Snertwandeling door heide en bos

Het Mandefjild bij Bakkeveen is een groot wandelgebied met bos, water en heide, maar staat vooral bekend om de zandverstuiving. De gids van It Fryske Gea vertelt over begrazingsbeheer, bijzondere planten en slaapplaatsen van nachtdieren. Onderweg treffen we misschien Schotse hooglanders, Drentse heideschapen, Exmoorpony’s en reeën.

Wilt u op zaterdag 23 januari vanaf 10.00 uur mee op snertwandeling met It Fryske Gea over het Mandefjild? Geef u dan op voor vrijdag 22 januari 12.30 uur via It Fryske Gea, tel. (0512) 381448 of www.itfryskegea.nl. De wandeltocht duurt ongeveer drie uren en na afloop genieten we van een warme kop snert in de schaapskooi.

Deelname is voor leden van It Fryske Gea € 2,- op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 6,-, (t/m 12 jaar € 4,-). Dit is inclusief een kop snert.

Zandverstuiving, klimbomen en Drentse heideschapen
De zandverstuiving in het bos blijft een mysterieuze verschijning. Op het open heidelandschap groeien hier en daar vrijstaande berken en grove dennen. Die laatste staan bekend als mooie klimbomen voor de kinderen. De heide wordt onderhouden door grazende Drentse heideschapen die aan de rand van het terrein een eigen schaapskooi hebben om de nacht door te brengen. De schapen krijgen bij het beheren van het gebied hulp van Exmoorpony’s en Schotse hooglanders. De grote grazers helpen It Fryske Gea bij het beheer en zorgen ervoor dat de heide niet verdwijnt door gras en jonge bomen te begrazen. Zo krijgt de heide de kans om elk jaar weer haar kleurenpracht te laten zien. Gids Arjen de Boer vertelt tijdens de excursie over dit begrazingsbeheer en de bijzondere planten en dieren die in het gebied leven.

Geplaatst in: t Fryske Gea

Geef een reactie