We zijn weer los

Volkstuinvereniging “De Twakamp”

Op de volkstuintjes is in maart het seizoen weer begonnen. Bij de tuinders is het alweer een maand aan het kriebelen, want ze wilden na de winter aan de slag. De moestuinen krijgen een lenteachtig karakter, onkruid verdwijnt en de zwarte aarde wordt zichtbaar. De hele winter stond het bijna stil. Alleen de winterproducten, zoals spruitjes en boerenkool, stonden fier overeind.

De moestuin klaarmaken voor de nieuwe teelt en oogst  is een grote inspanning, maar geeft ook ontspanning. Goed onderhoud in het najaar geeft minder onkruid in het voorjaar en dat is aan het begin van het seizoen wel zo prettig. De tuinders zijn al bezig met het planten van erwtjes en tuinbonen. De knoflookknolletjes, die in november geplant zijn, doen het ook al goed. Kruiden zoals tijm, salie en rozemarijn staan er goed bij en dit komt omdat er weinig vorst is geweest. De bessenstruiken botten al uit.

Moestuinen zijn op dit moment populair. De moestuintjesactie van de grootgrutter die op de kleintjes let, hielp daar bij. Veel kinderen hebben een compleet moestuintje ingericht. Op een speelse manier werden kinderen gestimuleerd om actief met een moestuintje bezig te zijn. Met een potje, aarde, zaadje en kaartje konden kinderen het proces van ontkiemen tot plantje meemaken. En met een beetje geluk groeit het door tot een eetbare groente. Want het is leuk om te laten zien dat je een kropje sla of courgette zelf kunt telen.

Het tv-programma Van Hollandse bodem, ging ook over moestuinen. Met wat in de moestuin wordt verbouwd, wordt gekookt. De lekkerste gerechten komen voorbij.

Volkstuinvereniging De Twakamp gaat mee in die populariteit en heeft voor het komende seizoen drie nieuwe activiteiten.

Wij bieden kinderen vanaf 6 jaar de kans om op een klein stukje tuin groenten en bloemen te gaan telen. Wij denken dan aan een tuintje van twee bij twee meter en onder begeleiding van een van onze tuinders. Het eerste jaar is dit gratis!

De tweede actie is voor mensen die een vaste staanplaats hebben op één van de campings in Bakkeveen. Die kunnen gedurende het campingseizoen een moestuin huren van 10 x 5 meter. Kosten per seizoen zijn € 5,00.

Onze andere actie voor dit jaar is dat er een begin is gemaakt met een overkapping voor een gezellig terras met stoeltjes en een informatiebord. Daarop melden wij verschillende tuinactiviteiten.

 

Nieuwsgierig geworden? Voor meer informatie of inlichtingen kunt u terecht bij [email protected] of bij:

Voorzitter:  Jacob de Vries 0646459802

Secretaris:  Jouke Bouius  0621860882

Penningmeester : Tjipke Okkema

Geplaatst in: De Twakamp, Verenigingen

3 reacties op “We zijn weer los

  1. Jacob zegt:

    even een mooie spreuk om de moed erin te houden: Onkruid is het Protest van de Natuur tegen de Heerschappij van de Tuinders!

  2. DK zegt:

    Onkruid bestaat niet, het is de benaming voor een plantje wat op de plaats staat waar een tuinder het niet hebben wil!

  3. túnker zegt:

    dat zeg ik

Geef een reactie