Avond-4-daagse 2016 dag 1

De 1e avond van de avond-4-daagse 2016 zit er weer op. …… Het was deze woensdag lekker wandelweer. En dat hebben we gemerkt: er zijn ruim 1400 deelnemers geteld: dat is meer dan andere jaren. Onder hen weer vele “zwartlopers” (wat vandaag ook al landelijk nieuws was dat steeds meer ouders meelopen zonder te betalen….).
Het lekkere wandelweer bestond uit de volgende ingrediënten: temperatuur tussen de 15 en 18 graden; af en toe zon en weinig wind. Geheel droog.

De routes liepen richting Siegerswoude. Op de heenweg langs natuurgebied “De Petten” en vennetje Waskmar. Op de terugweg, na de traktatie op de 10 km, langs de boswal naast de vaart. Alle afstanden vervolgens via het shared space plein in Siegerswoude en vandaar via de Boskwei en Beakendyk naar de bossen van Bakkeveen. De route eindigde in wijk “De Singels”. De 15 km heeft nog het historische  “Rondje De Wilp” gelopen.

Voor zover bekend is 1 persoon uit de route gehaald vanwege een verzwikte enkel.

De tekstuele routebeschrijvingen zijn met ingang van dit jaar afgeschaft. Hiervoor in de plaats: routekaartjes. Dit is een plattegrond met daarop de route getekend. Deze is in zwart-wit. Op de pagina www.bakkeveen.nl/route is ’s avonds de route van die betreffende avond te downloaden. Dan kun je op te telefoon de route lopen (met kaartje en/of “maps”). De traditionele pijlen zijn er natuurlijk nog wel.

De routes liepen over privé terrein van de volgende personen: fam. H. Deelstra, G. Haisma, R. Mekkes en D. Ottema.

Heb je nog leuke foto’s van de avondvierdaagse gemaakt, dan kun je deze insturen en dan zullen wij deze plaatsen op deze website. (klik hier voor het contactformulier)

Hieronder een foto-impressie. ( foto’s gemaakt door: Martijn van der Vaart )

Geplaatst in: Avondvierdaagse

15 reacties op “Avond-4-daagse 2016 dag 1

  1. D.R. zegt:

    De organisatie zoekt altijd mooie routes uit en daar gaat heel wat werk in zitten.
    ’t Is alleen zo jammer dat er routes dwars door hoge graslanden lopen, zoals tenminste op de foto’s te zien is. Dat is niet alleen jammer vanwege het feit dat er in deze tijd nog vogels tussen dat hoge gras broeden, maar zelfs onverstandig vanwege het TEKEN-GEVAAR!!!!
    Er kan niet genoeg gewaarschuwd worden: loop niet door hoog gras!!!!
    De ziekte van Lyme neemt steeds meer toe, omdat er steeds meer besmette teken komen. Een nare ziekte en als Lyme chronisch wordt, zijn de rapen helemaal gaar……
    Controleer in ieder geval uzelf en uw kinderen uitvoerig als ze door hoog gras hebben gelopen. Dat is het minste wat u kunt doen.

    • Jacob de Vries zegt:

      Teken kunnen zich net zo goed van de bomen laten vallen. Het is gewoon zaak om na een wandeling (welke en waar dan ook) te douchen en goed nakijken op teken. (ben tegen een teek aan gelopen tijdens de Slachtemarathon en die route gaat niet door hoog gras, zo zie ja maar).

      Het is niet jammer dat de routes door grasland gaan….dat is juist de charme van de routes in Bakkeveen!

      • D.R. zegt:

        Teken vallen niet uit bomen

        Een teek blijft gewoonlijk lager dan een meter boven de grond en kan niet springen of vliegen. Dat een teek zich uit een boom laat vallen als een gastheer langskomt, is waarschijnlijk een misvatting.

        Een teek zou wel op het hoofd kunnen komen als men voor een laaghangende tak moet bukken, of als men bijv. een voetbal uit struiken of lang gras oppakt. Ook kan een teek die lager op het lichaam terecht is gekomen, omhoog klimmen naar het hoofd. Een pet maakt het voor teken dan moeilijker om in het haar terecht te komen of op de huid eronder.

        Voor kinderen geldt het advies om een pet te dragen des te meer, vanwege hun kleinere lengte en speelse gedrag, zoals van de paden afgaan. Kinderen hebben vaker dan volwassenen een tekenbeet op het hoofd.

        bron: LymeNet Nederland

      • D.R. zegt:

        Teken zitten ook in kort gras, maar daarin loop je minder kans om een teek op te lopen, dan in hoog gras. Vanwege minder kans op contact.
        Als je in kort gras gaat liggen, heb je wel meer kans op een teek.

        • Jacob de Vries zegt:

          Ok ze vallen dan niet uit bomen maar op de laaghangende takken zitten ze wel. Toch blijf ik bij mijn standpunt dat de mensen die mee lopen zelf moeten zorgen voor voorzorgsmaatregelen en nazorg als men door weilanden (met hoog of laag gras) gelopen heeft.
          Dat kun je niet verwachten van de organisatie.

          De meeste mensen lijken mij oud en wijs genoeg om dat te kunnen, ook naar hun kinderen toe.

          Veel wandelplezier gewenst.

          • D.R. zegt:

            Ik zie het als een gedeelde verantwoordelijkheid. Het lijkt mij de verantwoordelijkheid van een organisatie om voor eventuele risico’s te waarschuwen, wat de deelnemers daar vervolgens zelf mee doen, is hun eigen verantwoordelijkheid.
            Wat ik me wel kan voorstellen is, dat men nu nog niet zo goed het risico van teken weet in te schatten. Daarom leek me een waarschuwing hier wel op z’n plaats.
            Voor volgend jaar kunnen dan zowel de organisatie als de deelnemers er beter rekening mee houden, zodat het wandelen plezierig blijft. Want het is en blijft een fijne manier van beweging en ontspanning.

    • Jacob de Vries zegt:

      Als we het zo bekijken kan de organisatie aan het waarschuwen blijven: Stel het is erg droog geweest dan is er kans op brandgevaar in het bos. Dan zou de organisatie dus moeten waarschuwen voor BRANDGEVAAR,,,,NIET ROKEN IN HET BOS.

      • D.R. zegt:

        Zou bijvoorbeeld kunnen ja. Hangt van de situatie af.
        Ik trof laatst iemand van de organisatie van een wandeltocht uit Ooststellingwerf en die meneer vertelde dat ze tegenwoordig de deelnemers voor teken waarschuwden. Dit omdat het probleem volgens hen grotere vormen aan nam.
        Dat is een keuze.

        • Jacob de Vries zegt:

          Weet het niet zeker maar zegt de organisatie niet op de papieren waar de routes op staan “U loopt mee op eigen risico” ?,
          Dat is mooi dat die meneer uit Ooststellingwerf dat doet, maar om de organisatie nu daar verantwoordelijk voor te stellen vind ik wel ver gaan.

          • D.R. zegt:

            Met “U loopt mee op eigen risico” kan men zich juridisch niet indekken. Zo eenvoudig is het allemaal niet.
            Er is een zorgplicht jegens de deelnemers. Daarover kan men zich laten informeren door een sportbond, bij voorkeur een wandelbond, bijv. de KNBLO of een van de andere wandelbonden.
            Essentie is dat men zich niet kan verschuilen achter uitsluitingen als door aanwijsbare nalatigheid een deelnemer iets ernstigs overkomt.
            Een organisatie kan dan wel stellen dat aansprakelijkheid is uitgesloten, maar een benadeelde deelnemer kan de betreffende organisatie toch gewoon
            aansprakelijk stellen.

    • Jacob de Vries zegt:

      D.R. Ik geef niet graag toe maar…..jij wint einde discussie die eigenlijk toch al niet meer ging over:

      !!!! Hoe mooi het is om een avond 4 daagse te lopen in Bakkeveen, want daar gaat het eigenlijk om !!!

  2. J.H zegt:

    Hoge gras heeft mij gisteravond een avondje/nachtje Nij Smellinghe gekost. Ben ten val gekomen en heb mijn middenhandsbeentjes gebroken. Wat betere wandelpaden zou hier wel op zijn plek zijn.

  3. M.V. zegt:

    Het was gisteravond een mooie route, ik heb ervan genoten! Ook leuk om over die privé terreinen te lopen, hier kom je normaal gesproken niet.

  4. M.V. zegt:

    Even over de “zwartlopers”; iedere avond rijden en begeleiden een x-aantal ouders de kinderen van/naar Bakkeveen en natuurlijk tijdens het lopen. Dit zijn toch geen zwartlopers of moeten deze ouders zich ook opgeven. In ons geval geven alleen ouders zich op die iedere avond lopen en daarvoor ook graag een medaille willen krijgen. Klopt dit?

Geef een reactie