De plaats waar deze komen zijn door de gemeente vastgesteld:

 • Tsjerkewâl (ten zuiden Alde Drintsewei)
 • Burmanialan
 • Sjoerdlan (nabij einde Greate kamp)

Nu zijn we erin geslaagd nog 3 bladkorven van de gemeente te krijgen, maar we moeten wel zelf de afvoerkosten betalen. Dat willen we als Plaatselijk Belang wel een jaar proberen en dan evalueren.

Waarom willen we meer bladkorven?
Het blijkt dat bladeren in de (kant van de) vaart worden gedumpt, slootjes ermee worden gedempt waarna er later overstromingen ontstaan, op een hoop gedumpt worden in de natuurgebieden, etc. Allemaal zaken waarvan we weten dat het niet moet, maar sommigen onder ons kunnen het blijkbaar toch niet laten.

Waar plaatsen we de extra korven?
We hebben op onderstaande plattegrond ruwweg de plaatsen van de 3 “vaste” korven aangegeven (in de vorm van een teiltje water).

Voor de 3 “nieuwe” korven hebben we nog geen plaats. Graag horen we van inwoners van het dorp of de 3 nieuwe korven nog beter over het dorp kunnen verdelen dan de 3x “i” in het kaartje.  Er is aanvraag geweest van de Duerswaldmerwei. Daar staat nu een “i”. Ook hebben we met een schuin oog gekeken naar de veegroutes: Alde Drintsewei, Tsjerkewâl, Boskleane, Weverswâl, Merskekamp, Kleasterkamp, Burmanialân, Aylvalân, Sjoerdlân.

Heb je betere ideeën binnen de hierboven geschetste mogelijkheden… graag reactie op dit bericht. Rond 24 oktober moeten we de 3 nieuwe plaatsen doorgeven aan de gemeente.

Houd er wel rekening mee dat de korven:

 • niet tot wezenlijke overlast van buurtbewoners mogen leiden;
 • wel in het zicht moeten om een oogje in het zeil te houden dat iedereen er alleen maar bladeren ingooit en niet wat anders;

Plaatselijk Belang – Bakkeveen

Geplaatst in: Plaatselijk Belang

4 reacties op “bladkorven: hoeveel en waar ?

 1. Aukje zegt:

  Gelukkig mogen wel in het buitengebied onze bladeren wel gewoon in de sloten kieperen.

 2. Jan S. zegt:

  Het dood lopende straatje naast Witte Motor aan de Weverswâl

 3. Anko zegt:

  Mjumsterwei ter hoogte van de scholen

 4. Buurtvereniging NAS zegt:

  Speeltuin Nije Buorren.

Geef een reactie