Avondexcursie langs heide en zandverstuiving

Het Mandefjild bij Bakkeveen is een prachtig bosgebied met heide en vennen, maar staat vooral bekend om de zandverstuiving. Bij het vallen van de avond, laat de natuur zich van een andere kant zien. Reeën komen tevoorschijn en de vele zangvogels geven een prachtig avondconcert. It Fryske Gea organiseert op dinsdag 2 augustus van 19.00 tot 21.00 uur een excursie door dit heidelandschap. Geef u uiterlijk een werkdag van tevoren op via www.itfryskegea.nl of tel. 0512-381448. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (t\m 12 jaar €2,-).

Mandefjild
We wandelen vanaf de schaapskooi over de heide naar de Bakkefeansterdúnen, een grote zandverstuiving. Op het open heidelandschap groeien hier en daar vrijstaande berken en grove dennen. Die laatste staan bekend als mooie klimbomen voor de kinderen. De heide wordt onderhouden door grazende Drentse heideschapen die aan de rand van het terrein een eigen schaapskooi hebben om de nacht door te brengen. De schapen krijgen bij het beheren van het gebied hulp van Exmoorpony’s. De gids vertelt tijdens de excursie over dit begrazingsbeheer en de bijzondere planten en dieren die in dit gebied leven.

Horen we daar Beethoven?
De Heide fan Allardseach is het terrein van de geelgors. Deze vogel voelt zich goed thuis in het heidelandschap met berken en grove dennen. Wanneer u goed luistert klinkt zijn zang net als de eerste tonen van de vijfde symfonie van Beethoven. Benieuwd naar deze muzikale vogel? Met dit ezelsbruggetje gaat de aanwezigheid van dit knalgele vogeltje niet meer aan u voorbij.

Geplaatst in: t Fryske Gea

Geef een reactie