Vlooienmarkt deelt uit ….. tijdens BakkeveensterAvond

De vlooienmarkten van 2015 zitten er weer op. Tijd om de balans op te maken.

De mazzel met het weer zoals dat in 2014, was wat minder in 2015. Daarom zijn de inkomsten ca € 2.500,– lager dan in topjaar 2014. Maar in 2014 zat het weer ook ongelooflijk mee. We staan nu weer met beide benen op de grond.

De markt van 4 juli lag in een hittegolf. Daardoor op die markt maar 196 die de aangekondigde tophitte trotseerden. Het viel trouwens wat mee: “slechts” 34 graden. Echt verregend was de markt van begin september. 77 standhouders kwamen en tijdens de droge momenten deed men ook nog goede zaken. De novembermarkt werd ook geplaagd door regen (en warmte). Maar deze laatste markt tellen we eigenlijk al niet meer mee.

Naast deze dal-markten, waren er ook 2 top-markten: die van 18 juli en 1 augustus. Beiden ruim boven de 700 standhouders.

De vlooienmarkten worden door vrijwilligers van sportverenigingen georganiseerd en deze verenigingen ontvangen hiervoor jaarlijks tot nu toe nog een vast bedrag. Na aftrek van de daadwerkelijke kosten worden alle resterende inkomsten aan het dorp beschikbaar gesteld. In 2012 is begonnen met het ondersteunen van andere dan de sportverenigingen, omdat de inkomsten voor de organiserende verenigingen eigenlijk te hoog werden. In 2012 was het beschikbare bedrag voor verdeling € 2.500,– ; in 2013 verdubbeld tot ruim € 5.000,–; in 2014 ruim € 10.000,– en in 2015 …….. € 9.000,–

Op de Bakkeveenster Avond van 14 november heeft voorzitter Joop Nieuwdam bekend gemaakt welke organisaties voor een ondersteuning in aanmerking zijn gekomen. Er waren 13 verzoeken voor een financiële bijdrage ontvangen; deze zijn allen deels gehonoreerd. Twee waren te laat ingediend en telden niet meer mee.

Om voor financiële ondersteuning in aanmerking te komen worden als criteria gesteld dat men ook zelf via andere wegen naar financiële ondersteuning zoekt èn dat de bijdrage het welzijn in Bakkeveen of naaste omgeving verbetert. Heeft een organisatie vaker geld aangevraagd dan gaat de prioriteit wat naar beneden. Organisaties die duidelijk aangeven hoe hun financiële positie eruit ziet hebben een streepje voor.

BedragOrganisatieToelichting
€ 1000,– Toneelvereniging Nij Bigjin & Historische verenigingSchrijven Toneelstuk Van Drooghe
€ 500,–Stichting dorpsfeest BakkeveenZomeractiviteiten( € 250,– per activiteit)
€ 500,–Natuurvereniging BakkeveenBijdrage aan bloembollen
€ 500,–Buurtvereniging De BoskJeu de Boulles baan (ook voor derden)
€ 500,–WMO-steunpunt BakkeveenOntwikkeling burger participatie
€ 500,–Buurtvereniging NASBijdrage aan voetbaldoelen Nije Buorren
€ 750,–HimmelploechSchoonhouden van het dorp
€ 500,–SinterklaascommissieSinterklaasintocht
€ 1.000,–Brassband OpsterlandBijdrage jeugdopleiding
€ 500,–DúnsjongersBijdrage aan nieuw tenue
€ 750,– Stichting Survival BakkeveenVerbetering survival oefenterrein
€ 1.000,–Musicalcommissie De MandeBijdrage musical “Wake Up Jona
€ 1.000,–Noovids & Dorpscafé De BrinkGarantstelling Nieuwjaarsfeest

Het geld wordt uitgekeerd zodra duidelijk is dat de kosten zeker zullen worden danwel zijn gemaakt om het gestelde doel van de betreffende organisatie te bereiken.

Vervolgens resteerde er nog ca € 15.000,–. Deze is toegevoegd aan de reserve voor investeringen in het kader van het Dúnsânproject Fase 2.
Fase 1 van dit project beoogt het in per april 2016 realiseren van een provinciale en gemeentelijke recreatieve TOP locatie. Fase 2 zit nog deels in de brainstormfase.

Stichting Vlooienmarkt Bakkeveen genereert haar inkomsten door het organiseren van 12 vlooienmarkten per jaar. Er worden daartoe standplaatsen aan standhouders verhuurd en er wordt een geringe betaling van € 1,– gevraagd aan bezoekers voor het parkeren van de auto op de daarvoor bestemde weilanden. Gemiddeld waren er afgelopen jaar 420 standhouders per markt met als topper 757.
Publiek kan grote keuze maken uit de aangeboden goederen en die goederen voor relatief weinig geld weer nuttig hergebruiken. Er wordt met vrijwilligers gewerkt en alle opbrengsten worden lokaal maatschappelijk besteed. Zie www.bakkeveen.nl/markt

 

Geplaatst in: Algemeen, vlooienmarkt_2015, Vlooienmarkten

2 reacties op “Vlooienmarkt deelt uit ….. tijdens BakkeveensterAvond

  1. Marga zegt:

    Wat fantastisch ! Heb respect voor deze club vrijwilligers die op hun vrije zaterdagen voor dag en dauw , de hele dag bezig zijn om dit mogelijk te maken!!! Iedere markt zijn ze enthousiast ,weer of geen weer. Dank jullie wel TOPPERS !

  2. Huub Bouma zegt:

    Ik ben het helemaal met Marga eens,alle vrijwilligers zijn altijd enthousiast en heel positief,dit merken de standhouders ook en ze komen daarom ook graag naar Bakkeveen,ook het dorp profiteerd hiervan,ik heb daarom ook heel veel respect voor alle vrijwilligers en ook voor de paar meisjes die altijd meehelpen,ga zo door.

Geef een reactie